måndag 14 februari 2022

Måndag 14/2 Utelek på gården och projektboken

 

Barnen inleder först med lite extra kärlek då barnen får information om att det är kärlekens Dag idag. Alltså Alla-hjärtans Dag. Barnen övar därför på sången "en noshörningen kom mot mig och gav mig en puss....". 

Sedan lite frukt som vanligt. 

Samling som vanligt vid barnens platser ute i hallen. Barnen övar "Hej Alla" sången och för en överblick om vilka kompisar som är på förskolan. Barnen får sedan öva vidare med Kalles tre dörrar. Det är blåa dörren då han kommer in i huset. Därefter kommer den röda dörren. Vem har vi där? Det är där de sju kaninerna sitter och äter morötter och blad. Den gröna dörren. Vem har vi där? Där är ju aporna. Och det är fyra apor. Dem hoppar inte i sängen utan leker med kuddarna. Fast fyra ( fem)små apor ramsan övar barnen på och det förtydligar med hjälp av takk. 
Barnen projektfigur är med på samlingen. Men idag är han nästan nakenfis. Kalle är så varm. 

Ute på gården blir det mycket sandlek i sandlådan. Mycket bakas till vid sandbordet. Barnen  är mycket kreativa i sitt bakande och använder många olika behållare. 

Pedagogen har de stora ögonblicks  glasögonen på sig och lyfter flera betydelsefull begrepp. Att öva på att konstruera en kaka. Öva på matematik och språk då det räknas, jämför storlekar osv. Tillsammans övas flera sånger som björnen sover då någon gjort en kaka av nalle formen. 

Någon gräver i jorden. Dock inga kakor utan bara gräva en håla kanske. 
Någon kompis har lagt upp några spadar. Tillsammans räknar vi spadarna. Jämför och övar på färger.  

När barnen  kommer in från uteleken  tas det fram några handdockor från språklådan dvs "vänta in lådan" . Det blir både spindeln och krokodilen. Tillsammans övar vi på deras sånger. 
Innan maten blir det högläsning med hjälp av projektorn. Barnen får höra, se, vara aktiva praktisk med att knacka på, stänga dörren och berätta vad de ser på de olika bilderna som kommer upp på tyget vid dörren. Härliga upptäckter varje gång. Barnen blir allt säkrare i sitt språkande och verkar tycka om sagan om Kalle. 

Barnen kan följa med i sagan både från boken och via projiceringen på tyget vid dörren. 
Barnen har ätit chili con carne med cosco och grönsaker. Vegansk till oss alla alltså, inte helt fel. Under uppevila fick barnen riva och klistra lite silkespapper på ett stort hjärtformad papper. All kärlek till oss alla, lite extra denna dag. 

Uppevilan med repetition av knacka på, vi pratadr om vad vi såg och vilka färget vi såg. Så vi läste inte boken utan pratade om den än " bildpromenad ". 
Sen pysslade vi lite och gjorde hjärtan i färgerna, grön, röd och rosa 
Klistra med silkespapper blir en utmaning för finger motoriken. Massa fina ord övas under tiden barnen klistrar fina färgade silkespapper. Länge leve KÄRLEKEN! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar