fredag 10 juni 2022

Fredag 10/6 Digital meningsskapande och Fredagssamling

 

Veckans bok är medtagen och här blir det en stor favorit i barnens populärkultur "Mamma Mu och Kråkan". Barnen  vill titta på de små bilderna som ser ut som i en serietidning. Redan från bokens framsida blir mycket lustfyllt språkande. 
Digitalt meningsskapande redan vid frukosten.  Det blir lugn morgonmusik med fina naturbilder från havet. Även fingerramsor och lugna barnsånger. Sedan blir det även en stund av barnens favoritbok  "Knacka på". Barnen sitter ner vid det gröna gräset och följer med i boken. Något barn  följer med i  högläsningsboken och knackar på de olika dörrarna i boken och på väggen. 

Efter frukosten upptäcker någon Beeboothen inne i mediakuben. Där är en röd bana som är fast satt på golvet, det är från den blå dörren till den gröna dörren. Barnen övar med att trycka och därmed ge Beebooten kommando om var han ska ta vägen.  Ibland följer den banan och i bland tar den en annan väg. Hur ska vi då göra?  Barnen är noga med att rätta den och sätter den vid röda banan igen. 

Något barn vill öva vid programmeringsbordet och tar fram den blå påsen. Det blir det röda rummet där alla sju kaninerna sitter och äter morötter och blad. Det behövs  b.la stolar och bord mm. 


Mediakubens  nya skepnad med kub som lyser, häften med barnens olika bilder från olika lärmiljöerna ute som inne.  Och ett häften med barnens alla  läroprocesser 
Inom digitalt meningsskapande. 


Sista Fredagssamling då Gårdstomten ska åka på semester.  Trevlig semester och glad sommar utropas till vår fina Gårdstomten.
Temat på dagens aktivitet är Djur. Olika  sång påsar med de olika djuren. Det visas upp djur, övas  takk och sång då alla barn och vuxna sjunger om de olika djuren. Det är haren (hoppe hoppe hare sången) nyckelpigan (sången en nyckelpiga jag har i handen), ekorren (sången ekorrn satt i granen), råttan (sången var bor du lilla råtta?) och en spindel Imse vimse spindel. Gårdstomten inspirerar även till olika sommaraktiviteter som  barn får prova på. 


En av sommaraktiviteterna Gårdstomten inspirerar är b.la blåsa såpbubblor. Barnen kan  även rita med gatukriterna, kasta frisbee och hoppa hopprep. 


Innan lunch kan barnen leka, laga och laborera sig fram med riktiga råvaror i dockvrån. Det är ljusa och vita råvaror från sista dörren i projektboken. 

Barnen har ätit god tomatsoppa med smörgåsar, crème fraiche och mjölk. 
Barnens uppevila fortsätter i den digitala meningsfulla lärandet och då förs projektboken  fram då vi hittar en passande stor madrass som man kan ha mot väggen. Det blir färgglatt då projiceringen av boken blir tydligt. Det är den blå dörren som knackar först också går vi in i alla fem dörrarna då barnen möter de olika djuren och deras aktiviteter osv. 
Därefter blir det Greta Gris då det hela familjen ska åka till sopstationen och återvinna både flaskor, tidningar och glas. Greta gris får även veta hur man kan ta hand om matavfall och hur man gör jord i komposten. Denna film är på engelska, då alla barn får öva både engelska och svenska.

Uppe vilan avslutar med avslappning, så skönt. 


Trevlig helg! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar