torsdag 23 december 2021

Torsdag 23/12 Lucka 23 och 24 öppnas

 Julsammanslagningen är FÖRFLYTTAD TILL FLODILLERNS FÖRSKOLA PGA BRAND I ELSKÅP. 

Lite julmys för några få barn idag.  Barnen får som vanligt sitta på stjärnmattan. Vi tänder ljuset och Kalle är med oss idag. Barnen får frukt och pepparkakor. 
 Barnen får öppna lucka 23 och 24. Det är sången i ett hus som en kanin sjunger. Lucka 24 det är Imse vimse spindel som äter massa kakor.  Det är ju precis som barnen har  får. 
Kalle får smaka några pepparkakor mmm, sååå gott! Jo,  Ho ho ho Tomten  är också med på fikat.  

Barnen sjunger några julsånger som blinka lila stjärna, tipp, tapp, Staffan stalledräng,  pepparkaks gubbarna  och Kalles sång också. 
Mm, så gott! Kalle verkar tycka om pepparkakorna. 
Barnen har ätit hamburgare, klyftpotatisar, sås  och grönsaker. 
NU VILL VI ÖNSKA ALLA EN RIKTIGT
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!! 


onsdag 22 december 2021

Onsdag 22/12 Leka tillsammans



Nytt material för de yngsta. Kan ni snurra dem? Ja, svarar barnen SNURRA! Säger flera barn  och sätter fart på dessa nya leksaker. Det snurrar flitigt. Barnen övar teknik med att få igång dem, matematik då de räknar och nämner antal. Färglära då barnen nämner färgerna osv. 
Någon sätter fram djuren vid bondgården och tar ut och in djuren så de får gräs att äta. 

Lek inne vid Kolibrins dockvrå. Barnen  dukar fram vid bordet. Tallrikar, bestick, muggar och kannor osv. Det smakas, rör om och blandas väl i de olika behållarna. 

Barnen hittar några böcker för att sk tittläsa tillsammans en stund innan julkalendern. Därefter plockar barnen undan material som har används flitigt. 
                                                 
Barnen skannar lucka 22. Nu är det nära bara två dagar kvar till julafton. Vad kan det vara idag? 

Lucka nummer 22 är om Barnkonventionen, Allas rättigheter oavsett om du är barn eller vuxen. Hela jordens barn har rättigheter via denna uppmärksamma låt BARNKONVENTIONEN. Att få leka, utvecklas, få uttrycka i alla former. Rätten till sin kropp, rätt att gå i skola och rätt att få kärlek osv. Det tas fram vi en fin sång om barns rättigheter. 
Veckans hjälpreda tar årets sista uppdrag att hämta matvagnen. Man får ta det försiktigt då det är varm soppa. 
                                     Broccolisoppa med smörgås och crème fräsch och mjölk. 

                         Ur-julkalender bjöd på känslan RÄDD, kanske är någon rädd för tomten? 

tisdag 21 december 2021

Tisdag 21/12 Barnens Delaktighet och inflytande

 Barnen har haft julmys med valfria julpyssel. Att klistra är barnen mycket effektiva med så idag har barnen klistrat sina figurer av trolldeg och torkade apelsiner. 

Barnen brer på rikligt med klister på båda sidorna. Sedan blir det glitter och snöflingor påsatta. 
                                                             Färdiga alster som ska torka. 

🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊
Figurerna av den röda trolldegen.  Det är hjärtat och en stjärna. Likadant kan man göra på dem, klistra på båda sidorna och dekorera och till sist ett snör så kan man hänga dessa i granen eller i fönstret. 
                                                            💓💓💓💓💓💓💓💓💓
                               Så fina. Barnen  blir nöjda och visar glatt upp vad de har gjort. 
Samling inne i byggrummet på vår nya samlingsmatta. Fast stjärnmatta har vi också för den är mest omtyckt.  Barnen förknippar stjärnmattan med att det är frukt och samling som sker. Idag öppnas lucka 21. Det är fingersång om våra fingrar dvs Var är rummen? 
                                  Barnen lyssnar, tittar och lär då de hör sången var är rummen? 
                                                                       👍👆👇👈👉


Barnen hjälper till att skala clementinerna, det har blivit riktigt omtyckt att skala själv. Barnen sträcker sig efter clementinerna och säger,  apelsin. Kalle  blir också bjuden på clementin. Var är Kalles mun? Barnen visar först sin egen mun och sedan Kalles mun. Empati, omtanke, gemenskap och leka och lära tillsammans med avdelningens omtyckta figur KALLE. 

                                  Goda köttbullar, prinskorvar, sås och potatis har barnen ätit idag. 

Ur-julkalender nr 21 blir känslan OROLIG  igen att den känslan kan komma då och då. Känns oroligt i magen  och när man är med nya människor mm. 

måndag 20 december 2021

Måndag 20/12 Julfest lucka 20

 

Frukosten bjuder på jul mys med röd servett, ljus, och digitalt julmusik för barnen som projiceras  på dörren till byggrummet. Barnen sjunger med, pekar, säger tomten, Lucia, hus, tyst i husen och snögubbe mm. 
                                    Barnen som ville har klätt ut sig. Det är tomtar i olika varianter. 
                                  Tomten, säger barnen och pekar. Hå, Hå...,säger någon. 

Innan barnen går ut blir det att pryda fönstren med olika klistermärken i julens tema. Barnen ser och säger även här tomten, snögubben, snöflingor, tomtens renar (andra fönstret), många, liten snögubbe och stor tomte mm. 

Barnen får stora pepparkakor i  hjärtan och clementiner vid samlingen i hallen. Barnen övar fingermotorik och ta ansvar med att ta av skalet och hjälpa varandra med frukten. 
Barnen öppnar lucka 20 idag det är STOP  SÅNGEN. Att man inte tar på olika privata delar. Och om man inte vill att man rör varandra, då är det Stop! Respektera varandra och lyssna på varandra, något som alla bör vara uppmärksam och lyssna på. Det är då bra att ta fram handen, och markera ett stop. Jag vill inte, det är inte ok osv.  

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla 
sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet, Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla 
självständighet och tillit till sin egen förmåga, nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära, Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla 
förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter. 
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla 
att ta ansvar för gemensamma regler, förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar (Lpfö 18:13).

Qer-koden skannas och allt är med oss idag, dvs tekniken och Kalle mm. 
Barnen har haft julfest med dans kring en gullig gran. Det är sångerna och danserna "nu är det jul igen, vi är ju musikanter, raketen och långdans kring gården" osv. 

Barnen får sedan dansa fritt och bl. a små grodorna hoppar runt lite här och där. 
                                                    "Ej öron ej öron ej svansar hava de.............."...
Sedan blir det leverans av tomtens klappar till Alla Barn. Respektive avdelning tar hand om sina julklappar. En kompis håller julklapparna, och är noga med att de kommer in. Vad kan det vara?

Jullunch för alla. Mmm så gott! Det är köttbullar, prinskorvar, sill i olika smaker, potatis, lax, ägg  och Sås. 
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet (Lpfö 18:14).
Såsen var jättegod!  Så snabbt tog den slut. Mmmm, så gott! 
Ur-julkalender blir på storbild mot fönstret till byggrummet. Det är arg och slåss. Djurisk tipsar om när han är arg och behöver slåss så slår han på en kudde. För man ska ju inte slå varandra. Någon kompis visar en gest med att slå handen i golvet. Ja, arg får man bli men man slår inte varandra. 
Därefter blir det valfri filmsnutt från   Kalle Anka. Mycket språkande och berättande kring filmsnuttarna. Färger, matematik med antal  och lägesbeskrivningar osv. 

fredag 17 december 2021

Fredag 17/13 Digitalt meningsskapande

 Fri lek efter frukosten. Barnen vill leka och hjälpa Kalle. Kalle får vara med i en lek. Han ska få vara i lådan. Först sätter sig barnen i lådan, ingen bra idé då lådan kan gå sönder. Fråga Kalle om han vill vara med i er lek. De äldsta tyckte det var en bra  idé.  Men varför tar ni inget vanligt täcke till honom? Nä, han får papper på sig. Det blir bra, säger barnen. 


Flera barn hittar sina kollage på sina familjer som är upphängda i byggrummet. Det är kul att ta dem och emellanåt tar man kompisens familj. Det blir mycket visning av barnens familjer. Barnen vill glatt visa upp och talar om att det är pappa och mamma mm. Lite emotionell blir det mellanvarven. 
Utelek en liten stund. Alla barnen på förskolan har gratulerat en pedagog på storbarnsavdelningarma vid vårt samlingsställe vid stockarna. 
Några barn har gjort julalster av troll deg. Det är stjärnor i olika storlekar och hjärtan. 


Digitalt meningsskapande med julkalendern då lycka 17 ska öppnas det är fingersång om tomte, tomte mor, tomtens ren, snögubben och lilla tomte barnet. Det blir 5 i familjen. Barnen lyssnar och lär och säger efter orden tomte, tomtemor och snögubben. 
                              Kalle är så klart med i barnens samling och tekniken är med oss. 


Lite apelsin alster då barnen får vara med att utforska, smaka, känna, dofta på apelsiner. Dessa ska in i ugnen  för att torkas. Apelsin girlanger som ska sättas upp på avdelningen. 
Barn litteratur på stjärnmattan då vi väntar in alla kompisarna efter uteleken. Barnen hittar tomte boken, Bebbe pussar, och boken om barnen som någon vill lyssna på. 

Påminna om att alla barn på Flodillerns fsk är inbjudna till julfest på måndag. 
Barnen har ätit pasta med sojafärs och oliver, de övriga grönsaker var inte så omtyckta. 

Ur-julkalender öppnas i vanlig ordning och det är lucka 17 idag.  Det är en svår känsla i dag avundsjuk. 
Nu vill vi önska Alla en riktigt mysig 4;advent. Trevlig helg!