fredag 3 december 2021

Fredag 3/12 Digitalt meningsskapande

 Fredagsmys med projicering av ett vinterlandskap med rofylld musik under fm. Fredags frukost med goda smörgåsar och varm choklad om man önskar, dock väljer barnen mjölk att dricka. 

Barnen har haft besök av tre kamrater från Sannaparken då de har haft sin VU-dag. 
Därför har alla barnen fått olika förslag på aktiviteter under sin valfri lek. Flera barn utforskar då de arbetar med lera i olika former. Barnen har den mjuka play-do leran och  två av Plastilina i färgerna Rött och Blått. 

Barnen får utmanas med att trycka olika djur av de olika formarna och göra mönster av både gafflar och knivar. 
Barnen trycker b.la ut en fisk. Efter hand sjunger vi olika sånger om de olika djuren. Som ex fisken simmar många timmar i sitt hav..... Björnen sover.... och pepparkaksgubben då en flicka visar upp sin tatuering. 
Mönster skapas med en gaffel. Det dras upprepande gånger på alla håll med hjälp av gaffeln.. 
Flickan berättar att hon gör mycket glass som ska ner i denna behållare. Dock bjuds det ingenting idag. 
Några väljer att leka, öva olika begrepp med hjälp av tema språkpåsen. Det är saker från det blå rummet och det röda rummet. Barnen knackar på olika underlag som på väggen, på mattan, plastfickorna då det är Kalles dörrar från högläsningsboken "Knacka på" 

Barnen sätter kaninerna på stolen, under bordet, på bordet och vissa tar av kaninerna kläderna och säger, den är naken. Barnen ger kaninerna morötter och tillsammans sjunger vi sången "jag är en vanlig kanin..."

Barnen övar  mycket matematik då antal djur räknas, de olika Kalle figurerna som  man kan använda sig av i leken, storlekar  och flera lägesbenämningar övar barnen på också. 
Barnen plockar undan då det nöjda med sina upptäckter och benämner de olika sakerna osv. Barnen övar även på Kalles sång "Kalle Kalle satt vi trumman...."(.och även andra aktiviteter som Kalle gör). 
Barnen plockar undan och visar våra gäster hur vi gör när man plockar undan på avdelningen. Barnen plockar undan sina saker och tillsammans sjunger vi vår "plocka undan sång". 
Samling på mattan för alla som inleder med fruktstund. Det är päron, mer päron säger flera barn. Sedan sjunger alla  tillsammans vår samlingssång " Hej Alla". Alla barnen bekräftas och blir sedda då vi säger varje barns namn, fysik beröring, inkluderar alla i sången och därmed Vi- känsla främjas. 
Kalle är mycket betydelsefull för en del barn och Kalle är därmed med på olika aktiviteter under barnens förskole vistelse.  Barnen övar sen på några julsånger. Det blir "i ett hus vid skogens slut, pepparkakas gubbarna, blinka lilla stjärna och Sankta Lucia". 
Fri läsning med några av de nya biblioteksböckerna innan det är tid för lunch. Någon vill höra en saga om tomten. 

Veckans hjälpreda tar veckans sista uppdrag.  Hämtar matvagnen och idag är det  Lasagnette dvs pasta med spenat och ost. På grönsaksfatet var det tomater, gurka, oliver och feta ost som tog snabbt slut.

Barnens julkalender öppnas under uppevilan. Barnen skannar från julgrans kulan med qer-kod nr 3. Det blir sången "var bor du lilla råtta?" Barnen vill höra några gånger så tillsammans övas sången upprepande gånger. Barnen språkar dvs sjunger med i sången och förstärker detta med takk. 
Ur- kalendern tar barnen också. Barnen övar vidare med flera känslor. Idag är det känslan Blyg. Han vlil inte prata med folk han inte känner. Då säger, någon jag är också blyg. Ja, det kan man vara lite då och då. Det gör inget att man är blyg osv. 
Barnen vill skannar vidare och det övas på känslorna förvånad och nöjd. 

Då önskar vi alla en TREVLIG långhelg. 
Så ses vi  igen på tisdag. 












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar