fredag 30 september 2022

Fredag 30/9 utelek och Fredagssamling



 Idag var det supermycket vattenpölar på gården, barnen berättade att man måste då ha gummistövlar och regnkläder. Kompisarna bestämde sig för att samla ihop massvis med vatten i de olika hinkarna som finns ute på gården.

Det används olika slevar, skålar och former för att baka. Mycket sand och lite vatten. Sen blir det deg säger barnen. Med en sil åker all vatten ut, och grus och blad fastnar i silen. Det övas då begreppet att sila. 

På bordet hälls degen ut. Vad ska bakas undrar alla kompisarna? 
Det blev en rödbetakaka. Det bakas även  kanelbullar osv med myyyycket kanel.


En kompis hittar ett litet äpple. Hur ser äpple ut? Kan man äta det? Ja, det kan man, direkt från trädet. Ingen sand  och blåmärken på äpplet, så det går bra att äta det. Det är riktigt gott.


Barnen är mycket i sandlådan och använder alfabet formar med  bokstaven F. F som i Flygplan, Felix, Fotboll, Fjäril och fredag. Barnen pekar och berättar att det är bokstaven F. Det bakas ihop flera F, som barnen säger. Det räknas upprepande gånger och det blir hela tiden en ökning av kakorna. Det blir 1,2,3,4 och 5. 

Därefter hör alla barnen en klocka som ringer. Det betyder att det är GÅRDSSAMLÌNG.

Samlingen börjas med gårdssången. Sen är det dags för vattensången. Vad är det som regnar på paraplyet? Vatten, vatten bara  vanligt vatten, berättar barnen. Vad är det som faller ner på snögubben? Det är bara vanligt vatten svarar barnen igen.

Vad finns mer i brevlådan? En liten mössa? Fingervantar? Eller strumpor? Barnen tror att det är gårdstomtens lilla mössa som råkat ramla in i brevlådan. 


Högtalaren sätts fram och olika ljud av regn sätts på. Medans regnljud sätts på börjar det regna på riktigt. Barnen hör lätta regndroppar och stark åskväder. 

Efter gårdssamlingen  är det dags för lite rörelse och dans. Högtalaren används nu till olika glada låtar. 

Det sätts på köttbullar i näsan sången, rosa helikopter och alla barnen favoriter. Man kan dansa tillsammans med en kompis men man kan också dansa själv. Allt är Hur bra som helst.
 Projektorn är på och det projiceras lite lugn musik med olika djur från skogen. Barnen ser ekorrar, harar och många olika fåglar.


Veckans hjälpreda hämtar dagens mat och idag är det ris med grönsaksgryta. Till maten serveras rödbetor, ärtor, gurka och morötter. Alla kompisarna tyckte att dagens mat var supergod. Allt åts upp på direkten.

Uppevila inleder med lite uppdragskort. Det är färgglada och fina bilar som barnen kan fiska upp med ett tänkt metspö. Barnen utmanar sig med olika uppdrag. Bland annat var sitter din näsa? Kan du hoppa på ett ben? Hur många ögon har du? Hur gör man när man hoppar jämfota? Osv. Trevliga och uppskattade uppdrag.  


Fredagsmys kaka! Och det är äpplekaka från förskole gården. 

Trevlig helg! 

torsdag 29 september 2022

Torsdag 29/9 vattenlek

 Idag finns det mycket kläder i torkskåpen. Vänligen se övade vad barnen behöver komplettera i sina fack. Både extra kläder och varmare kläder är alla barn behov av. 

Mycket vattenlek då det blev en regnig förmiddag. Det hittas flera vattenpölar av barnen. En vattenpöl är riktigt rund och fin som en cirkel upptäcker några. 

Ösa, samla,  plaska, hoppa och leka med vatten. Vatten är ett underbart material. 

Det blir en passande sång som barnen övar regelbundet på vatten, vatten bara vanligt VATTEN!! 
Härligt ljud av en porlande brun. Vad är det som låter? VATTEN, VATTEN,  BARA VANLIGT VATTEN!!
Man kan leka, tvätta blad och händerna i vatten. 

En gul fin låda som göms i handduken. Barnen får knacka på lådan och den går därför lättare att öppna. Det är många saker i lådan. Tillsammans sorteras djuren? Vilka djur är på land? Vilka djur är i havet? Det hittas en  sköldpadda, bläckfisk, sjöhäst, fisk och krabba. Och dessa är i havet som barnen säger. Gubbar, prinsessa och prinsen är på land. Barnen hittar två likadana apor, det är tvillingar och det blir ett par osv. 

Aktiviteten avslutar med att varje barn får ta och lägga tillbaka valfria föremål. Barn  lägger ner  och talar om vad det är som tex prinsessa, kungen, gubben eller om det är ett djur. 
God varm tomatsoppa med bulle, creme fraiche och mjölk, bra mat då det har varit en regnig och kalla dag. 
Fina valfria alster en stund i ateljén  efter mellanmål. Rita med krita och klistra med nya klistret. 



onsdag 28 september 2022

Onsdag 28/9 Motorik och rörelse inne och ute

 Frukostmys med rofylld musik och projicering av havets olika djur. Barnen samtalar under frukosten om de olika fiskarna de upptäcker från havet. Det är stora, små och mittemellan stora fiskar. Det är olika mönster och färger som barnen även berättar om. Sköldpaddor ser ut som den flyger säger en kamrat. Men det är som den simmar. 

Barnen övar flera betydelsefulla delar vid utevistelsen som bla fingermotori, fantasi, koncentration, samarbete,  kreativitet och turtagning då barnen leker och laborerar vid vattenpölar. 
Barnen övar matlagning vid Gårďsköket, röra, blanda då en god höstgryta lagas. Det bjuds och läggs upp på fat. 
Barnen märker att detr en jättebra sand i dag. Det blir stora, tjocka, fasta och goda kakor. 
Här är en god friterad fisk med mango och jordgubbar som en kompis ropar ut mycket bestämt. Det görs smakprov och bjuds flitigt. 
Barnen kommer på att man kan mata hästarna med goda äpplen från gården. Mm, verkar uppskattat av hästarna. 

Väldens största kaka bakas ihop av flera kompisar. Det öser upp sand, bankar och alla vill hjälpa till. 
Barnen får förslag på att man kan göra något på den gula skärbrädan. Det blir en stor, god och randig pizza. Kreativiteten flödar vid sandlådan och mycket fingermotorik övas av många barn. 
Barnen går in i smågrupper och det blir en spontan sångstund med hjälp av barnens "vänta in lådan" en språklådan med gosedjur. 
Ikt sånger med hjälp av lärplattan. Det blir sånger från Bolibompa Drakens favorit färg grön. Då hittas några gröna saker vid mattan. Det är en grön bil och en ödla. 
Mot slutet av ikt samlingen  blir det Bamses gympa med olika motoriska övningar. Barnen övar på ta stora steg, hoppa, röra armar och ben. Mot slutet övas även att smyga och krypa. Avslappning på mattan blir det allra sist. 

Veckans hjälpreda tar uppgiften att hämta matvagnen. 
Barnen  övar med att äta och visar varandra att det är bra att ta  med gaffeln och sked. Då blir man inte kladdig om fingrarna. 

tisdag 27 september 2022

Tisdag 27/9 barnens delaktighet och inflytande

DET HAR UPPTÄCKS FALL AV LÖSS PÅ EN AV STORBARNSAVDELNINGARNA.. 

Samlingen började med "Hej alla" sången och därefter fick alla barnen välja mellan äpple eller banan. 

Under fruktstunden fick barnen syn på en spindel, det var en långben sa barnen. Många långa ben hade den. En kompis berättar att spindeln kanske också vill ha lite frukt.
Ut och gå projektboken introduceras för första gången och barnen ville läsa den flera gånger om. Barnen pekade och berättade vad dem såg på varje sida. Men vem var det på första sidan? Barnen berättade att det var en flicka. Men varför är det en flicka? Barnen tyckte att barnet på framsidan hade långa tofsar nästan som Pippi och då är hon en flicka.

Efter samlingen bestämde sig några kompisar att de skulle gräva i sandlådan med hjälp av grävmaskinerna och traktorerna.

Uttern hade sitt Gårdskök ute på gården, barnen lagade soppa. Det behövdes mycket sand och många slevar för att kunna blanda ordentligt.
 
Det övades lite balansgång. Kompisarna tyckte det var lite svårare när det var fuktigt och blött för då halkade man mer.

Barnen samlade på djur ute på gården, det fanns ett stort lejon som kompisen gick runt med. Hur låter ett lejon? Raaaawwwr! Sa barnen.
 
Veckans hjälpreda hämtade dagens mat vilket var fiskgratäng. Till gratängen bjöds det på broccoli, morot, majs och ärtor.
Det är fiskgratäng m potatis och grönsaker idag. Broccoli blev mycket omtyckt, de liknar träd säger några kamrater vid bordet. Vatten blir också intressant då flera vill ha MYCKET VATTEN, då passar vi på att sjunga använda takk för sången vatten, vatten bara vanligt VATTEN... 

Uppe vilan inleder med sagan om Kalle dvs boken  Knackapå. 
Därefter tänder vi ljusborde. Och idag blir det små färgade pappers cirklar som man kan skapa med på ljusbordet. Tillsammans upptäcks färger och dessa sorterad. Det blir en cirkel i olika färger. Det blev en fin blomma. Sedan tar en kompis alla gröna cirklar och då blir det själken på blomman. En annan kompis sparar alla gula cirklarna och det blev en stor cirkel som liknar en sol. En kreativ och lustfyllt  stund vid ljusbordet med annat material än de vanliga. Det är ett bra tillfälle att de äldre får utmana sig mera medan de yngre barnen sover. 
Mot slutet blir det ett gemensamt hjärta också. Innan barnen hjälper till att lägga ner alla pappers cirklarna igen. Mycket fingermotorik, färglära, matematik och språkträning blev det vid aktiviteten vid ljusbordet i dag. 

måndag 26 september 2022

Måndag 26/9 Utelek på gården och ateljé är öppen


Samling vid sovloftet på stjärnmattan.  Det inleder med frukt och sedan samlingssång "Hej Alla". Har ni haft en bra helg? Har någon varit på naturfestivalen? Ja, jag var i skogen berättar en kamrat. Någon har ätit godis mm. Det blir tre  önskesånger från bildstödskartan. Det blir imse vimse spindel, hjulen på bussen och huvud axlar knä och tå. Den sista sången måste man ju stå upp. Och alla barn är med i rörelserna. 
Barnen övar att göra, röra, blanda en smet för att göra en GLASSTÅRTA. 

Det har hittas några gulliga svampar vid sandlådan borta vid bilen. Det ser ut som små spelpjäser. Eller vad tycker ni? Som ett finger kanske? 
Barnen har fått måla sin natur fynd från gården. Det är olika stena i varierande storlekar. Barnen övar på att det är stora stenar, mitt emellan stora stenar och små stenar. Det har även hittas pinnar i olika modeller. Dessa fynd har barnen fått måla på idag. Det målas med varierande färger bla röd, grön, blå, gul och vit. 

Barnen övar begreppet Ut och gå på asfalterade gången. Det blir hela gånge, upp för kullen och ner för kullen. Upprepande gånger övar flera barn på detta. Det blir ett utmärkt tillfälle att öva grovmotorik, balans,  fart, långsamt och försiktigt ner för kullen mm. 
Ett barn vill ha en bok. Jag kan läsa den själv, säger kompisen. Via bokens bilder blir det en sk bildpromenad. En berättelse via bokens olika bilder. Det är Mumintrollet som ska ut på havet, att de måste äta först osv. 
Arbetsbordet kan barnen mecka med att skruva och banka mm. Skruva med en skruvmejsel och med fingrarna.  Det är stora och mindre bitar på bordet så man kan öva fingermotorik mm. 
Barnen ser att alla bilarna behövs plockas undan och flera barn hjälper till att plocka ner bilarna i lådan medans det sjunger plocka undan sången. 
Vegetariska schnitzel med sås,  potatis och grönsaker.