måndag 30 november 2020

Måndag 30/11 Utelek och projektboken avslutas

En liten samling för några som vill höra slutet av projektboken. Barnen får lära sig att det är sista november, och därför måste vi läsa hur det går för våra kompisar Memmo och Mysen. Imorgon är det december och då börjar vi med Jul-tema och öppna jul kalender tillsammans med Julia och hennes hund Max mm. Barnen får först frukt. Därefter hör vi på vår sång från lär plattan, fler barn sjunger med i refrängen. "Hej vind vad gör du bakom hörnet?...Memmo och Mysen hör vågornas brus när de är nere vid havet. De leker vid sandkullarna och skrattar och har kul tillsammans. Både vinden och havets brus fångar deras rop och de har svårt att höra varandra. De springer upp för kullarna och snabbt ner, mycket rörelse, lek och utrop mellan varandra. 
Barnen ser att miljön på brickan ska likna havet, det är sand säger någon. 

Stora jättevågor blir det då vinden och blåsten tar i vid havet. Därför får barnen höra hur vågor hörs med hjälp av lär plattan. Det blir stora vågor som dånar då Memmo och Mysen kommer ner till havet. Memmo och Mysens röster försvinner från de dånande vågorna. Fast Memmo och Mysen har roligt tillsammans med mycket spring i benen.  
Barnen känner igen sig då de säger, springa på kullarna. Mot slutet av boken ser barnen draken som hänger i trädet, även de tre fåglarna som räknas noga är av betydelse för flera barn. Katten har tagit draken och dragit ner den med hjälp av snöret, löven känner barnen igen och räknar och benämner de olika sakerna som flyger i vinden. 

Barnen ser att Memmo och Mysen leker med löven mot slutet av boken. Känner igen sig att det är kul att slänga löv och leka, kratta  och busa med löv osv. 
 

torsdag 26 november 2020

Torsdag 26/11 Barnens delaktighet och inflytande

 

Lustfylld och enkel matematik då vi hjälps åt att parkera bilarna i garaget. Vi räknar, ser siffersymbol då vi leker vid bil hörnan. Alla bilarna parkeras på resp siffersymbol som blir parkeringsplats till varje bil.  
Tillsammans bakar vi och sjunger några passande sånger som bla " en liten båt" 
Barnen är mycket aktiva vid sandlådan.  Det bakas fina fasta kakor. Någon lastar sand i lastbilen osv. Barnen gör sandkakor vid ett mini bord, då vi har vänt på en lådan. Någon står vid de höga sandbordet och bakar kakor ståendes. 

Barngruppen delas vid utevistelsen, några vill vara med på samlingen. Båda grupperna får frukt. Gruppen som har samling får öva sången om vinden dvs "Hej vind" med hjälp av lär plattan. Några sjunger med i refrängen. 
Barnen får hjälp med att berätta lite från projektboken. MEMMO är arg på MYSEN  som tappar draken. Plötsligt är Mysen borta. Har han blivit tagen av vinden? Var är Mysen? MEMMO letar och letar men hans rop fångas av vinden. Han hittar inte Mysen. Han hör ett prassel i buskarna, det var en igelkott. Tillsammans läser och berättar vi vidare i boken. Vi kommer in på väderlek då det är mörka bilder i boken. Mörk höstdag. Hur är vädret här hos oss? Är solen här? Nä, den har gömt sig bakom molnen. Det är grått. Osv. MEMMO hittar sin vän Mysen bakom stenen. Vi gör det hela visuellt med hjälp av rekvisita. På brickan har vi Mysen och MEMMO som kaplar-dockor, en sten, nyponkvist och massa löv som det är på hösten. 

Barnens egna val på aktiviteter innan maten. Några leker och kör med tåget på färdiggjord tågbana. Tinge linge tåget går....sjunger  vi medan tåget åker upp för backen. Barnen kopplar på många tågvagnar och det blir ett långt tåg som kör runt banan. 
Någon övar mer på väderlek med hjälp av visuella bilder. Tillsammans räknar vi bilderna. Berättar om olika väderlek dvs snö, regn, åska, sol och moln. Det är grått i dag dvs molnigt. 

Några väljer pussel  med olika fordon.  Övar teknik, fingermotorik, benämna olika fordon och lära sig hur dem ser ut osv. Någon annan tittar på olika djur. Anka, utropas det, då en anka syns från boken.

Det är bulle, som barnen säger till denna favoriträtt. Dvs köttbullar, potatismos, sås och grönsaker. Mmm, skålen med köttbullarna tar snabbt slut. 

Nu är barnens förskole vecka avslutad. Imorgon fredag är det Stängt på  förskolan. Vi önskar er en trevlig lång helg och en fin 1:a advent. Vi ses på måndag igen!

onsdag 25 november 2020

Onsdag 25/11 Skapande och rörelse



Några barn får hjälpa till med att sätta upp ett nytt klädstreck. Barnen visar upp hela handen då de har satt upp 5 saker. Barnen har satt fast en strumpa, en vante, 2 mössor och ett par byxor. Barnen övar på fingermotorik då barnen sätter fast kläderna med klämma. 
Barnen övar med hjälp av öppna enkla frågor. Vilken sak har vi på händerna av de vi har på klädstrecket? Vantar, säger en flicka. Vi har två händer, ja vad bra. Med 10 fingrar, också räknar vi tillsammans. Jag hat ett sår där, säger och visar en flicka. 
Något barn visar upp sina vantar.  Man har vantar på båda händerna. Två hände, sägs det. 
Barnen övar vidare med kläderna från klädstrecket. Vad har vi på benen, byxor. Javisst, och vi har ju två ben osv. Mössorna har vi på huvudet. Eller hur. Hur många mössor har vi här? Två, säger någon. 
Barnen övar många betydelsefulla begrepp via språket dvs kommunikationen, teknik och skapande då vi gör ett klädstreck, samarbete och turtagning är andra saker vi övar på. Mycket matematik då vi räknar, ser över färger och mönster mm. 
Lite fruktstund efter att barnen har satt upp klädstrecket. Barnen säger glatt vilka frukter de ser och därmed vad de vill ha. 

En liten lek med några saker från brickan. Barnen  träna minnet med hjälp av sakerna som tas bort efterhand, dvs Kims lek. Sakerna benämns och vad man kan göra med dem. Vi räknar sakerna. Alla blundar. Vad är borta nu? Barnen tittar noga och efter en stund utropar barnen, KAMERAN! 

Barnens nya klädstreck är klart. Bredvid med lite bilder från projektboken och några mål från läroplanen. 
Sand lek med några barn, stora fina fasta kakor. Vi berättar hur, vad och varför vi gör det hela, så alla lär vid  processen att baka sandkakor. 
Två barn sitter framme vid bilen och kör försiktigt. 
Två kompisar står där bak, man får hålla i sig så man inte trillar. 
Vid uteleken har vissa barn musikstund med valfria instrument. Det är musikrören, maracas av olika slag osv. Barnen spelar och sjunger. Flera igenkända sånger som bla krokodilen, 5 små apor, hjulen på buss och huvud, axlar, knä och tå osv.
Barnen tankar cykeln, så de funkar att cykla med dem igen. Barnen vet hur man gör tar slangen och sätter munstycket vid cykeln och väntar en stund. Så nu är det klart, sägs det. 
Vår yngsta utmanar sig med att ta sig fram med cykeln. Att ta sig hasande fram med hjälp av benen. 
Innan maten sitter någon vid bondgården och sk "tittläser" en bok om olika djur. Där är elefanten, säger flickan. 

Bygg-och konstruktion inne i kuben, Andra saker i kuben har fått komma fram. Det blir en väg och torn av kapla-stavarna. 

Byggbordet är uppbyggd med en förhöjd platta. Det är bla med olika saker från havet. Det är hav och is med fiskar och dinosaurier mm. 
Cowboysoppa med nybakat bröd, crème fraiche och mjölk. Mmmm gott! 


tisdag 24 november 2020

Tisdag 24/11 Teknik och naturkunskap

Alla barn har varit ute och lekt med valfria aktiviteter. Vår nya kompis blir visad de olika lärmiljöerna ute. Bland annat är de nya cyklarna intressanta. Han cyklar och tar sig fram runt gården med de övriga barnen på förskolan. Att få cykeln i rullning och träna på att trampa och cykla, är inte helt lätt. Barnen övar då  mycket motorik, perception, rörligheten, fart, att stanna, turtagning, samarbetar och teknik  osv. 


Barnen har en liten fruktstund tillsammans med kompisarna från avd Kolibrin. Sedan vill barnen ganska snabbt i väg för att utforska gården med vår nya kompis. 

Barnen har ätit fiskgryta med potatis och grönsaker  Därefter somnar och vilar barnen gott i sina sovsäckar. Tänk på att gärna ha två uppsättningar av mössor till barnen som sover, dels en mössa vid uteleken och en till sk sovvilan. 


måndag 23 november 2020

Måndag 23/11 Utelek projektboken och inskolning

 

Några barn är inne på fm och de övriga är ute och leker. Barnen leker och upptäcker sig fram med en bro vid bilmattan. Det är en stor bro. Bilarna kör under bron och sedan uppe på bron. 
Barnen utforskar bron med hjälp av bilarna. Bilarna kör och kör. Tillsammans passar vi på att öva olika lägesbeskrivningar. Bilen är under bron, på mattan kan man köra. Sedan kan bilen köra uppe på bron osv. Barnen är aktiva och benämner de olika begreppen vid leken. 

Barnen har fått en ny kompis, så därför blir det lite fri lek inne. Sedan tar vi en liten fruktstund tillsammans med den mjuka sångtärningen. Barnen slår tärningen också sjunger vi sångerna. 
Det blir sången om björnen, snigeln och stjärnan. Sedan är det tågbana som fångar barnen. Barnen bygger bla upp tågbana på golv och på byggbordet. Barnen leker med bondgården och de olika djuren,  barnen läser några böckerna om djuren som man kan göra i den lärmiljön. 

Barnen som vistas ute tar en samling med frukt också läser de lite och berättar kring projektboken. Sången om vinden övar barnen också på med hjälp av lärplattan. Vad kan egentligen flyga mer i vinden? Flygplan kanske? Barnen får förslag på att flyga med färdiga vikta flygplan. De flyger så att vissa går i sönder. Det kan gå snabbt i vinden. 
Vår nya kompis leker, undersöker och utforskar vid bil hörnan. Bilarna åker i en rad vid fönsterkarmen. Det är polisbilen, ambulansen och sopbilen i bil raden. 
Innan maten leker några barn i kuben. Det är löven i kuben som är intressanta. Många löv, säger barnen. Dinosaurier kanske vill äta löven? 
Panerade vegetariska  schnitzlar, potatis och kall sås och grönsaker har barnen ätit till lunch idag. 


fredag 20 november 2020

Fredag 20/11 Fredagssamling- BARNKONVENTIONENSDAG!


Dagligen övar barnen  på att klä på sig. Med visuella bilder får man lite hjälp med detta. Vi tar det i turordning först strumpor, byxor,  kofta, jacka, mössa och skor. 
Ibland kan det uppfattas stimmigt i hallen, så då är det bra att få extra tid inne på avd. 
Så bra det går. Allt kommer på, redo för utgång. 

Barnen bakar saftiga goda kakor, men bara på lotsas kan man smaka på dem. 
Vad är detta? Bajs? Säger en pojke. Det är ju geggamojan. 

Barnen sitter redo inför fredags samling. 
Vi inleder i vanlig ordning med sångerna " Hej allihop och gårdssången. 
Barnen har fått brev idag igen. GÅRDSTOMTÉN vill föra fram om barnens olika rättigheter. Att alla barn ska få känna sig betydelsefulla, känna trygghet och få ha det bra.
Kommer även in på kompisskap och det spelas då upp en kompissång, som barnen försöker sjunga med. Igelkotten och Kaninen blir en visuellt hjälpmedel och hjälper barnen att tydliggöra kompisskap mm. 
Gårdstomten har med en väska med olika saker. Barnen får förslag på  att man kan göra egna kompisarmband. En del barn går och sätter sig för att trä olika kompisarmband. 


De yngre barnen väljer istället att sjunga och spela en del sånger vid marimban. Någon dansar och sjunger bredvid. Det blir om imse vimse spindel och blinka lilla stjärna. Andra barn väljer att åka rutschkana. 
Barnen vill visa Igelkotten och Kaninen att man kan sitta i kärran. Vi cyklar tillsammans, de får vara med en sväng runt gården. Många intryck tillsammans med Igelkotten och Kaninen, flera barn vill visa dem cyklarna och leka med dem. Alla verkar bli förtjusta i Igelkotten och Kaninen. Det är ju ingens utan dessa tillhör förskolan. Något som var svårt att förstå av somliga. Vi har dem tillsammans och turas om att ha dem. 
Barnen har både igelkotten och kaninen vid uteleken. De blir körda i vagnen. Alla vill ta hand om dem. Precis som vi ska tänka på, ta vara på varandra och leka och lära av varandra. 
Veckans hjälpreda har veckans sista uppdrag. Bra att få hjälp av en kamrat. Inte helt lätt att köra med vagnen. Barnen samarbetar, en kör fram och en puttar där bak. Så det går smidigt med vagnen längst korridoren. 
Idag har barnen ätit pastagratäng med grönsaker, bla oliver som är väldigt omtyckt. 

På måndag kommer en ny pojke att börja på avd. Så vi fortsätter med inskolningar. VI VILL OCKSÅ PÅMINNA OM ATT NÄSTA FREDAG 27/11 ÄR FÖRSKOLAN STÄNGD. 


NU ÖNSKAR VI PÅ FJÄRILEN EN TREVLIG HELG!