fredag 8 april 2022

Fredag 8/4 Digitalt meningsskapande

 

Kalle är med vid bordet och skapar med lera. Han är tydligen naken i dag, alla kläderna tas av. 

Flera barn blir förtjusta över att skapa med lera. Och i dag blir det Plastilina, först är den hård. Det blir mönster på lerbiten med hjälp av gaffeln. Det blir hål, prickar och streck. 

Lilla bordet har blivit ett bord där barnen kan skapa med lera med olika verktyg. Det är saxar, gafflar, knivar, sporre och kavlar. Det blir ett hus som sedan blir en gubbe. Barnen vill ta bilder på sina alster. Trycka på den stora knappen. 
 

Sedan får gubben gult hår. Så mycket hår. Kreativa alster flödar från många barn



Programmeringen utgår från barnen då de tar själv fram bilderna från plastficka som är uppsatt. Barnen lägger fram bilderna på golvet och gör de olika rörelserna. 

Barnen har fått ta del utav programmera där barnen kan ta fram visuella bilder med olika rörelser. Barnen övar på att visa och ge kommando att det ska snurra, klappa,klappa på huvudet, klappa igen och avslutningsvis vicka på gumpa lallan som vi säger. Barnen får bilderna uppsatta och lopar runt själva med hjälpa av dessa bilder. Barnen övar detta i lekande form i en god stund. 



Husets dörrar av kartong gick sönder så barnen tänkte att det kan vara ett badkar istället. Barnen klättrade i och badade som ankan i Kalles bok.

Av den marmorerande leran av Kalles färger blå och gul blir det 100 kakor. Det delas omsorgsfullt och lägga ner i plastlåda. 

Gemensam samling på grön gräset med alla 7 kaninerna, alla barn och pedagoger.  Tillsammans sjunger vi först Hej Alla sången. Vad kan det vara under handduken? Något som både kaniner, barn och vuxna tycker om. Det börjar på ääää och visar med takk. Och idag blir det utmaning med bananringar med skal. Det blir att öva på  att ta bort skalet. 
Barnen får en uppdrag att komma på vad det ligger under handduken? Det är något som är jättemjukt och skönt att hålla i och mycket söt. KKK som i kyckling. 
Barnen vill hälsa  och krama kycklingen. Tillsammans upptäcks att kycklingen är  vit på magen, har en rosett runt halsen. Och en liten kam på huvudet som sin pappa. Är det en pojke,  flicka eller en hen. Hen säger en kompis. En pojke/flicka. 

Det börjas därför med sången var bor du lilla kyckling när barnen ska gå igenom sina påsksånger.

Vikarie kompis som ställer upp att hämta dagens lunch som är pastagratäng med sojafärs och ost. Med grönsakerna rödbetor, rivna morötter och ärtor. 

Högläsning och samtal kring dessa böckerna under uppevilan. Därefter utforskas, undersöks och upptäcks vidare med ikt material med hjälp av lärplattan. Meningsskapande blir då flera barn möts vid bordet med lärplattan och lär, hjälper varandra med att skapa med fingret och välja färger osv. 




Barnen fick även dekorera påskris tillsammans. Det togs fram små påskgummor, kycklingar och massa gula trådar som barnen formade som bollar och sattes upp. Det var kycklingarna hem sa barnen.

Nu vill vi önska trevlig helg. Och Glad påsk till er alla som har påsklov. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar