fredag 29 november 2019

Fredag 29/11

Brevet från GÅRDSTOMTEN! 


Barnen har varit ute i busvädret.  GÅRDSTOMTEN  tänkte komma men han ändrade sig. Han har åkt till tomtelandet, för att hjälpa alla tomtenissar med alla julklapparna.
 Barnen har haft samling, det är bara åtta som vi ser med  hjälp av babbla siffrorna.
 Barnen äter lite frukt också sjunger vi vår samlingssång. Barnen får öva lite julsånger inför Lucia. Barnen lär sig flera ord med hjälp av TAKK.

 Barnen har ätit lasagnet och det vegetariska var klyftpotatis med morotsbullar med grönsaker.
 Inbjudan till Lucia 13/12. Som ska vara utomhus. Luciakläder över ytterkläder. Vid fotografering tas endast bild på sitt eget barn. Lucia firande för de yngsta barnen på fsk bör man ha förståelse att det kommer bli emotionellt. Oftast vill de äldre vara med, men vi får se hur barnen vill. Så barnen får vara med sina föräldrar då de inte vill vara med. Viktigt med att det blir tydligt överlämnande då föräldrarna måste gå. MEDDELA OSS PERSONAL OM Ni KOMMER ELLER INTE.
Info Ang Lucia som alla bör få veta. 
 Nästa års Vu- dag då förskola  är stängd
TREVLIG HELG!!


torsdag 28 november 2019

Torsdag 29/11 Valfria grupper


Igår färgade barnen Babblaflaskor i resp färg. Det var givande och barnen fortsatte vidare att blanda olika saker i vatten. På gårdagens mellanmål bla så blandade ett barn clementiner i sitt vattenglas. Det blev clementinvatten,  sa flickan. Så under fm har barnen fått forts med att blanda olika saker med vatten. Vi tar vara på frukosten sylt, salt har vi, ketchup, rödbetor, kaffe, mjöl mm. Barnen får även använda sig av clementin. Så vi börjat med att skapa clementinerna.

Barnen får sätt resp sak i behållare också häller vi vatten med pipmuggen. Barnen smakar av de olika blandningarna.
Barnen får äta en hård rödbeta i små bitar, svårt men det vågas ändå. Barnen verkar dock inte tycka om det. Clementin vatten är gott och sylt vatten. Men saltvatten är BLÄ BLÄ som barnen  uttrycker upprepande gånger. Kaffe i vatten liknar bajsvatten osv.

 Några klipper ut och laminerar Diddi och Dadda i olika storlekar. Barnen hjälper till och klippa och klistra. Laminera var roligt för maskinen  lät så. Att sätta fast ögonen var lite svårt då de inte ville fastna. Barnen vet vilken figur som är vem och ögon och färger är av betydelse.

 Barnen har haft samling då vi tog väderbilden. Det är inte sol idag, påpekas mycket noga.Det regnar. Sedan tar vi 5 små apor som hoppar i sängen. Idag blir det att aporna hoppar i en stor säng till en liten. Tillsammans lägger vi upp 5 apor som träningssymbolen. Barnen ser att det minskar och att det blir flera i den lilla sängen.

Barnen lägger sedan  tillbaka aporna och nämner, stor, liten, minsta och största osv.
Stora svarta lådan tas fram. Vad har vi i den? Leksaker, bilar. Javisst! Barnen kommer ihåg. Svarta saker i en svart låda. Tillsammans ser vi att stora lådan är svart och telefonen  som vi tar bilder med. Barnen räknar sakerna, ser likadana saker dvs bilarna, bollarna, som är små och stora  osv.
Barnen leker allt mera i skogen dvs kuben där tågbana har byggts fram.

Barnen bygger hus till Babblarna både av Dupĺo i olika färger och av klossar, kallar osv. 
Barnen äter sedan köttfärssås och pasta. Det är pasta från PASTALANDET. Barnet fortsätter att berätta att allt är pasta där och spagetti. Och det finns inget annat att äta där. PASTALANDET LIGGER LÅNGT BORT. Kan PASTALANDET vara Italien, Ja säger flickan det är nog Italien. Köttfärssås serveras även i vegetariska alternativ.



















onsdag 27 november 2019

Onsdag 27/11 Valfria grupper bla teknik osv


Barnen har fått experimentera med färgerna från Babblar. Tillsammans häller vi upp i olika behållare och blandar ut med vatten. Vi upptäcker att Diddis färg är svår att få fram. Till slut så hittar vi och blandar i hop färgen rosa.  Barnen  övar flera betydelsefulla begrepp som olika lösningar, mörkt, ljust, mycket, lite  osv. 

Samling som inleds med fruktstund och sedan sjunger vi barnens inledningssång till samlingen.  
 Barnen har haft samling. Då delger de övriga barnen  om olika kunskaper om färgerna  mm . Barnen övar på  takk och göra en egen  variant på färgvisan. Som här " röd röd är mössan på mitt huvud o min Bobbo....

 Barnen ser tydligt om hur färgen grön skapad. Att det blir mörkt och ljust. Hur mycket behövs? Hur får vi det i flaskan? Jo med en tratt. Turtagning blir det också då alla får turas om att hjälpa till. Alla är aktiva i aktiviteten och följer med vad som häbder. 

 Sedan får Babblar flaskor ögon. Barnen  känner lätt igen ögonen, och barnen  är mycket uppmärksamma på att det blir rätt. 
Babblar flaskorna paras ihop med rätt Babblare.
 Vid måltiden är det bla majs  Dessa läggs upp i en rad. Tillsammans räknar vi och äter dem snabb, så det inte blir många kvar.
 Barnen som inte sover har fått lyssna på sagan om Simon. Barnens färgkunskaper visas även upp sig då. Då flera färger nämns från de olika sidorna. 

Några hjälper till att bygga detta pussel. Det är glass säger barnen  Vi börjar med att sätta ihop den blåa himlen och sedan hörnorna.

 Dagens lunch vegetariska biffar och potatisbiffar. 
Barnen som inte äter vegetarisk har fått laxgratäng.

tisdag 26 november 2019

Tisdag 26/11 naturkunskap och teknik


 Barnen har varit ute tillsammans och lekt med de andra barnen från förskolan. Några har cyklat, utforskat och upptäckt sig fram i de olika lärmiljöerna. Några har målat med gatokritorna på griffeltavlorna.  När barnen kom in var de mycket våta. Barnen har haft samling som inleds med samlingssången där alla barn tar varandras händer. Många lediga så det blir 12 barn när ett äldre barn räknar in alla kompisar.
 Barnen sjunger flera önskesånger från bildstöd karta för olika sånger. Barnen önskar hjulen på bussen, lilla snigel, lille katt osv. Barnen visar mycket TAKK kunskaper bla visar barnen att de kan tecknet för " katt".
 Barnen har ätit värmande soppa, creme fraiche och smörgås som passade bra då man har varit ute under fm.

Barnens måltider under förskoleveckan. 



fredag 22 november 2019

Fredag 22/11 Fredagssamling Tema Gården

 Barnen gick direkt ut efter frukosten.De yngsta barnen har faktiskt fått ha gården för sig själva. De äldre barnen kom ut något senare. Så det har blivit mycket vattenlek och plaskande. Fylla olika behållaren med massa  vatten och hälla ut. Fredagssamling då de äldre barnen kom ut. Med sång och ett nytt uppdrag som Gårdstomten behöver hjälp med inför jul.
 Barnen har ätit toufogryra med ris och grönsaker.
 Här är ett mycket viktigt uppdrag för alla föräldrar och barn inför julen. GÅRDSTOMTEN hade blivit så glad och varm i sitt hjärta om man vill hjälpa honom.
Denna sista info ang julen står också på tavlan vid entrén.
Då ses vi igen på tisdag. Förskolan är stängd på måndag 25/11, då det är vu-dag.
TREVLIG HELG!

torsdag 21 november 2019

Torsdag 21/11 Valfria grupper

 Valfria aktiviteter under fm i de olika lärmiljöerna. Fri lek inne bla vid bygg och temarummet. Tåg bana bygga fram med olika raka och svängda delar och formar en liten bana. Dock går den snabbt sönder.
 Tågbana  tas in i kuben  el skogen som barnen  säger. I dag hörs det ljud/ musik som finns inne i skogen.  Barnen hör detta och säger att det är " fåglarna låter".
 Bygg-och konstruktion i skogen  för det kan ju åka tåg i skogen. Barnens favorit figurer finns med i leken och porträttdockorna av barnen är också med i leken.
 Språkande vid språkhörna vid mattan. Tekniklådan med flera olika material saker som utforskas. Några barn läser även boken " knacka på". Så barnen  är aktiva med i sagan med att knacka på   De är även apor som kastar kuddar mm.

Matematik övningar med naturmaterial. Barnen  får uppdrag med att hämta liten pinne, stor pinne, litet och stort  blad. Antal av resp sak övas och hur mycket det blir tillsammans. 



 Plötsligt kommer Doddo och Bibbi fram på mattan och vill vara med i språkande. De presenteras och deras egenskaper belys.  Doddo vill ha rättvisa och vill hjälpa till att lösa konflikter osv.
 Barnen får höra Bibbis presentation. Han egenskaper belysa. Här blir det en återkoppling om vad barnen gjorde ute. För de hade matematik och  kluriga uppdrag mm.
 Barnen har haft samling innan  maten. Tillsammans sjunger vi inledningssången. Sedan blir det mera matematik och olika begrepp som övas. Det är både kort och lång spindeltråd idag. Alla elefanterna får inte plats el så ville de gå på båda spindeltrådarna. Barnen övar stor, liten,  mellanstora, sist och först osv.
 Barnen övar även med ramsan " fem små apor"  som tas som en sång. Barnens rekvisita tas fram till en säng. Barnen  är aktiva och sjunger och gör de olika rörelserna. Antalet i ramsan nämns och ropas ut av flera barn. Det visas upp antal med fingrarna också mycket noga.

 Pastagratäng med grönsaker. Barnen  som är äldst övar dagligen med kniv och gaffel.
Därefter får barnen duka av. Kasta matavfall i den bruna påsen. Och sätta disken på vagnen. 
 De äldre barnen  får öva olika ord och begrepp med nya böcker som har gjorts. Med bildkarta så övas detta med visuella bilder där rätt bild ska tas in i boken. Det är  boken om kossan.
Och den andra handlar om snigeln som gör olika saker.