onsdag 31 augusti 2022

Onsdag 31/8 Upptäcker utemiljö

 

Barnen upptäcker cyklarna och några kommer på att de vill vattna blommorna. Så olika varianter av behållare tas fram. Det vattnas upprepande gånger. 
Barnen hittar ett litet glas, en flaska och en hink att ta vatten i. 

Några väljer att gå till uteköket för att göra mat. Måste röra, säger barnen. Och lejonet måste ha mat och dricka.

Barnen får förslag om att man kan spela bowling. Barnen tar denna aktivitet med att ställa upp flaskorna, slå och rulla bollarna mot flaskorna. Barnen övar matematik, färglära, språk,  lägesbenämningar, teknik med att spela matematikbowling. Enkel och lustfylld aktivitet utifrån barnens delaktighet och inflytande. Frågorna och begreppen  blir hur många flaskor står upp? Hur många flaskor rasade? Hur många gånger har du slagit? Vems tur är det nu? Vilken färg har den flaskan? Jag först, du är efter mig osv. 
Barnen väljer stora och små bollar. Det kastar, rullar och sparkar i väg bollarna. Liten utmaning i turtagning då flera vill kasta på en gång. Vänta på sin tur är alltid nyttigt att öva på. 

När alla har kommit till förskolan blir det samling. Samlingen inleder med fruktstund och samlingssång "Hej alla". Det blir tre frukter idag. Det  är päron, äpple och banan. En liten låda kommer fram. Det hoppar och far så i lådan. Vad kan det vara? Det är djur. Det dras upp en groda, en gris, en ko och en pappegoja. De blir djursånger och fingerdjuren kan sättas på fingret. Barnen övar b.la språket med att sjunga, takk och  matematik då vi räknar in 1,2 och 3 innan vi sjunger osv. 

Barnen tar gärna lite vatten i sina kossor. Jag kan ta själva, säger barnen. 
Innan maten plockar barnen upp sina leksaker som de har lekt med.  Tillsammans sjunger vi plocka undan sången  " när barnen plockar, när barnen plockar går det väldigt snabbt. När barnen plockar går det väldigt rappt. Plocka undan sakerna och lägg på sina ställen, så att blir sorterat och allting på sin plats". 
Spaghetti och köttfärssås och även vegetarisk sojafärssås med grönsaker blev dagens lunch. Barnen har ätit bra idag, för det var jättegott! 


tisdag 30 augusti 2022

Tisdag 30/8 Utelek, inkludering med mycket lek och anknytning

 



En grupp barn har varit ute och cyklat, lekt och åkt rutchkana osv. De har haft en gemensam samling med avdelningen Kolibrin med frukt och önskesånger. Barnen valde då imse vimse spindel, bä bä vita lamm mm. 
Barnen som har varit inne med inskolning har haft samling inne i kuben. Fruktstund och sångstund med 4 olika djur från en sångpåse. Barnen drog upp djuren kaninen, krokodilen, katten och grodan. Det blev deras sånger och takk förtydligar det hela. 


Tillsammans via leken lär vi känna varandra. Det byggs upp en tågbana, kopplar tåg och långa vagnar blir det. Det blir en passande sång tinge linge tåget går.. där vi nämner barnens namn. 

Fortsätt lärande om djur och deras ungar och läten. Hos mammas knä är det bäst att sitta verkar vår nya kompis föredra. 

Barnen har fått ett nytt pussel. Det är ju hela gänget från Babblarna. Barnen övar att lägga pusslet på bordet och i ramen. Blått uppe på himlen och gult är sanden där nere.  

Detta fina skapelse gjorde några barn innan lunchen. Det är till djuren som äter gräs på olika ställen. 
Fiskgryta, potatis och grönsaker idag. Vegetariskgryta som specialkost för dem som utesluter fisk. 

VILL PÅMINNA OM ATT VI BEHÖVER  IFYLLDA  BARNKORT  OCH VISTELSETIDER! 

måndag 29 augusti 2022

Måndag 29/8 Lek, inkludering och anknytning

 

En bra anknytning är ett slags känsla som barnet får när hen känner sig förstådd, trygg och skyddad av någon vuxen som barnet har en nära relation med. Anknytningen skapas när du om och om igen visar att du finns där när hen behöver dig. 
Därför är vi pedagoger mycket närvarande sk även Härvarande för att göra alla barn trygga och sedda. Bekräftar dem vad de säger,  vad de gör och hur vi kan då inspirera dem vidare. Därför lägger vi stor vikt på rutiner där varje dag händer samma saker. Barnen delas i mindre grupper för att då inkludera alla i vår avdelning Fjärilen. 


Många barn är trygga med att använda cyklarna och tar sig runt på valfritt sätt. Hasa sig fram, trampa så nätt eller får hjälp av en kamrat. 
Sand skopas upp på lastbil flaket. Kossan vill också vara med vid sandlek. Den är för liten att stå på ett berg med sand. Så den får stå där det är platt. 


Ett av våra yngsta utmanar sig med att spela vid marimban. Mycket sång, dans och rörelse ute som inne för att lära känna varandra och barn och pedagoger. 


Samling med fruktstund ute vid sovloftet för de barn som vistas ute. Det blir banan och äpple idag. Därefter sjunger alla barnen sin samlingssång "Hej Alla". Vad ska vi sjunga för sånger idag? Om man spretar med båda händerna så här. Vad blir det för sång? Blinka lilla stjärna, säger barnen. Tillsammans räknar vi 1,2 och 3 så sjunger vi blinka lilla stjärna. 


Om man gör ett stort gap med båda händerna. Vad blir det? Krokodilen ja, så sjunger vi den sången också. Klappar man på sin ena handen ovansidan blir det  ett djur. Katten, säger någon. Javisst! Så sjunger vi lille katt. Så sångerna visas idag med hjälp av takk. Barnen visar upp dessa kunskaper och kan därmed flera sånger och ord då detta lärande ligger som en helhet under förskole vistelse. 




Den yngre gruppen som är inne har samling i byggrummet på mattan. Det bjuds på lite banan och äpple. Sedan är det dags för sångtärningen. Men innan dess så vill barnen sjunga Hej alla sången. Kompisarna turas om att rulla tärningen, vad är det tärningen visar? En krokodil. Barnen sjunger krokodilen i bilen sen sjungs det blinka lilla stjärna.



Innan  lunch byggdes detta fina du sk megatorn. Där bor de stora starka människorna. Dagens lunch blev ratatouille  med coscos och grönsaker. Dagens favorit på grönsaksfatet var oliver. Barnen sätter oliverna på fingret, får man akta så man inte biter sig i fingret. 



Barnen firande en kompis idag. Bolibompa stolen togs fram. Barnen sjöng vi gratulerat och en sångpåse togs fram. I påsen fanns bä bä vita lamm, kaninen och lilla kaninen.



Vi vill påminna  om att det är en kort vecka med 4 dagar.  Det är Vu-dag på fredag och då är förskolan STÄNGD!
Vi vill även påminna om att vi saknar ifyllda barn kort och vistelsetider på barnen. Lämna det så snart ni kan. 

fredag 26 augusti 2022

Fredag 26/8 Inskolningen fortsätter

 

Några barn leker med låtsas grönsakerna och frukterna. Det blir ett bra tillfälle att öva språket med matematik och matematiska begrepp övar att dela, övar hel många och få osv. 

När seglet tas upp hittar vi en spindel. Är det Spindelmannen tror ni? Var bor  spindeln tror ni?  Barnen  följer efter den i sandlådan. Den kanske bor på andra sidan sandlådan. 


Barnen väljer att ta sig fram på cykeln. Trampa eller hasa sig fram. Upp och ner med cykeln utmanar barnens rörlighet, motorik och perception mm. 


En sk traktorräls tog någon hand om och körde runt i sandlådan. Hela vägen är det en stor rälsen här, säger en kompis. 

Samling vid en skuggigt plats vid sovloftet. Stjärnmattan ska symbolisera att det är samling och fruktstund. Sen blir det fyra sånger om olika djur från en magisk låda. Barnen knackar och öppnar lådan. 
Det blir sången om pappegojan , kossan, elefanten och råttan. Sedan läggs alla djuren mycket noga ner i lådan igen. 


Vattnet blir en lång vattenorm. Var tar vattnet vägen? Det rinner långt och blir en pöl. 
Barnen övar på att ta vatten själva från vår stora fina dunk. 

Barnen har fått smaka på tacos, liten utmaning för de yngsta. Sojafärs med mycket grönsaker och feta ost. Någon valde att avstå lunchen. Många barn åt lite  i dag. Men mycket frukt,, dricka och grönsaker valde barnen idag. 

Resten av eftermiddagen lekte barnen med de övriga barnen på förskolan.

Nu vill vi önska er alla en riktigt skön helg. 


torsdag 25 augusti 2022

Torsdag 25/8 Inskolningar fortsätter

 

När alla barnen har kommit så blev  det samling vid sovloftet. Det serverad äpplen. Det är äpplen med skal eller utan skal som man kan välja. Barnen  är noga med att påpeka att det skal inte är gott. Någon ger att man kan äta skal på päron men inte på äpplen. Barnen får veta att det är nyttigt skal. 


Barnen övar dagligen  på takk. Här visar en kompis tecknet för äpple. Med händerna visas olika ord för att just förtydliga  och förstärka språket för alla.  Samlingen inleder som vanligt med samlingssången "Hej alla!" Alla barn vinkar och alla barns nätvaron belyser vi med beröring,  vinkas och nämns vid namn i sången. Det blir en språklådan med olika djur, det är fingerdjuren som sätts på fingret. Barnen tar upp och sjunger om grodan, elefanten, kossan och råttan. 


Idag är det många av barnen som tycker att det ska vattnas. Barnen  får veta att med de gröna lådorna dricker man och leksaker som hinkar och kannor kan man vattna blommor med. Det vattnas upprepande och barnen säger, mera vatten. 

Barnen väljer även att ta sig upp och ner för rutschkanan. Gå upp på stege  och åka neråt. 
Cykla en sväng runt gården är alltid uppskattat.  Flera av de äldre barnen sömn känner sig trygga och säkra med det. 
Viktigt telefonsamtal till pappa, måste någon ringa. Roligt med leksaker som kan bli en tänkt telefon. Fina färger med stora siffror som man kan trycka ner. 

Broccolisoppa som var supergod med creme fraiche, bröd och mjölk blev dagens lunch
 

Under sk uppevilan skapade några barn några lego alster. Det blev ett lùtande torn. Smålego utmanar fingermotorik, kreativt skapande, bildseende och kommunikation.