torsdag 31 oktober 2019

Torsdag 31/10 Valfria grupper

 Babblarna finns ju i kakformar och det har barnen  haft i dag. Först börjar en pojke redan på morgonen  och se över dessa. Han nämner vem som är vem. Räknar dem sen. Och det är sex stycken är han noga med att säga. Vem är störst? Det är Bibbi och Dadda. Diddi är minst.

 Han lägger upp dem och visar sina högar.
Barnen får sedan trycka ut de olika figurerna i de olika färgerna som vi har gjort. Här är det Bibbi, svårt för hans armar bryts upprepande gånger. 

 Barnen fåt trycka med hjälp av de andra figurerna av Babblarna.
 Tillsammans trycker vi ut några av figurerna. Tänkte torka dem och leka med figurerna.
 Ett yngre barn har fått sätta upp sin egen rad av formarna.Vi räknar tillsammans och upptäcker att dessa kan stå upp på olika sätt.
 Några är intresserad över att rulla och kasta bollar mellan varandra. Lekfulla som vi alla är, vill även Babblarna vara med på detta.  Bobbo den röda älskar att röra på sig och är gärna med på rörelse.  Dadda tycker om att vara ute dvs naturkunskap och teknik. Han får följa med i morgon då våra lärmiljöer ska introduceras.

 Några barn har varit ute och berättar sedan om vädret på samlingen.Det är monligt,  ingen sol men ljust ändå.
 Vi sjunger vår samlingssången och äter lite frukt.
 Barnen får höra sagan om Nalle Pu och väderlek. Att det inte finns dåligt väder utan dåliga kläder.
 Barnen får sedan slå sin djurtärning och vi sjunger några sånger.
Barnen har ätit hamburgare, sås med klyftpotatis och grönsaker

onsdag 30 oktober 2019

Onsdag 30/10 Valfria grupper höst skapande mm

Barnen  har fått skapa ett gemensamt höstalster. Några målar med färgen brun på papper uppsatt på väggen. Det behövs. mycket färg och vatten. 


 Barnen målar och målar med mycket brun färg. Låga tag med pensel eller med svamp om man väljer det. Det är en stor stam till vårt fina stora höstträd.
 Man kan även  sätta på naturmaterial på ett stort papper som vi har på bordet. Som ska bli kronan på trädet. Det är mycket blad, bär och färgade pumpafrön som klistrad fast. Många vackra färgen precis som det är under hösten.
 Fri lek med mycket bygg, köra med bilar mm. Någon sitter med ett spel och hittar par. Titta så många par. Bokstaven och olika saker på resp bokstav visas upp visuellt. Det är 10st och två händer visas upp.
Barnen har haft samling. Väderlekskort sätts upp på tavlan. Alla överens om att det är sol, också övar vi TAKK för sol. Pekfinger runt huvudet.
 Barnen sjunger sin samlingssång och är noga med att ta varandras händer.
Vi tar våra apor med en annan ramsa, om fem små apor klättrar i trädet. Där det sedan kommer en krokodil i träsket och tar en apa. De blir en lustfylld och enkel
ramsa där apornas antal minskas.
Barnen ser att aporna läggs upp som en stjärna. Fem blir ännu tydligaste.

 Vi lägger upp och ser olikheter och övar olika begrepp. Den stora apan blir pappaapa. De två minsta ser likadana ut och barnen får lära sig att man kan ju vara tvilling. Det kan ju vi också vara.
 Barnen ser att mellanstora aporna kliar sig uppe på huvudet och de är också lika.
 Veckans hjälpreda får lite extra hjälp med matvagnen.
Barnen har ätit potatissoppa med nybakat bröd. Verkar inte go hem hos alla. 
Efter mellanmålet gick alla barnen ut för att leka.

tisdag 29 oktober 2019

Tisdag 29/10 Utemiljörrna förändras


Barnen  har varit ute i det sköna vädret idag. Det barnen oftast fångas av är sandlek med eller utan vatten. Här hittades en liten vattenpöl. Barnen  öser och häller i och ur vatten ur olika behållaren. 

 På barnens planteringslåder har det satts upp bilder om
processen vid plantering.
 Barnen uteförråd är städat och där finns olika låder för lustfyllda aktivitetet utomhus. Barnens lärmiljöerinnefattar innemiljön, utomhusmiljön och den sociala miljön. Att de två första som nämns ska då genomsyra fsk prioriterade målen. Som då är projekserande arbetssätt och alla barns rätt till stöd. Avd egna tema kommer då också synas ute dvs Babblarna. Det syns redan lite i innemiljön och i verksamheten.
 Barnen har många kreativa låder att välja mellan vid utevistelsen.
 IKT ute som inne. Projekserande arbetssättet då ska synas ute som inne. Här kan barnen använda sig av lärplattan, och lyssna på fåglarnas läten med hjälp av q- er kod. Barnen kan även stå och spana på fåglarna med hjälp av kikare som också finns i förrådet.
 Q-er kod om jordens process. Dessa olika lärmiljöer kommer barnen att bli introducerande på fredag fm.
 Barnen har haft samling i två grupper. En grupp sitter på stjärnmattan. Där övar vi på väderlek med hjälp av bilder som sätts upp på tavlan. Vi sjunger vår inledningssången och tar varandras händer.
 Barnen får sedan ta ramsan som sjungs fram. Detta med hjälp av små bilder med magneter. Barnen övar sången dvs ramsan, antal, språkande, bild seende då vi upptäcker att alla aporna gör olika saker osv.
 Barnens  sista del i ramsan övas också.

 Den andra samling inleds med samlingssången och sedan sagan om Laban. Och några sånger av

Barnen har fått några nya bilar. Hur många har vi fått? Fem säger barnen. Jag har dessa bilar hemma också, förrätter de att berätta.
Barnen har ätit panerad fisk, potatis, sås och grönsaker. Många som har sås som favorit, mmm sås sååå gott gott.

måndag 28 oktober 2019

Måndag 28/10 Utevistelse och samling ute

 Kusligt fruktfat från fredagens mellanmål. Men det var gott, läskande med clementinklyfter.
 Dadda var med på frukosten idag, han blev lite kladdig. Så några får hjälpa honom, och tvättar honom mycket noga.
 Utelek på gården under fm. Det är skönt väder och många blir glada och har massa energi, av det vackra vädret. Samling vid gaveln av huset, barnen får sitta på underlag. Samling med fruktstund. Sedan inleder vi alla tillsammans med att sjunga vår sång. Tillsammans undrar vi först hur helgen har varit? Någon berättar om att de har lekt. Någon har ätit pannkakor, sylt och glass osv.
 Barnen har nu påbörjat med bildstöd inne och även då ute. Här har vi likadana bilder som då ska symbolisera resp sång. Vi övar takk, sjunger om snigeln, en liten båt, Imse Vimse spindel, blinka lilla stjärna. Sista bilden förs fram med hjälp av verbal liknelse. Det är om ett djur som har fyra ben och har vit ull. Vilket djur ska vi sjunga om då? Bä bä vita lamm, säger vårt äldsta barn.
 Barnen leker fritt sedan både i köksvrå, sandlek, cyklar och samlar löv mm.
 Klädschema är i gång igen. Bilder är uppsatta så barnen kan få se visuellt och  TAKK vilken ordning man ska sätta på sig. Bra ut vi alla påminner visar och berättar om vilka plagg vi har. Så lärandet blir lättare med ord, begrepp och visuellt med dessa bilder. Att man får lära sig det som kommer först vid påklädningen. Så man inte ta vantarna innan skorna, det blir ju svårare osv.
 Barnen leker en stund med Babblarna. Räknar och sätter dem på sina platser. Tittat sedan på sifferbladen bredvid och lär sig siffran sex med hjälp av TAKK mm.
Barnen har ätit sojafärs med makaroner, tacos och grönsaker. Några har mycket glädje med oliverna igen då de sätts på fingret.

fredag 25 oktober 2019

Fredag 25/10 fredagssamling Tema Gården

Fredagssamling och barnen får ett nytt brev från GÅRDSTOMTEN. Först vill GÅRDSTOMTEN höra på några  höstsånger. För han är med oss överallt på gården, fast han syns inte. Han kanske är i buskarna, i träden eller i skogen. Gårdstomten bjuder på uppdag i skoge. Första uppdraget från GÅRDSTOMTEN. Barnen övar på att mata spindeln med lotsas flugor.
GÅRDSTOMTEN bjuder på tre kusliga uppdrag i skogen. Barnen får öva på att kasta bollar i spöklåda.
Söta höstutklädda syskon hand i hand. De väntar på det tredje kusliga uppdraget.
Det är nämligen kusliga äckliga saker som man kan känna med en hand. Här prövar en pedagog. Mycket glädje och skratt som smittar av sig.
Söt pumpabarn sitter och lästittar i en bok medan hon väntar in dem andra.

Innan maten läser vi en av Babblar böckerna och övar språkandet med att ljuda och nämna deras namn. Färger övas, antal, ord och begrepp på ett enkelt och lustfylld sätt. 
Inne på avd innan samlingen gör vi en gemensam reflektion över aktiviteterna som Gårdstomten bjöd på. Barnen tyckte det var roligt ute med olika uppdrag.
Därefter inleder vår egen samling med sången " Här är jag och här är du". 
Barnen sjunger sedan några sånger med hjälp av bildstöd.  Dessa bilder ska symbolisera våra sånger ute som inne. Här visas ordet Katt med TAKK.

Barnen sjunger flera sånger och övar TAKK. För att förtydliga och betona  språkandet så det blir enklare för oss alla.
Konstiga spindlar i riset idag. Kan man äta dessa? Ja det kan man ju. Pasta spindlar är det. Vegetariskgryta till alla med grönsaker.

TREVLIG HELG!
Önskar er alla som är lite extra lediga en skön ledighet.