måndag 13 december 2021

Måndag 13/12 Luciafirande

 

Barnen har intagit sina platser på stjärnmattan. Det är tid att öppna lucka 13. Dagens bild blir naturligtvis en Lucia. Som skannas från lärplattan och sedan blir det  på storbild. Barnen får dra upp våra 6 visuella bilder och föremål till  Luciasångerna. Det blir stjärnan, pepparkaksgubben, i ett hus, tipp tapp med några tomtar, en sockerbagare och Luciasången. 

Det blir digitalt meningsskapande med att projicera mot tyget vid fönstret. Det är Luciatåg för barn. 

Barnen hör, se, och  upplever detta digitalt via dessas verktyg som kompletteras för dagens högtid som är Lucia. 


                                                             Takk med blinka lilla stjärna...... 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla 
intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa. 
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla
ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften. 
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla 
intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap. 
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla 
 sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet. (Lpfö 18:14).

🎄🎅🎇🎅🎅🎄🎄

Men vad är det vi hör? Plötsligt kommer de ett riktigt Luciatåg. Det är de äldre barnen från storbarns avdelningarna. De blir vacker sång med mycket ljus och fin stämning. Det blir åter igen de fina sångerna som barnen känner igen. Och flera klämmer i också sjunger både yngre och äldre barn tillsammans. 

Barnen drar upp olika saker från jullådan. Idag finns det saker och bilder  till våra Luciasånger. 
Flera barn blir intresserade av sakerna. En flicka ser och säger att hon är en pepparkaksgubbe. Hon har tatueringar med pepparkakor och en fin klänning osv. 

Barnen har sina Lussebullar i sin kända korg från dockvrån. Den andra lilla korgen finns veganska Lussebullar. Mmm, mycket omtyckt. 

Barnen får lite clementiner och Lussebullar. Det är ju dessa bullar som ni alla har hjälp till att baka. Mm, ssssååå gott. Barnen mumsar i sig både Lussebullar , clementiner och pepparkakor. 

Barnen har digitalt meningsskapande med hjälp av projicering av dagens betydelsefulla person LUCIA. Hon och hennes tärnor med många ljus ger en skön och rofylld Luciamys, som någon säger under lunchen. 
Dagens lunch blev vegetariska schnitzlar med klyftpotatis, sås och grönsaker. Det är ärtor i dag som tar snabbt slut. Mmm, ärtor. 

Ur-julkalender öppnas som vanligt efter lunchen.  Lucka 13 blir idag känslan IRRITERAD. Svår känsla men irriterad blir vi alla någon gång. Här visar en kompis mycket tydligt ansiktsuttryck och kroppsspråk. Man är inte glad, också visar hon igen med ett tydligt kroppsspråk hur man är när man är IRRITERAD. 

Därefter  blir det fri lek med dockorna och matlagning till alla i dockvrån mm. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar