måndag 3 februari 2020

Måndag 3/2 Utelek för alla på förskolegården

 Barnen har lekt vid lärmiljöerna ute på gården. Barnen  kör bilen. Det sitter barn där fram och bak. Man måste sitta ner, för annars kan man ramla. Tillsammans övar vi på preposioner, någon visar att man kan klättra på bilen. Inte så jättebra då man kan  tappa balansen och trilla ner.

 Barnen hittar en balja i sandlådan bakom bilen. Vad är det i vattnet? Det är nog e  sköldpadda, säger en flicka.
 Fast det ingen sköldpadda, det är ju en sten. Någon tar upp stenen och visar för sina kompisar. Med dessa roliga vantarna ser det ut som krokodilen äter upp stenen.
 Barnen väljer sedan den andra stora sandlåda och bakar ihop både fasta fina kakor. Även några glassar tillverkas.
Barnen av de äldre barnen  går in för att ha sin språkgrupp med hjälp av illustrera sagan, om den vilda kaninen. Pedagogen läser den några gånger där barnen får vara med i de olika rollerna. Handlar om flickan som heter Petra som så gärna vill ha en kanin. Hon tämjer den genom att mata den varje dag efter förskolan. Hon får även träffa en ny kompis som heter Erik.
 Barnen  tar fram kaninen från buskarna.
 Barnen byggde upp en fin tågbana med flera bitar och dockor av kaplar av både Babblare och de själva.
 De alldra yngsta fick en sagostund med en ny bok. Babblarnashus och vad de leker med osv. Babblarna sover i husen och det gör olika djur också. Så barnen sjunger om björnen sover, snigeln mm.
 Dagens lunch sojafärs med coscos och grönsaker.

  1. De äldsta får höra boken, " jag och alla"  om olika barn under uppevilan. Idag möter barnen Sixten som är och besöker farmors gravsten. Det är storasyster Moa och mamma och pappa. De lägger blommor och pussar och kramar gravsten. För de vill ge det till farmor. Ett av barnen  säger att de har varit i kyrkan. Barnen  möter även  Hjalmar som har blå klänning och som vill måla en prinsessa. Han är en hen,  en pojke som känner sig som flicka. Svårt begrepp men som ska belysas. Vi har alla olika könstillhörighet. Detta ämne ingår i värdegrunden och barnkonventionen om olika normkreativitet i förskolan mm. Barnen möter även  Viola som åker tåg och är arg på sin mamma, hon vill ha flera chokladbollar. Man måste sitta ner när m  åker tåg och flygplan säger en pojke. Fast man tycker om chokladbollar måste man sitta. Flicka  Magdalena  som tänker på en plats långt bort där inga hela hus finns kvar och affärer är stängda. På nätterna kan man vakna  av att de skjuter.

Det är hemsk när det skjuter djuren, säger ett barn. Här kommer vi in på att alla barn har inte fin gård att leka på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar