onsdag 2 december 2020

Onsdag 2/12 Skapande och rörelse, Julkalendern Lucka 2

 

Barnen visar upp sina kunskaper inom Takk. Flickorna säger, mamma och pappa jobbar, och visar detta med händerna. ( då blir man så glad att deras kunskaper i takk förstärks i ett sammanhang och helt utefter barnens sätt.).

De allra yngsta får sin tid efter frukosten. Någon visar att hon vill sitta på pottan. Så det blir potträning en liten grupp. Vi läser böcker och sjunger om olika djur som ekorren, grisen och även Pippi Långstrump osv. 


Lite vattenlek kan man passa på att göra och utforska med en mugg. Ösa, hälla ut och dricka kan man göra. 
Barnen försöker sätta på sig så mycket som möjligt av dig själv, sen kan man få hjälp med dragkedjan och knappar mm. 

Samling med frukt stund och språkande- berättande kring vår julsaga om Julia och hennes hund Max. Lucka 2 öppnas, det är Julias mamma som "tycker vi kan väl strunta i julen i år?" Barnens upptäckter från uppslaget att det är nog hemma hos Julia. Där är disk, man kan diska där. Pappa sitter i soffan. Var är Julias mamma? Det ser vi då vi öppnar bilden med en 2, Julias mamma vill bara jobba. 

Barnen dansar och sjung efter Mamma Måd. Vi sjunger om Sankta Lucia, tomten med den stora luvan, som visas här. Flera andra julsånger får barnen höra och lära sig. Bland annat färgvisan om färgen röd som många saker är till jul som bla tomteluvan osv.

Mamma Måd med bla låten Skallig men mallig. Mycket rörelseglädje och motorik övas i gemenskap. 



Ny kamrat, de äldre tar hand om de yngsta. Bra att vi tar hand om varandra och visar och lär. 

Nu sitter vi tre här, och Hoppe Hare. 
Några barn får sitta och undersöka tillsammans med hjälp av en språklåda. Det är gröna lådan med saker som är grönt. 
Barnen övar de olika begreppen vad det är, ser ljusa och mörka saker dvs av pappret och kritan. Många saker säger barnen. Vi tar först bara fyra saker och övar Kims lek. Sedan får barnen  hämta något grönt i rummet. Kan vi hitta något grönt? 
Barnen hittar och  visar upp klossar och en dinosaurie, det läggs ner i lådan tillsammans med de andra. 
Barnen  sitter och myser, språkar- kommunicerar med varandra om turtagning att sitta vid sacco-säcken.  Barnen sk "tittläser" om djuren i boken också kan man leka vid bondgården med de olika djuren. 

Några sitter vid en myshörna med nya sacco-säcken. Det är stjärnor med olika färger. Barnen  nämner färgerna, hittar likheter också räknar vi. Barnen turas om att sitta i sacco säcken. Man kan sitta högt upp, lite lägre och någon sätter sig där bak vid fönstret. 
Några barn sitter och hör på Luciasånger. Det blir andra sånger som bla pepparkaksgubbarna osv. 
Idag har barnen fått tomatsoppa med crème fraiche och nybakat bröd. Mmm macka, sägs det upprepande gånger vid bordet. Barnen vid bordet i allrummet ser tomtarna, barnen säger, tomten och pekar. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar