måndag 29 augusti 2022

Måndag 29/8 Lek, inkludering och anknytning

 

En bra anknytning är ett slags känsla som barnet får när hen känner sig förstådd, trygg och skyddad av någon vuxen som barnet har en nära relation med. Anknytningen skapas när du om och om igen visar att du finns där när hen behöver dig. 
Därför är vi pedagoger mycket närvarande sk även Härvarande för att göra alla barn trygga och sedda. Bekräftar dem vad de säger,  vad de gör och hur vi kan då inspirera dem vidare. Därför lägger vi stor vikt på rutiner där varje dag händer samma saker. Barnen delas i mindre grupper för att då inkludera alla i vår avdelning Fjärilen. 


Många barn är trygga med att använda cyklarna och tar sig runt på valfritt sätt. Hasa sig fram, trampa så nätt eller får hjälp av en kamrat. 
Sand skopas upp på lastbil flaket. Kossan vill också vara med vid sandlek. Den är för liten att stå på ett berg med sand. Så den får stå där det är platt. 


Ett av våra yngsta utmanar sig med att spela vid marimban. Mycket sång, dans och rörelse ute som inne för att lära känna varandra och barn och pedagoger. 


Samling med fruktstund ute vid sovloftet för de barn som vistas ute. Det blir banan och äpple idag. Därefter sjunger alla barnen sin samlingssång "Hej Alla". Vad ska vi sjunga för sånger idag? Om man spretar med båda händerna så här. Vad blir det för sång? Blinka lilla stjärna, säger barnen. Tillsammans räknar vi 1,2 och 3 så sjunger vi blinka lilla stjärna. 


Om man gör ett stort gap med båda händerna. Vad blir det? Krokodilen ja, så sjunger vi den sången också. Klappar man på sin ena handen ovansidan blir det  ett djur. Katten, säger någon. Javisst! Så sjunger vi lille katt. Så sångerna visas idag med hjälp av takk. Barnen visar upp dessa kunskaper och kan därmed flera sånger och ord då detta lärande ligger som en helhet under förskole vistelse. 




Den yngre gruppen som är inne har samling i byggrummet på mattan. Det bjuds på lite banan och äpple. Sedan är det dags för sångtärningen. Men innan dess så vill barnen sjunga Hej alla sången. Kompisarna turas om att rulla tärningen, vad är det tärningen visar? En krokodil. Barnen sjunger krokodilen i bilen sen sjungs det blinka lilla stjärna.



Innan  lunch byggdes detta fina du sk megatorn. Där bor de stora starka människorna. Dagens lunch blev ratatouille  med coscos och grönsaker. Dagens favorit på grönsaksfatet var oliver. Barnen sätter oliverna på fingret, får man akta så man inte biter sig i fingret. 



Barnen firande en kompis idag. Bolibompa stolen togs fram. Barnen sjöng vi gratulerat och en sångpåse togs fram. I påsen fanns bä bä vita lamm, kaninen och lilla kaninen.



Vi vill påminna  om att det är en kort vecka med 4 dagar.  Det är Vu-dag på fredag och då är förskolan STÄNGD!
Vi vill även påminna om att vi saknar ifyllda barn kort och vistelsetider på barnen. Lämna det så snart ni kan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar