torsdag 30 april 2020

Torsdag 30/4 Utflykt



Barnen har fått en egen utflyktsdag, och det är Torsdagar. Barnen  väljer först Sannaparkens lekplats  men sedan blir det valbyte av lekplats. Det blir brandbilslekplatsen vid västanväg. Barnen som är yngst får sitta i vagnen och de övriga får gå i led med ledande rep. 

 Barnen tar  först fruktstund vid sandlådekanten.Det är goda fina äpplen idag. Sedan leker vi alla på lekplatsen.
 Barnen kör brandbilen eller lastbilen som det blir för någon. Det är något fel med taket, barnen är mycket rörliga och tar sig fram smidigt. Barnen turas om att köra där framme, dock blir det lite trångt då alla vill sitta där.
 Vi ska i väg på utflykt, nu ska vi i väg. Också så sätter sig två flickor för att gungatvilling.


 Barnen är bra på att gunga, alla vill gunga. Gunga själv, gunga i par, gunga i stora gungan eller i småbarns gungan.
 Herregud! Vad  är det här? Först ser barnen inte men efter en stund. Det är ju en mask och den är inte liten. Den är bra för sanden och jorden, det gör så det blir luftigt och fint.
 Ett av de äldsta tar tag i ett skapande av en plastbit, biten blir en penna och kreativt skapande öppnas upp. Det är en väg, det ser ni väl?
 Barnen läser några Pixiböcke, mycket om att man vill ha rosa böcker. Rosa är ju bäst, fast så tycker ju många så man får turas om.
 Barnen har ätit ugnsbakad  lax, potatismos, sallad och creme fraiche. Mmm gott! Tyckte flera barn.

 Barnen som inte sover fick höra på en annorlunda saga. En ritsaga. Man ritar och lyssnar. Vad liknar det som ritas? Och vad händer i sagan? På två sätt följer man sagan, så blir det en bild. Vad blev det?
 Först blir det sagan om Blomkrukan i fönstret och sedan om musen.
Ett av barnen fortsätter med sitt skapande. Musen måste ju ha mat och  dricka, det är juice med ett sugrör,
Barnen har varit ute på em efter mellanmålet som var korv med bröd.

Trevlig Valborgs helg!

onsdag 29 april 2020

Onsdag 29/4 Utforskande

 Barnen har haft valfri lek utomhus. Många av barnen väljer ofta att cykla och köra varandra.
 Några barn  leker att de gör olika bakverk med sanden. Det är tillverkning av godis och sylt av sanden, det bjuds generöst. Men det verkar var problem med vem som har mest och flest kakor. Och vem får lite karameller och mycket karameller?

Barnen  gick in en stund tidigare för det var så kallt idag.  Barnen vet att vi sätter oss på mattan för att öva på att ta av skorna. Inte så lätt, men få tid att öva är mycket betydelsefullt  för fortsatt lärande över att kunna och ta  hand om sig. Med att ta av och sätta på kläder så man får öva upp sin självkänsla. Bekräftelsen och berömd går hand i hand för att barnen ska stärkas i detta. Bra om vi gör detta i en röd tråd dvs både hemma och på fsk. 

 Fri lek inne en stund innan samlingen. Här övar en pojke på sitt favorit memory som också är " veckans spel" . Tillsammans tar vi fram några par och övar med dess också byter vi efter hand.
 Sorterar olika djur. Här läggs detta i en rad och sätts fram i resp färg.
 Barnen har en liten samling innan maten. Samlingsången inleder samlingem, sedan  tar vi och lyfter olika djur. Takk övas, sånger, läten, antal ben, vem som har svans och inte svans osv.
Barnen vill ta fram den mjuka djurtärningen. Barnen sjunger glatt vidare om olika djur som snigeln och fåret  mm. Men stjärnan kommer också upp, och då vill alla barn ställa sig upp och ta i och vacker körsång med sången blinka lilla stjärna.

Barnen har ätit korv stroganoff med ris och grönsaker.
PÅMINNA OM ATT DET KOMMER EN KLÄMFREDAG 22/5  DVS KRISTIHIMMELFÄRSDAGEN. VÄNLIGA MEDDELA OSS OM BARNEN VISTELSETIDEN FÖRÄNDRAS.

tisdag 28 april 2020

Tisdag 28/4 teknik och naturkunskap


Här har vi lite av olika plantering förslag. Barnen tittar och undersöker lökarna och de olika fröerna.  

 Barnen får hjälpa till med att plantera. Tillsammans gräver vi långa rader med hjälp av spaden. Sedan täcker vi över mycket jord så det blir varmt och gott till  fröerna. Så hoppas att det blir bra skörd.


 Barnen får vattna  med stora kannan i de olika planteringlåderna.
 Barnen är aktiva med planteringen en god stund och alla vill hjälpa till. När vi kommer in får några undersöka själva lärandet vid vasken sk ögonblicksforskningen. Innan maten visar en av de äldsta att hon har trillat och fått ett plåster hemifrån, det är ju vår köra Diddi! Så söt! Fast det var tråkigt att du trillade.
 Ny info angående vår virustider. Det bör alla
Barnen har ätit vegetarisk schnitzel  med ris och grönsaker.

måndag 27 april 2020

Måndag 27/4 Utevistelse - inleder tema våren

 Barnen har varit ute och lekt och upptäckt vid de olika lärmiljöerna. Bland annat vid sandlådan, bakat fina kakor.
 Barnen gör flera egna utforskande av olika årstid förändringar på gården. Tulpanerna är fina med knoppar och blomma på, känns skönt att känna på.

 Andra barn övar på motorik med att ta sig fram på cykel på olika underlag. Flera övar på att ta sig fram på asfalt och på gräs. Barnen upptäcker då skillnader då det är svårt att ta sig fram på gräset.
 Mera motoriskaövningar utmanar sig barnen med vid stockarna och stenarna. Att ta sig upp och ner där och gå balansgång längst med stockarna. Barnen övar balans, perception, rörlighet, att våga utmana sig, och hoppa ner osv.

 Barnen har haft samling vid sovloftet. Barnen påminns med veckodagarna, att det är första förskole Dagen idag. Det är måndag, kommer en flicka på. Det är en kort vecka, bara 4 dagar. För på fredag är vi lediga. På fredag blir det en ny månad, 2;a vår månaden. Och på torsdag fyller en man år, som bor i Stockholm och har tre barn, som vi talade om förra veckan. Det är kungen som fyller år.
 Så denna vecka  ska vi arbeta mera med vårens olika förändringar. Det kommer blommor och smådjur fram, nu när det börjar bli varmare. Barnen får veta att vi ska plantera. Vad är detta vi ska plantera? Det är blad gröna blad, säger en flicka. Det är sallad kommer någon på sedan. Även morötter och lök ska vi plantera.
 Barnen får då först lite kunskaper om våren med hjälp av litteratur. Några böcker som vi kan läsa nu och några till uppevilan.
 Så efter samlingen vill några läsa fritt och några vill höra en bok som handlar om våren.
 Barnen övar och lär några blommor och gör en upptäckt att det finns maskrosor och tusensköna på gräset. Det finns även myror som det nämns i boken. Vi räknar och ser var myrorna tar vägen mm.
 Innan maten leker flera barn med Babblar och deras kusiner har anlänt hos oss. Barnen verkar gilla dem. De övar på namnen och ser skillnader och även liknelser på dem. Men var är vår Doddo? Han är borta, säger en flicka som letar så efter honom.
Barnen har ätit pytt i panna med grönsaker.

fredag 24 april 2020

Fredag 24/4 Fredagssamling


 Barnen har varit ute och då har  barnen bla grävt efter nycklarna till en skatt.De gräver och gräver.
Mödan ger resultat och nyckeln är upphittad, fast det ska vara flera säger barnen. Men så plötsligt så hörs signalen inför den gemensamma samlingen. Dvs Fredags samlingen.
 Tillsammans sjunger vi våra två sånger om gården och hej allihopa med rörelser.

 Barnen sitter fint och väntar på dagens brev med ett trevligt uppdrag. Alla barn är överens om att det är FREDAG och då är det Fredagssamling, fredagssång, fredagsbrev osv. Solen skiner och alla mår bra. Tror ni att vi har fått brev idag? Är det lätt eller tungt brev? Titta, det verkar vara ett tjockt brev.
 Gårdstomtens budskap idag är samma som förra veckan, och spinner vidare med att det är bra att vara ute och röra på sig. Det är en flicka som ska sjunga som har mycket färg, inget hår och mycket glad. Vem kan det vara? Mm mm MAMMA MÅD, kommer ett av de äldsta på sedan.
 Mycket riktigt är det Mamma Måd, och då kommer något barn på att det är cd- skivor som gör det tjockt i brevet.
 Härlig rörelseglädje i gröngräset med cd- spelaren.  Där gemenskap, glädje, kompisskap, rim, takt och känsla genomsyrar aktiviteten.

 Veckans hjälpreda hämtar dagens lunch med en kompis.
 Tofugryta med ris och grönsaker har barnen haft till lunch.
Bygget här en en sk "rymdfärja" till våra nya Babblarkusiner.
Barnen som inte sover har haft högläsning och samtal kring denna bok.

Trevlig helg!