onsdag 25 november 2020

Onsdag 25/11 Skapande och rörelse



Några barn får hjälpa till med att sätta upp ett nytt klädstreck. Barnen visar upp hela handen då de har satt upp 5 saker. Barnen har satt fast en strumpa, en vante, 2 mössor och ett par byxor. Barnen övar på fingermotorik då barnen sätter fast kläderna med klämma. 
Barnen övar med hjälp av öppna enkla frågor. Vilken sak har vi på händerna av de vi har på klädstrecket? Vantar, säger en flicka. Vi har två händer, ja vad bra. Med 10 fingrar, också räknar vi tillsammans. Jag hat ett sår där, säger och visar en flicka. 
Något barn visar upp sina vantar.  Man har vantar på båda händerna. Två hände, sägs det. 
Barnen övar vidare med kläderna från klädstrecket. Vad har vi på benen, byxor. Javisst, och vi har ju två ben osv. Mössorna har vi på huvudet. Eller hur. Hur många mössor har vi här? Två, säger någon. 
Barnen övar många betydelsefulla begrepp via språket dvs kommunikationen, teknik och skapande då vi gör ett klädstreck, samarbete och turtagning är andra saker vi övar på. Mycket matematik då vi räknar, ser över färger och mönster mm. 
Lite fruktstund efter att barnen har satt upp klädstrecket. Barnen säger glatt vilka frukter de ser och därmed vad de vill ha. 

En liten lek med några saker från brickan. Barnen  träna minnet med hjälp av sakerna som tas bort efterhand, dvs Kims lek. Sakerna benämns och vad man kan göra med dem. Vi räknar sakerna. Alla blundar. Vad är borta nu? Barnen tittar noga och efter en stund utropar barnen, KAMERAN! 

Barnens nya klädstreck är klart. Bredvid med lite bilder från projektboken och några mål från läroplanen. 
Sand lek med några barn, stora fina fasta kakor. Vi berättar hur, vad och varför vi gör det hela, så alla lär vid  processen att baka sandkakor. 
Två barn sitter framme vid bilen och kör försiktigt. 
Två kompisar står där bak, man får hålla i sig så man inte trillar. 
Vid uteleken har vissa barn musikstund med valfria instrument. Det är musikrören, maracas av olika slag osv. Barnen spelar och sjunger. Flera igenkända sånger som bla krokodilen, 5 små apor, hjulen på buss och huvud, axlar, knä och tå osv.
Barnen tankar cykeln, så de funkar att cykla med dem igen. Barnen vet hur man gör tar slangen och sätter munstycket vid cykeln och väntar en stund. Så nu är det klart, sägs det. 
Vår yngsta utmanar sig med att ta sig fram med cykeln. Att ta sig hasande fram med hjälp av benen. 
Innan maten sitter någon vid bondgården och sk "tittläser" en bok om olika djur. Där är elefanten, säger flickan. 

Bygg-och konstruktion inne i kuben, Andra saker i kuben har fått komma fram. Det blir en väg och torn av kapla-stavarna. 

Byggbordet är uppbyggd med en förhöjd platta. Det är bla med olika saker från havet. Det är hav och is med fiskar och dinosaurier mm. 
Cowboysoppa med nybakat bröd, crème fraiche och mjölk. Mmmm gott! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar