tisdag 14 december 2021

Tisdag 14/12 Barnens delaktighet och inflytande

 Vi vill påminna om att det är julfest nästa måndag dvs 20/12, som kommer ske utomhus. Då är alla barn bjudna och man kan klä ut sig i julens tema. Barn med nedsatt vistelsetid är istället på förskolan måndag, onsdag och torsdag i den veckan. 

Veckan efter infaller sammanslagningen dvs 27/12-7/1. Då vistas alla från Flodillern på Sannaparken. TIDERNA FÖR BARNEN SOM BEHÖVER OMSORG DÅ MÅSTE HA TIDER SOM STÄMMER DÅ PERSONALSTYRKAN UTGÅR FRÅN BARNANTALET. 

Vid marimban tar några ansvar för en spontan sångstund med flera valfria sånger, som barnen både spelar och sjunger. 
Barnens sociala utveckling förutsätter att de alltefter förmåga får ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan. Barn har rätt till delaktighet och inflytande. De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för ska ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av utbildningen Lpfö (18:16).

Idag var cyklarna ute på förmiddagen. Barnen testade ut cyklarna och provade på vilken som är bäst. Barnen hjälptes åt genom att köra kompisarna runt gården, men dem puttade även på fart så att det skulle bli lättare att cykla.

Barnen gick hinderbanan ute med hjälp av kompisar, pedagoger eller så ville barnen prova själva. Man tränade att gå upp och ned. Hålla balansen och fokusera på vart man ställer foten. Barnen märkte att det var halt då foten gled. 

Förutom hinderbanan intresserade sig barnen mycket för vattenpölarna. Vad händer när man hoppar. Jo, det skvätter nämnde barnen och pekade på vattendroppar på sina egna kläder. Barnen provade att lägga in löv och stenar i vatten för att se vad som hände. Allt åkte ner nämnde ett barn.


                                 Digitalt meningsskapande med vår julkalender. Det är lucka 14 idag. 
Barnet tar dagens kula också hjälps vi åt med att skanna. Det blir sången pepparkaksgubbarna. Barnen lyssna, övar sången och övar takk några gånger. 

Barnen plockar undan lite material som är framtagna. Tillsammans sjunger barnen plocka undan sången och plockar undan och sätter upp allt på hyllorna. Sedan sätter barnen sig på sina platser med en god bok, medan de väntar på maten. 
Veckans hjälpreda tar hand om att hämta vagnen. Det blir upplägg till tre bord. Vagnen körs hela vägen genom korridoren mycket smidigt ändå ner till avdelningen.  


Panerad fisk, kokt potatis, kall dillsås och grönsaker. På grönsaksfatet fanns det oliver i dag. Jag vill ha oliver, säger barnen. Så alla oliver tar snabbt slut. Gurka och tomater tar också  snabbt slut. Mmm, sås är något som också  är omtyckt. Så det tas upp mycket sås. 

Ur-julkalender nummer 14 öppnades efter lunchen. Dagens känsla var GLAD, det bubblar i hela kroppen. 

Därefter blir det fri lek och då blir det utmanande bygg-och konstruktion material som smålego. Det upptäcks bl.a. färgen Röd som sätts på en bild. Kalles färger används, det är både röd och blå. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar