onsdag 31 augusti 2022

Onsdag 31/8 Upptäcker utemiljö

 

Barnen upptäcker cyklarna och några kommer på att de vill vattna blommorna. Så olika varianter av behållare tas fram. Det vattnas upprepande gånger. 
Barnen hittar ett litet glas, en flaska och en hink att ta vatten i. 

Några väljer att gå till uteköket för att göra mat. Måste röra, säger barnen. Och lejonet måste ha mat och dricka.

Barnen får förslag om att man kan spela bowling. Barnen tar denna aktivitet med att ställa upp flaskorna, slå och rulla bollarna mot flaskorna. Barnen övar matematik, färglära, språk,  lägesbenämningar, teknik med att spela matematikbowling. Enkel och lustfylld aktivitet utifrån barnens delaktighet och inflytande. Frågorna och begreppen  blir hur många flaskor står upp? Hur många flaskor rasade? Hur många gånger har du slagit? Vems tur är det nu? Vilken färg har den flaskan? Jag först, du är efter mig osv. 
Barnen väljer stora och små bollar. Det kastar, rullar och sparkar i väg bollarna. Liten utmaning i turtagning då flera vill kasta på en gång. Vänta på sin tur är alltid nyttigt att öva på. 

När alla har kommit till förskolan blir det samling. Samlingen inleder med fruktstund och samlingssång "Hej alla". Det blir tre frukter idag. Det  är päron, äpple och banan. En liten låda kommer fram. Det hoppar och far så i lådan. Vad kan det vara? Det är djur. Det dras upp en groda, en gris, en ko och en pappegoja. De blir djursånger och fingerdjuren kan sättas på fingret. Barnen övar b.la språket med att sjunga, takk och  matematik då vi räknar in 1,2 och 3 innan vi sjunger osv. 

Barnen tar gärna lite vatten i sina kossor. Jag kan ta själva, säger barnen. 
Innan maten plockar barnen upp sina leksaker som de har lekt med.  Tillsammans sjunger vi plocka undan sången  " när barnen plockar, när barnen plockar går det väldigt snabbt. När barnen plockar går det väldigt rappt. Plocka undan sakerna och lägg på sina ställen, så att blir sorterat och allting på sin plats". 
Spaghetti och köttfärssås och även vegetarisk sojafärssås med grönsaker blev dagens lunch. Barnen har ätit bra idag, för det var jättegott! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar