fredag 28 februari 2020

Fredag 28/2 Fredagssamling

 När vi går ut idag så tömmer vi soporna först. Det är den gula och gröna lådan som måste tömmas. Det viĺl säga kartong och plast som vi slänger. Barnen är glada över att hjälpa till, tar nyckel och soporna.
 Fredagssamlingen, alla barn samlas vid stockarna och får se en stor hög med krattor,  spadar och soptång. Detta ska vi inte slåss med utan göra lite nytta på gården.
 Barnen sitter med och väntar på om det har kommit någon post från GÅRDSTOMTE.
 Jodå, brevlådan töms och där ligger ett litet brev.
 Barnen blir informerade om att man kan städa gården med hjälp av alla sakerna som ligger framför dem. Men först sjunger vi våra sånger " Hej allihopa och gårdssången".
 Det är kallt idag, så något barn väljer att sitta på en dyna.
 Innan barnen tar tag i aktiviteten på gården så måste vi bli varma. Därför dansar vi till några rörelsesången där man ska öva på att sträcka armar upp, ner och till sidan. Hela kroppen får vara med, så vi blir varma.
 Sedan städar barnen på gården. All skräp läggs i påsar.

 Solen spricker fram efter ett tag, då är det bra med solglasögon. Värmande öronmuddar är också bra, för det är kallt idag.
 Kalas idag då en av kompisarna blev 2år förra helgen. Bolibompastolen får man sitta på då. Ett födelsedagskort och vacker sång blir det. HURRA! HURRA! på din dag. Barnen får även höra Babblarnas födelsedagssång.
Riktig kalas mat idag, hamburgare med ättiksgurka, tomat, fetaost, paprika och creme fräsch.
Nästa vecka har vi besök av en praoelev, hela veckan. Som heter Omana.
TREVLIG HELG!

torsdag 27 februari 2020

Torsdag Valfri aktiviteter ute

 Barnen fick uppdrag idag inför utevistelsen. Barnen får ett fortsatt lärande om träd. Kan vi hitta många träd på Vår gård? Vilka djur finns i trädet? Kan vi hitta några ekorrar eller andra djur i trädet? Osv.
 Utanför dörren hittar vi ett träd, det lutar.  Barnen ger en kram till trädet. Alla mår vi bra av en kram.
 Barnen hittar tjocka träd, smala träd, höga träd, låga träd, spretiga träd mm.
 Kan vi klättra i alla träd? Nja! kanske men på gården vet barnen att vi klättrar i detta träd.
 Barnen hittar en stubbe, den kommer från ett annat träd. Man kan stå på den om man ska klättra upp i trädet. Fast man får tänka på att stubben kan rulla.
 Barnen hittar inga djur i träden, fast bilder på olika djur som kan vara i trädet, säger barnen.
 Fina träd i massor. Med vacker blå himmel.
 Barnen hittar ett litet träd, eller lågt träd kan man också säga.
 Barnen leker lite fritt i olika lärmiljöerna. Bland annat bygga ihop ett tåg, bygga torn, hus  och skapa ett landskap med tåg och djur mm.

 En liten grupp övar ord och begrepp med hjälp bildstöd. Det ät boken om kossan. Resp bild tas från kartan och sätts vid resp sida i boken. Barnen  tar även boken om snigeln och olika aktiviteter som snigeln gör. Barnen vill även sjunga sången om snigeln. Här övar barnen TAKK, ord, bildseende, turtagning, kommunikation, och  samarbete.


 Barnen har ätit morotsoppa med smörgås. Vegetariska bullar och klyftpotatis för dem som är veganer .

onsdag 26 februari 2020

Onsdag 26/2 Valfria grupper


 Redan tidigt på morgonen får ett av de yngre barnen rita och färglägga sin favorit Babblare, DIDDI!!! Man kan fylla i färger och klistra på ögon.
 Ett av de äldsta har medtagit sig suddegummi Vi provar med att rita med blyertspenna och prövar  att sudda med suddgummi. Det går bort hur lätt som helst. Fast det går bara med blyerts pennor, försöker vi lära oss.
 Det blir intressant med blyertspennor som de äldsta kan rita efter en streckad mall från några av figurerna. Det är Diddi och Bibbi som ritas och klipps ut. Klippa hjälps vi åt med.


 Barnen leker och använder olika material.Det övas mycket fingermotorik, matematik,  som geometri, bygga och sätta ihop lego och klossar.

 Liten samling spindeltjejen räknar in alla 12 barn. Vi räknar efter vilka barn vi saknar. Några sånger tar vi  också, det blir Huvud Axlar Knä och Tår och Blinka Lilla Stjärna.
r

 Några av de äldre får förslag om att man kan måla med mörka färger. Kanske ett träd då det är mörkt och trist ute. Barnen blir intresserad och är med på att måla ett träd. Barnen kommer då på att det finns ekorrar  i träd. Så barnen målar ekorrar och olika bon till dem.
 Ögonblick forskning:  Vad ser vi för lärande vid vasken?  Detta utmanas vidare då vi har alla samlade. Idag får barnen ha två babblar kompisar, det är Doddo Babba. Och med en fast tvål(inte flytande som vi brukar ha).
 Barnen säger; Babba är smutsig, måste bada. Babba badar. Doddo ska tvätta och bada.
 Barnen upptäcker den fasta lilla tvålen, lödder lödder! Den doftar också.
 Barnen har ätit pastagratäng med sojafärs. Vegetarisk biff och klyftpotatis för dem som inte äter kött.



tisdag 25 februari 2020

Tisdag 25/2 teknik och naturkunskap

 Vid barnens utevistelse idag tog vi med Babblarnas rörelseprogram. Där övar barnen motoriska övningar. Man kan cykla som Pling. Varför heter det pling tror ni? Pedagogen förklarar för man har ju ringklocka på cyklar och det hörs pling pling när man trycker på ringklocka.
Barnen får öva på att balansera som Doddo.
Barnen övar på att rulla som Tut som Babblarnas bil.

Barnen övar även på att smyga som Bibbi,  hoppa som Bobbo, gå baklänges som Giggi, snurra som Sissi, dans och sprattla som Diddi, flyga som babblarna, flaxa som Faffa osv.
Gå i tåg som Babblarna, barnen tar tag och håller varandras axlar. Och tåget går iväg.
Gå på cirklarna som Babba kan man dock göra inne på avd. Men springa som Vovvo kan man göra ute.


Barnen leker sedan fritt på avd. Då bygg-konstruktion är något som fångar många barn. Det byggs i kuben och hela nya bygghörnan.
Inspirerade bilder på väggen och bilder som man kan ha till underlägg kan man använda sig av.
Flera barn bygger ett stort landskap med torn, järnväg med långa och många  tågvagnar, djur som kan beta vid gräset osv.
Barnen har ätit fiskgryta,potatis och grönsaker. Vi som inte äter kött fick grönsaksbullar och potatis och grönsaker.
Ny plansch har kommit upp vid ett av borden. Främjar språkandet, hitta sin bokstav, hitta andras namn osv. A som Alicia, B som Bibbi, C som Christian osv. Även de små bilderna för resp bokstav ger ett fortsatt lärande mm.