tisdag 31 mars 2020

Tisdag 31/3 Teknik och naturkunskap

 Barnen har är mycket intresserad över att utmana sig med lärplattan. Flera vill öva med att dra olika föremål till Diddi när hon gör olika aktiviteter. Diddi äter, borstar tänderna, sover, och leker vid rutschkana.
Babblarkort som ska läggas upp där de har olika föremål till resp Babblare. Det är Babbas halsband, Bobbos äpple, Diddis napp osv.
 Bygg-och konstruktion med att bygga olika alster. Inte helt lätt då det är mycket rörlig längd.
 Barnen erbjuds av att upptäcka tillsammans med ett experiment, Kan man blåsa upp en ballong utan att använda munnen? Det är nog inte så lätt. Det är med hjälp av petflaskor. Två mindre flaskor och en större och bredare flaska. Barnen  ser ballongerna och vi övar färger och antal och för i hop detta med Babblarnas färger. Gul som Bibbi, blå som Doddo och rosa som Diddi.
 Barnen  får vara med och uppleva detta med sina sinnen. Äppelcider vinäger ser ut som kiss som någon säger.  Vittvinvinägr, älskar min mamma som en flicka berättar. Så därför  smakar och luktar vi på allt. Det är stark och luktar så. Vissa tycker det är äckligt. Vi tar fram en en tratt med ett stort och ett litet hål. Det ser ut som en som man kör bil med, en ratt. Ja det rimmar iallafall. Det är en tratt. Vi häller i bakpulver i två ballonger och bikarbonat i en. Efter en stund händer det något. Det blir stort. Javisst! Ballongen fylls upp med luft och blir stor. Först den gula och sedan den blåa ballongen. Vilken blir minst av ballongerna? Diddis, rosa säger flera stycken i kör. Barnen  tyckte det var roligt då de tycker att det är sk "bubbelmjölk" som gör så att ballongen blir stor.


 Många av de äldre barnen vill lägger upp de olika Babblarkorten, med resp sak för varje Babblare. Barnen turas om med detta och övar med lärplattan. Så mycket teknik med att hanskas med lärplattan och föras fram med hjälp av fingret osv.
Barnen var ute en stund innan maten. Mycket sandlek med att ta hand om den fuktiga smidiga sanden. Men också att upptäcka skillnaden med den lösa torra sanden som inte blir lika bra i sandbak.
Barnen blev sugna på bananer. Hur många bananer har vi ätit? Två! säger ett barn. Ja två bitar men hur många bananer här vi ätit? Fyra och två är kvar, pekar sedan barnen på.
 De yngsta får höra Babblarnas vaggvisa inför sove vilan. Natti Natti Bibbi, klappa Bibbis kind.


Barnen har ätit klyftpotatis med panerad fisk och grönsaker.
Det råder fortfarande liten barngrupp flera magsjuka med diarré.
Nästa vecka är det påskveckan. Vi undrar om barns vistelse tider förändrad, meddela oss vid förändringar.

måndag 30 mars 2020

Måndag 30/3 Utelek -lekens betydelse

Barnen leker valfria lekar mest ute med tanke på situationen som råder. Att få leka och ta vara på barnens lekstyrkor är av betydelse. Som collaget för fram. Barn övar flera begrepp  i leken. Bland annat övar och lär barnen fantasi, planera, föra fram sitt tänk,  själv bestämma, språk, empati osv.
Stanna gärna upp vid hallen och ta del utav detta.

Barnen har hittat en nyckelpiga, kan den heta Maria som i sången "Maria nyckelpiga"? Men den rör sig inte. Hoppas den inte är död. Den kanske sover som björnen gör?
Plötsligt rör den på sig sakta och kryper upp på fingret. Det var ju bra. 
 Barnen  har bakat sk "djurkaka" med många djur och naturmaterial på.
 Flera barn har bakat och blir inspirerade med olika bakverk stora som små.
 Några följer noga processen med nya klätterställningen.
 Några barn är ute med skottkärra och gör flera naturupptäckter med hjälp av kikaren mm.
När barnen kommer in övar vi vidare med att tvätta och sjunga den nya tvättsången. 


Barnen har ätit vegansk chili con carne med coscos. Med grönsaker med bla apelsinklyftor,majs mm. 



Mera naturkunskap och samtal med denna bok. Handlar om fjärilens process och dess förunderlighter. 

fredag 27 mars 2020

Fredag 27/3 fredagsssamling

 Barnens visuella bilder på några ställen på avdelningen om det som är så viktigt just nu. Att man inte pìllar i ansiktet, nyser i armvecket och tvättar sina händer noga.
 Barnen har varit ute och cyklat och kört varandra med släpen.
 Barnen är mycket noga med att följa männens arbete, barnen är så intresserad över traktorn och att den gräver och öser ut jord mm. Barnen  vill att klätterställningen ska komma nu.
Barnen har därför Fredagssamling på ett annat ställe vid stockar och stenar. Barnen får veta att Gårdstomten inte har skrivit något brev utan ringde till oss tidigt i morse. Han ville då att vi alla barn och vuxna skulle få vara med  och sjunga och dansa till PIDDE P.  "Hela Sverige dansar", med Pidde. 
Barnen får följa med detta med hjälp av storbild på husväggen. Mycket sång och rörelseglädje.  Hans budskap att alla ska få dansa och sjunga hur som helst, fast det är jobbiga tider runt omkring oss. Att vi ska vara rädda om varandra och ta vara på glädje och rörelse när som helst. 

 Javisst, blir det mycket glädje med mycket skratt, sång och framförallt RÖRELSEGLÄDJE.

 Barnen får sedan gemensam fruktstund ute vid borden. Bananer är riktigt gott vid en solig plats.

 Barnens nya tvättsång som givetvis övar varje gång vi tvättar oss. Tvätta händerna blir lustfyllt på ett enkelt sätt. Där flera kunskapsområden uppfylls.

Barnen har ätit pastagratäng med mycket ost och kassler. 
Fina byggen innan maten, ser ut som ett höghus.
Efter maten såg de äldsta på SvT play "Emil i Lönneberga" samt "Pippi", kan man ju unna sig denna fina fredagsmys .
TREVLIG HELG!!

torsdag 26 mars 2020

Torsdag 26/3 Valfria aktiviteter på gården

 Redan tidig morgon dukade en kompis fram olika aktiviteter vid bordet. " Du ska sitta där, och där ska du sitta" ....., säger flicka medan hon dukar fram vad hon tänkt sig.
Det barnen  kan göra inne kan vi göra ute. Så idag får barnen  förslag på att vi kan måla och skapa olika teckningar. Barnen har själv valt fram färgerna som de vill ha. Redan från början blir någon inspirerad över Babblarna och bestämmer att hon ska måla sk "Diddisar". Därför läggs det fram visuella bilder på våra kära  babblar favoriter. Så det blir lättare att måla favoriterna.
 Favoritfärgerna syns ganska tydligt genom de olika alsterna.  Det är färgen rött som Bobbo. Diddi är ju en stor favorit och det är många som inspirerad över att måla Diddi.




Barnen som inte ville måla leker med de vilda djuren vid den soliga savannen. 
 Mysig fruktstund med vindruvor och äpplen. Mm mm så jättegott! Barnen  blir jätteförtjust i vindruvor.
 Barnen vill sjunga lite sånger om spindlar.
" Imse vimse skulle köra bil" mm.
 Nu är det igång med att barnen  ska få sin nya  klätterställning. Barnen  kommer följa detta projekt mycket noga. Och som många barn har längtat efter något på den tråkiga stället.
 Spindelflickan har varit här då och då. Hon ville hjälpa till med att torka borden.
Barnen har ätit tomatsoppa med pasta och grönsaker. Dock inte så mycket mest pasta iallafall. 
Ikt i förskolan under uppevilan då barnen  kunde lyssna och titta på Alfons och mållgan.

onsdag 25 mars 2020

Onsdag 25/3 Valfria aktiviteter ute på går

 Det blev valfria aktiviteter ute på gården. Några har cyklat, städat och sopat undan grus som mammor och pappor brukar göra.
 Någon tar en liten lekpaus med lite vatten från sin fina flaska.
 Liten gemensam fruktstund ute vid stockarna med valfria sånger från bildhäftet som vi har på en karta inne på avd. Barnen  kan sångerna " en liten båt, ekorren satt i granen, bä bä vita lamm, lille katt och sist huvud, axlar knä och tår. Rörelsesången tas flera gånger då barnen älskar den, framför allt när vi tar supersnabbt.


 Skapa med lite sand med hjälp av några köksredskap.
 Bygg- och konstruktion med små lego. Läser stund av en medtagen bok hemifrån. Handlar och tandtroll och att man ska ta hand om sina tänder.

 Barnen  har ätit panerad fisk med klyftpotatis, sås och grönsaker i bitar.
Några av de äldsta lägger i hop halsband på golvet. Det är till dem själva och till mamma. Jättefina! Man kan göra mycket av knappar.