måndag 28 februari 2022

Måndag 28/2 Utedag på gården

 

Samling som vanligt i hallen för alla barn. Inleder med frukt och därefter sjunger och övar barnen på "Hej Alla" sången. Barnen får öva olika begrepp från Kalles 4: e rum och dörr nummer 4 som är gul. Vad händer i detta rum? Där är en svart/ grå katt, en gubbe som vattnar sin stora blomma och Kalle är och där så klart. Barnen övar färgen gul och förtydligar detta med hjälp av takk och färgvisan som blir  " gul gul gul är hatten på mitt huvud."..

Barnen övar flera saker som är gula i en annan påse från tema påsen. Det är frukter, grönsaker och en kopp som barnen säger. Man kan dricka lite vatten ur den som någon kompis har förslag på. Alla barnen får lära sig att det egentligen är en äggkopp. 
Flera barn får hjälpa till med att ta upp olika föremål från påsen med gula saker. Matematik övas då det är olika färger, storlekar och nyanser osv. Barnen räknar alla framtagna saker och sedan läggs allting tillbaka i påsen. Och det är 8 stycken saker som är framme på gula underlägget och sedan i påsen. 

Mycket sandlek vid sandbordet fångas flera barn av idag. Någon gräver med den stora grävmaskin som man kan sitta på och använda och parera med handtagen. Det blir sand som förs ner i en stor låda. 
                               Några barn gör  fina fast sandkakor med varierande redskap. 
Grävmaskinen kan man gräva i sandlådan också. Mycket teknik, parera med höger och vänster handtag, perception och rörlighet övas osv. 
Någon gör massa, många och flera cirklar. Det blir cirklar över en stor yta på sandbordet. Barnen övar att säga det på svenska och engelska också räknas cirklarna. 
Ögonblicksfrågan öppnad upp då något av barnen tycker vi ska göra ett "Hus". Det blir en samarbeta övning med att baka ihop ett hus. KALLES HUS! Där lilla gubben finns osv. 

Ur en stor behållare öser flera barn upp  sand. Det bankas och så är det dags för att lyfta upp formen. Se så stort och högt hus det blev. Huset är sparat i dokumentationsskåpet i hallen med gula tillbehör. 


Några barn övar motoriken, rörlighet och att ta sig upp och åka ner för rutschkanan.  

Medan de övriga plockar undan med hjälp av plocka undan sången tar en ny veckans hjälpreda uppdraget med att hämta matvagnen. 
Veckans hjälpreda har blivit storasyster. Något som hon gärna berättar på vägen ner till köket för att hämta vagnen. 
Barnen här fått en ny dockvagn. En stor favorit av flera barn. 

fredag 25 februari 2022

Fredag 25/2 digitalt meningsskapande

Dagen började med att barnen fick en ny leksaks vagn för alla dockorna som finns på avdelningen. Barnen och pedagogerna satte ihop den tillsammans.


Sen var det dags för lite samling. Vi började med "Hej alla" sången. Idag hade barnen dessutom samling tillsammans med kolibrin. Det spelades därför gitarr på samlingen i samband med alla låtarna.



Det bjöds på mycket frukt, det fanns bananer, päron och äpplen.



 Därefter togs det fram 5 stycken Qr- koder som innehöll sånger som barnen fick vara med och scanna. Man pratade om vilka färger koderna har och hur många koder det finns.



Det var bland annat sångerna björnen sover, huvud axlar knä och tå och krokodilen i bilen som sattes på.





Efter samlingen fick barnen ha lärplattorna, rit-appen sattes på och barnen turades om att måla. Sedan sattes babblar appen på, barnen fick hjälpa Didi att borsta tänderna, äta frukost och spela instrument.



Därefter var det dags för mat. Idag skulle det serveras tacos, tacoköttfärs  med majsskal. Till det fanns det sallad, gurka, tomater, ost, feta ost och crème fräsch.


Trevlig Helg!

torsdag 24 februari 2022

Torsdag 24/2 Ateljén är Öppen

Dagen började med att barnen tränade på att klä på sig ytterkläderna ute i hallen. Låtar sattes på i bakgrunden, låtarna tröja tröja, kan du säga tröja och några Bolibompa låtar till.

Sen var det dags för samling ute i hallen. Dagen presenterades i bildform sk bildstöd. Barnen pratade om varje kort och vad barnen skulle göra under dem olika delarna av dagen. 


Barnen har fortfarande tema grön från knacka på boken. Så idag får barnen förslag att man kan måla med grön färg ute på ett staffli vid sovloftet. Det skulle finnas ljus grön, mörk grön och glitter färg.



Under samlingen bjöds det på lite frukt. Dagens frukt bestod av banan och päron. När frukten var slut så var det dags för lite sång. Barnen sjöng "Hej alla" sången och Kalle sången, men Kalle spelade inte på trumman i sången idag, han målade istället.

Barnen märkte även att dem själva hade grön färg på sig, 3 kompisar hade på sig grön färg.




Barnen satte på sig förkläde och började måla med olika gröna färger. Barnen satte på tejp på 2 av pappren för att det skulle bli mönster sen, genom att dra bort tejpen.





När barnen var klara med att måla så var det lite fri lek ute på gården, barnen bestämde sig för att leka i sandlådan, gräva, fylla former med sand och hälla ut sand från formerna.


Innan det var dags att gå in hittade barnen en stor sten, barnen hade en idé. Dem tänkte att det skulle vara spännande att måla stenarna gröna med. Så det får vara en idé till nästa ateljé dag.


När barnen hade gått in igen så var det dags för måltid, dagens mat var köttbullar/morotsbullar med potatis. Det serverades med vegansk sås och till det fanns grönsaker. Idag var barnen super hungriga så allt åts upp med detsamma. 


Under uppevilan fick barnen sk  tittläsa på egen hand med de nya böckerna från biblioteket, det finns 13 nya böcker denna gången. Boken om Bebbe pussar fick  barnen höra, samtala om, härma puss ljud och även räkna alla som Bebbe pussar. 

När barnen hade läst klart så fortsatte uppevilan med lek från projektboken. Kalles väg fram till Kalle som sitter o leker. 




onsdag 23 februari 2022

Onsdag 23/2 Motorik och rörelse inne och ute

 

Barnen här haft rörelse med cd skivan "rörelseglädje". Idag ligger det ett grönt tyg på mattan. Vad kan finnas under tyget? Efter ett tag tar barnen bort tyget. Det är aporna. Två ap -kläder och två små apor. Så idag kan man dansa med aporna. Som vanligt börjar barnen att dansa och likna en elefant  från Babarelefant, god daglåten, verktygslåten, och knattegå och springstund. 

                                       Aktiva apor som dansar. Alla känner vi rörelseglädje. 

Barnen övar att röra sig med tyget till musiken. Aporna får vara i tyget. Barnen  övar begreppen  på, under, upp med tyget och lågt ner med tyget osv. 
Sedan blir det avslappning på det gröna tyget. 

Barnen får gå ut till hallen och där lägger vi fram allt på pallen. Lärplattan med högtalaren sätts på och alla övar på ramsan och sången fem små apor....(fast vi tar fyra apor .....
Barnen  får en samling där vi inleder med fruktstund och sedan sjunger alla " Hej Alla". Barnen sjunger sedan Kalle sången och slår sen på sina knän, som en tänkt  trumma. "Kalle, Kalle spelar på trumman. Låter det så här Bom, bom hör så fint det är"
Vid utevistelsen kan barnen dansa och röra sig till flera favoritlåtar. Barnen  dansar till Bolibompa Drakens dans, Melodifestival, Mamma Måd mm. Mycket rörelseglädje ute också med både yngre och äldre barn. Barnen dansar själv, klappar, snurrar, viftar, stampar och dansar i par. 
                                                       Kalle dansar också med en kompis. 
Sista vecka  barnen övar på färgen grön. Grön soppa som barnen säger, upprepande gånger. Broccolisoppa, crème fraiche, mjölk och bulle. 
 Vid uppevila blir det en lek dvs Kimslek. Vad ligger under handduken? Klossar! Säger en kompis. Barnen känner och klappar på handduken några gånger. 
Ja, klossar i olika varianter. Barnen övar tärningssymbolen, siffran fem, färger, geometri, symboler och storlekar.  Barnen får turas om att ta bort en kloss i taget. Barnen  övar minnet, språk, tillit till sin förmåga och lyssna osv.