torsdag 23 juni 2022

Torsdag 23/6 Avslutning för barnen som slutar

 

Veckans bok har kommit och den kan barnen läsa och berätta på svenska och engelska. Det är djur från bondgården.  Barnen  kan se, känna och lära sig lite om några djur. Det är om bl.a. grisen, hästen och kossan osv. 
När alla barnen har kommit blir det kalas för dagens födelsedagsbarn som fyller 3år idag. Barnen sjunger och hurrar  så för kompisen. Födelsedagsbarnet får ett födelsedagskort och äran att sitta på Bolibompastolen med en valfri hatt. 
Födelsedagsbarnet får sedan skanna på födelsedagsunderlägget då det blir den spanska födelsedagsången. 
Därefter blir det överraskning till de äldsta barnen som ska sluta på avdelningen Fjärilen. Det är 6 barn som slutar eller uppflyttning till storbarnsavdelningarna Hajen och Uttern. Idag blir 3 barn som får gå upp på en tänkt scen och få sitt kollage och applåder. Kollagen blir omtyckta och barnen ser sig själva och vad de gör på bilderna. 




Barnen leker lite valfria lekar ute. Bland annat åker några barn rutschkana upprepande gånger. 
                           Ett barn säger, baka och bakar ihop en kaka vid sandlådan nära rutschkanan. 
Pastagratäng med kalkon och ost och mycket grönsaker har barnen fått idag. 
En betydelsefull bok om Normer och Värden. Nyckelorden som övas och samtalas om är LÄRA, BEUNDRA,LEKA, INUTI, TRÖSTA, HJÄLPA, HÅLLA OCH LYSSNA. Alltid bra att repetera olika begrepp då det är lätt att glömma. 

DETTA ÄR SISTA BLOGGINLÄGGET FÖR NU TAR ÄVEN BLOGGEN SOMMARLEDIGT. DEN 15/8 ÄR VI ALLA TILLBAKA OCH DÅ ÖPPNAS BLOGGEN IGEN.
VI VILL PÅMINNA OM ATT FÖRSKOLAN ÄR STÄNGD 2/9 DÅ DET ÄR VU-DAG.
VI PÅ FJÄRILEN VILL ÖNSKA ER ALLA EN FIN OCH GLAD MIDSOMMAR OCH EN SKÖN SEMESTER. 
😎😍🍓🍓🍓🍓🌸🌸🌸🌸🍡🍡🍡🍧🍧🍧🍧🍦🍦🍦🍦🍦☕☕☕☕☕

onsdag 22 juni 2022

Onsdag 22/6 Midsommarfirande på hela förskolan

 

Redan på morgonen får barnen se, höra och uppleva några midsommar sånger via projiceringen på dörren. Det blir bland annat små grodorna. Barnen sjunger med i sången, gör rörelser  och någon ställer sig sedan upp och hoppar. 

Någon hittar en bild i dockvrån vid spisen på sk " jobbar", javisst det blir jordgubbar när det är midsommar. Och det blir det idag till mellanmål. 


Midsommar firande med att klä den fina midsommarstången. Barnen hittade mycket blommor och kvistar så det blev en fin och fyllig midsommarstång. 

Sedan blir det dans kring den fina stången. Både små grodorna, prästen lilla kråka, karusellen och raketen, så klart. Avslutningsvis blir det även långdans kring grön gräset. 



Lite sand lek hinner barnen även med innan det är tid för midsommarlunch. 
Lite fri dans med flera igenkända rörelsesånger och ramsor. Bland annat blir det en liten apa hoppade i sängen...osv. Det blir även huvud , axlar ä, knä och tå.....Barnen är med i både rörelserna och i sången med hela sin kropp, mycket rörelse och glädjefyllt till musik som barn kan och känner igen. 


Fri lek, undersökande och nya upptäckter vid programmeringsbordet. 

Barnens lunch blir som en buffé med mycket midsommarmat. Det blir fin dukning med Kalles fina färger till dukar och vackra blommor. 

Barnen sitter vid ett fint dukat långbord. Med fina dekorationer i Kalles färger.


Barnen övar språket med några fina bilder om vår fina högtid midsommar. Barnen övar med att berätta vad de ser, hur det ser ut vad som händer på bilden osv. Barnen hittar stor och liten bild. Barnen räknar bilderna och jämför. Det hittar likadana bilder dvs par. 

Sedan lägger barnen  ner alla bilderna via olika uppmaningar och beskrivningar. Här tas bilden där gubben spelar fijol dvs midsommarmusik.
Därefter blir det avslappning med vacker midsommarmusik. 

Därefter blir det valfria aktiviteter inne på avdelningen resten av uppevilan. Barnen väljer pussel, ballongspelet och pussel där man kan hitta par. 

Det hittas många par.  Det blir motsatser Katten är och sed sover. Hunden är ren och sen smutsig osv. 

Högtiden midsommar fortsätter även vid mellanmålet GLASS OCH JORDGUBBAR SÅ KLART ! 

Glad Midsommar till er Alla önskar vi på Fjärilen. ☺

tisdag 21 juni 2022

Tisdag 21/6 Ateljén är öppen


Inbjudan till midsommarfirande. Om ni har blommor och GRÖNT får ni gärna ta med detta imorgon. 

 Ateljén är öppen och barnen skapar sina egna kransar inför midsommar firande till morgondagen. 

Det behövs lite papper, silkespapper, lim, kritor och mycket paljetter och klistermärken. Barnen får själva bestämma vad som ska finnas på deras krans. Med igenkända saker som barnen har haft i ateljén skapar varje barn sin variant på midsommarkrans. Lite normkritisk då det inte alltid behöver vara blommor på en krans. 

Det övas mycket på att klistra och sätta på papper, sen övar barnen på att dra av små bitar av silkespapper för att sen kunna skapa små bollar eller blommor till kransen.

Barnen övade på motoriken vid cyklandet.  Kompisarna hjälpte varandra att cykla och putta på fart.

Barnen känner sig allt mer trygga när det kommer till rutschkanan. Barnen håller sig med båda händerna samtidigt som det tas ett steg uppåt. Ett steg i taget. 

Lilla rutschkanan är ute. Den är lika rolig som den stora tycker kompisarna. Barnen åker om och om igen. 

En kompis hittade en kon. När konen trycktes ner i sanden uppstod märken. Rund berättar kompisen. Det är en cirkel. Kompisen gör många former i marken och sedan räknas det. 6 stycken cirklar finns det i sanden.


Barnen sätter sig mitt emot varandra och det bestäms att bollen ska rulla fram och tillbaka. Bollen balanserar på stocken.


Barnen visar upp dem fina grönsakerna och frukterna som börjat växa. Det har börjat växa små smultron. Barnen får vänta och inte dra av dem nu. Smultron ska ju bli helt röda, då vet man att de är dags att ta dem. 


Veckans hjälpreda får hämta dagens mat. Idag serveras fiskgryta med ris. Till maten får barnen även grönsaker, idag finns morot, gurka, tomat och majs.

måndag 20 juni 2022

Måndag 20/6 Ateljén är öppen och utelek

 Samling med äpplen innan ateljén öppnas. Det blir barnens samlingssång " Hej Alla". På samlingen  tittar alla barnen  tillsammans på stenarna som plockats av en kompis, jämför och  räknar stenarna. Det blev jättemånga... 32.  Stenarna delas en  hög med stora stenar och en hög med små stenar.

I Ateljén har barnen skapat sniglar, kycklingar, glass och  bilar mm. 


Barnen känner igen aktiviteten och material med olika verktyg och tar det estetiska förmåga  snabb i sina händer.    




Flera av de yngsta har blivit allt säkrare på rutschkanan. Att öva på att hålla sig och gå upp för stegen. Därefter sitta ner och åka ner på gumpen. 
Barnen lägger sand på rutschkanan och då blir det ett markerade stop  som barnen upplever tydligt. 

Barnen övar på att cykla och ta sig fram på gården. Någon har hittat många stenar som samlas i en hink. 
Något barn kommer på att man kan åka ner med en noshörning, den åker snabbt ner för rutschkanan. 

Barnen kan välja att blåsa såpbubblor. I dag har vår ung i sommar kommit, som ska vara hos oss i 4veckor. Han är med i barnens  lek och stöttar barnen under deras förskole vistelse som ute/ inne lek, måltider osv. 

Mycket glass tillverkning hinner barnen med vid sandleken. Glassarna sätts ner i sanden medan man tillverkar de andra. 


Vegetariska schnitzel med sås, klyftpotatisar och grönsaker har barnen ätit idag. 
Uppe vilan inleder med sångstund med valfria sånger och instrument helt utifrån barnens önskemål. 

PÅ ONSDAG FIRAR ALLA PÅ FLODILLERNS FÖRSKOLA MIDSOMMAR. DÅ FÅR NI GÄRNA BIDRA MED LITE BLOMMOR och GRÖNT, OM NI HAR ANSATT BUSKAR MED MYCKET BLAD SÅ VI HAR STOMMEN TILL  VÅR MIDSOMMARSTÅNG.