fredag 29 april 2022

Fredag 29/4 Fredagssamling

Barnen sitter ner vid stockarna det är tid för Fredagssamĺing.  Solen skiner, himlen är blå och alla har gått igenom portalen. Samlingen inleder med våra sånger

 "Hej allihopa och gårdssången". 
Barnen får höra fortsättningen om hunden Berre. Han har lärt sig flera övningar som att sitta och ligga mm. Varje gång får han en karamell. Fast inte för många då får man ont i magen. 
Hunden Berre har också fått lära sig att man ska plocka upp skräp. Man ska slänga dem i olika kärl. Det är plastförpackningar och metall osv. Han visar barnen  vad han Hittade under en promenad med sin matte.  Det var farlig plastförpackning, metall burk och en känga. 

Flera barn är aktiva och vet att plast ska ligga i det  gula kärlet, metall i den blå och  grovsopor i papperskorg som bla en känga. Detta övas med en check miljö sång och sittande dans. Sången heter " Plocka opp" sången avslutas med att man är stilla med en markerade Stophand. Det är verkligen  STOP till att slänga saker i naturen. 

Berre visar här upp sakerna som han hittade vid en promenad. Och var man ska slänga allt.  

Lådan i hallen används flitigt av barnen. Det är vår språklådan dvs vänta in lådan. Man kan tittläsa från en valfri bok eller bara ha ett gosedjur. 
Barnen plockar undan lite av material som används med "plocka undan sången" . 
Barnen har  fått falafel biffar, klyftpotatisar, sås och grönsaker.

Barnen har fått vara i biblioteket och  hört  sagan om " Kon som klättrade" . Barnen följer med i berättelsen och samtalat, lyssnar och lär. 

Nästa vecka blir det Skräpplockar veckan. Mycket mera inom Hållbar utveckling och Grön flagg osv. 

Vi vill påminna om protokollet för  vh-samrådet har kommit. Hänger bredvid månadens hembrev i entré. 

Vi önskar er alla en fin helg. 

torsdag 28 april 2022

Torsdag 28/4 Ateljén är öppen bygg-och konstruktion med ny byggmaterial.

 



Vid utevistelsen i dag är det mycket aktiviteter. Några åker rutschkanan upprepande gånger. Några är ute och cyklar. 

Flera barn är vid ateljén då den är  öppen idag. Det övas på att bygga med nya byggmaterial. En platta med nya geometriska figurer mm. Och färgglada pussel som byggs ihop. 


Det blir även en samling då alla barnen har kommit. Som vanligt blir det frukt till alla barnen. Därefter sjunger och vinkar alla till vår samlingssång "Hej Alla". Sedan kommer en påse fram. Det något som hoppar så i påsen. Vad kan det vara? Det är några som finns inne vid den vita dörren och som ska sova. De ska borsta tänderna. Man måste borsta tänderna när man ska gå och lägga sig och när man vaknar. Det är NALLARNA! Säger ett barn. 

Barnen övar på antal nallar, språk då vi tillsammans sjunger och pratar om bilden. Det blir sångerna björnen sover, borsta borsta tänderna,  dansa lilla nalle björn och 1 liten nalle skulle ut och gå.....När den sista sången sjungit är både barn och nallar uppe och dansar. 
Barnen bygger med hjälp av färgade  duplo då det blir några av  Kalles färger. Även veckans bok blir det då vi läser en ny bok. Det är Mamma Mu och Kråkan som bara säger, inte. 

Barnen som sitter vid ateljé  hinner bygga mera av de nya färgglada pusselbitarna innan maten. Titta! Det är ett slott. Kreativt med härligt bildseende. 
Digitalt meningsskapande skapas då det  blir  bilder från årstiden Våren. Det är både blommor och flygande fjärilar och även fåglar som flyger i taket. Barnen talar mycket sakligt  om vad som flyger och dess färger mm. Barnen har ätit god och krämig broccolisoppa, crème fraiche, smörgås  och mjölk. Det blir en bulle som badar i soppan. 
En bok inom ämnet normer och värden. Det är boken "En rosa pingvin". Där tas det upp om olikheter och likheter. Att de är djur men ändå annorlunda med olika färger och känslor mm. 

onsdag 27 april 2022

Onsdag 27/4 Motorik och rörelse

 Barnen började denna fina dagen med att vara ute på gården. Barnen bakade sommar tårtor med mycket jordgubbar och andra bär.


Barnen samlade på många stenar och pinnar. Det var mat till hästarna. Barnen gick till stallet där dem två hästarna finna och matade dem. Hästarna blev mätta och glada.



Barnen övade på balansgång, barnen provade själva eller med hjälp av andra kompisar. Några barn ville bara hoppa upp på stenarna och sen ner igen, medans andra ville gå runt och runt igen på banan.


Sen var det dags för lite samling, det bjöds på lite frukt, idag kunde barnen välja mellan äpple, päron eller banan. Barnen sjöng Hej alla sången.


När barnen hade kommit in igen så var det dags för lite dans. Med hjälp av lärplattan satte barnen på färgsången, mamma Måd och Bolibompa låtar. Det hoppades, stampades och snurrades.


Byggrummet öppnades och barnen byggde många tågbanor. Det kunde vara runda banor, avlånga banor eller små banor.


Sen var det dags för mat. Barnen sjöng plocka undan sången medans veckans hjälpreda fick hämta maten ute i köket. Idag serverades det pasta med köttfärssås och grönsaker. 



tisdag 26 april 2022

Tisdag 26/4 Ateljén är öppen i dag

 


Ateljén är öppen idag istället för på torsdag. Det skapas gemensamt en ny play- do lera. Givetvis är den VIT med mycket vit färg. Den blir mycket smidig och bra att arbeta med. Flera barn är aktiva då ingredienser blandas ihop. Någon häller i mjöl, någon tar salt och någon annan rör och blandar allt. En riktigt bra samarbetsövning. Det varma tar pedagogen. 
Leran läggs fram sen i en lång korv som plattas ut av barnen. 

Många skapelser av barnen med bla tryck av elefantens fotspår,  pannkakor, bollar i varierande storlekar, mönster av gafflar och skedar mm. 


Sandlek med den stora gula traktorn med den stora skopan. Flera barn cyklar en runda på gården. 

Veckans bok har kommit som barnen får lyssna ett par gånger. 
Veckans bok blir dagens högläsning med nallarna. Först saknas det några nallar  men sen är alla på plats. 1, 2,3,4 och 5 och alla följer med i boken " vem bestämmer?" Med Lillan och Storan. 
En annan grupp har fri lek inne i huset som är av kartong. Några bygger även upp en ny tågbana mm. 



Barnen har ätit fiskgratäng  med potatis. Grönsaksgratäng för dem som önskade utan fisk. Barnen är väldigt noga och omtänksam till att ha en av nallarna vid bordet. Han ska sitta bredvid mig, säger en kompis. Jag kan hjälpa honom att ta upp mat till nallen. 


måndag 25 april 2022

Måndag 25/4 Utelek och kals

 Samling som inleds med barnens "Hej Alla sång". Barnen får veta att en kompis har fyllt år igår.  Hon berättar att hon fyller 3. Ja, fast 3-1 eller hur? 2 år. Hon tar den rosa hatten och tar plats i Bolibompa stolen. Barnen bjuds på frukt från fina silverfatet. Födelsedagsbarnet väljer att skanna Babblarnas Grattissång. Några barn vill dansa och gunga med. Barnen får öva på att ta upp händerna och klappa och göra ett hopp. Födelsedagsbarnet berättar att hon har fått en apa och en hundvalp. Hon får önska sig önskesången " valpen min". Alla hennes kompisar sjunger sången "Vi gratulerar" mot slutet blir det HURRA! HURRA! Grattis! 







Mycket kreativt med ģatokritor på marken utanför dörren. Det blir en markerade bana vid plattorna. Pedagogen får uppdrag att gå framåt längs den markerande linjen. Sedan får man vända. 


Uppdraget med veckans spel, bok eller pussel fortsätts. Det blev faktisk vår födelsedagsbarn som då får ta med sig något som används under veckan. 
En kompis cyklar runt gården. Dock upptäcker hon att hon behöver byta skor. Så gympaskor är bra nu när våren har kommit. 
Barnen behöver som sagt byta ut sina kläder till utevistelsen. Tunnare jackor, kepsar, hattar, solkräm och lättare skor. Skor som visas upp här  är ett bra val att ha på förskolan. Vi främjar att barnen ska försöka sätta på sig skorna själva. Så får man hjälp med kardborrarna.  
Barnen ser de nya bilderna på fåglarna vid fönstret. Det är fåglar som finns på barnens förskole gård. Där är Skatan, säger en kompis. Barnen pekar och ser även ett ägg och  en fågel som äter mask osv . Blommorna upptäckas också som finns bredvid. Det är blommor med flera färger som barnen kan. Någon upptäcker lila blommor och flera gula blommor och räknar. 



Vegetarisk schnitzel, potatis, kall dillsås och grönsaker blev dagens lunch. Mm, verkar gott. Ganska tyst vid maten idag. 
Vid uppe vilan övar barnen alla fem dörrarna  från projektboken. Barnen övar på den blå, röd, grön, gul och vit dörrarna och de olika rummen. Barn hittar saker av dessa färger. Vid dockvrån kan barnen leka och öva olika begrepp från den sista rummet från projektboken.