fredag 10 december 2021

Fredag 10/12 Fredags Bak inför Lucia

 

När alla barn är komna blir det samling på stjärnmattan och det inleder med fruktstund. Därefter sjunger alla och vinkar på alla kompisarna i sången "Hej Alla". Liten skara barn idag. 

Ny kompis drar dagens lucka.  Och idag är det båda händerna som visas upp. Det är nummer 10 som ska öppnas idag. 
Det blir via vår digitala meningsfulla julkalender med att skanna qer- kod. Det blir sången "I ett hus". Barnen övar på sången och takk några gånger. 

Sedan går alla ut för att tvätta sina händer. Då blir det sången "tvätta tvätta liten hand.."..

Barnen får sedan veta att det ska bli bakning av Lussebullar. Det är gula bullar som kan likna en kringlan eller som ett S. Men så klart det är bara en liknelse barnen får skapa sina egna varianter på bullar. 
De kan vara runda som bollar eller i en klump. Annars kan man tänka att man gör en lång korv och sedan rullar in ändarna på varje sida. 

Mot slutet kan man sätta ner små russin. Vad är russin? Det är torkade vindruvor, och mycket söta och goda. Lite smakprov måste man ju göra. 
Barnen känner igen  aktiviteten med att skapa med lera, fast det är deg nu. En kniv är något som barnen kan handskas med i sitt skapande. 
                              Barnen sätter ord på vad de gör. Det sägs rulla, banka, dela och äta osv. 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla 
sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet, 
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla
sin självständighet och tillit till sin egen förmåga, 
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära, förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta...............(Lpfö 18:13).

Då har barnen sina Lussebullar till måndag då det är Lucia. Så många blev det. Med mjölk, smör  och ägg. Men även utan ägg, smör och mjölk. Barnen lär sig att det heter  veganska. 
Barnen går och tvättar sig och plockar undan lite saker och material som är framtagna. Därefter övar och sjunger barnen sin 6 julsånger med visuellstöd och med hjälp av takk. 
Stjärnan är något barnen kan och visar gärna upp. 
Vad heter maten alla äter idag? TTTTTTAAAAAAACCCCOOOOOSSSSS! Mm, jättegott är det! Barnen säger  inte så mycket vid bordet idag. Projicering på vägghörnan, det snöar där säger en kompis. Det snöar inte ute nu. Nä, bara på väggen. Fast innan var det snöregn, säger en kompis och pekar mot fönstret. 


Dagens lucka på Ur-julkalender blir nr 10 och det är känslan Otålig. Svår känsla! Kanske kan man bli otålig om man inte får mat på en gång. Att man vill ha allt NU! Svårt att vänta dvs OTÅLIG.  


Nu önskas en trevlig helg till er alla och en  mysig 3:e advent. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar