tisdag 22 december 2020

Tisdag 22/12 julmys lucka 23 och 24

 

Barnen har varit inne på fm, båda småbarns avdelningarna har varit tillsammans. Barnen har lekt med bilar och byggt upp till tågbana, lekt med lera, lyssnat på julsånger via projektorn osv. Innan maten öppnade vi luckorna 23 och 24. Julia och Max är glada för nu är det jul hos Julia. Alla är glada hemma hos Julia och de välkomnar julen. Granen är klädd, stjärnorna och ljus är tända osv. 


Lucka 23, där finns Julias mamma, "Julia utropar mamma vad bra att du är tillbaka. Nu är jag redo för julen!" 

Barnen får lyssna på sista avsnittet från boken. Vi äter lite pepparkakor och berättar olika upptäckter från Julias bok. Barnen  hittar först inte Julias hund Max, men han sitter i soffan. 


Barnen hör att det knackar på den stora bruna dörren. Vem kan det vara? Tomten! 
Mycket riktigt är det Tomten. Han säger, "God Jul i stuga, finns det några snälla barn? Det finns det. Tomten vill ha gröt, han älskar gröt." 
Barnen tittar och berättar från den sista uppslaget ur boken. De ser och säger Julia, Max, mamma, pappa, granen, stjärna och Tomten. 
Lax gratäng med potatis, rödbetor och grönsaker har barnen ätit idag. 

NU VILL VI ÖNSKA ER ALLA EN GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR. BLOGGEN ÖPPNAS IGEN DEN  7/1- 21.  VI VILL TACKA FÖR ETT GOTT SAMARBETE UNDER TERMINEN. 
VI VILL OCKSÅ TACKA FÖR ALLA JULGÅVOR SOM VI HAR FÅTT. 

BARN SOM VISTAS PÅ FÖRSKOLAN UNDER SAMMANSLAGNINGEN ÄR VÄLKOMMEN TILL AVD HAJEN. 

måndag 21 december 2020

Måndag 21/12 Utelek och Kalas för en kompis

En av våra kompisar har fyllt år i lördags. Så då får man sitta på Bolibompastolen. Man får välja födelsedagshatt. Sedan sjunger vi alla sången "Vi gratulerar" även med hjälp av TAKK. Därefter HURRAR vi så. Födelsedagsbarnet får ett födelsedagskort som liknar en fjäril med porträtt bild. 
Födelsedagsunderlägget har vi vid kalas så då skannar vi födelsedagssången på ett par språk. Vi hör på svenska, somaliska och tyska. Vi bekräftar varandra som kan dessa språk och lyssnar och lär. 
Sedan öppnar vi luckorna 20.21 och 22. Därefter äter vi lite pepparkakor och myser vid vår samlingsmatta. Någon tittar vidare i Julias fina bok och undersöker de fina bilderna. 

Barnen har ätit sojafärs pasta med tacoschips, grönsaker. Rena fredagsmys mat. Mmmm så gott!











fredag 18 december 2020

Fredag 18/12 Fredagsmys lucka 18

Julsammanslagningen 28/12-5/1. Barnen som vistas på förskolan då kommer vara på avd HAJEN. Därför är det bara den mobilen som är aktuell, 0709-665715. Ett informations blad för dessa dagar har kommit ut. FJÄRILENS MOBIL ÄR STÄNGD DÅ. Barnens fack med alla kläder måste tömmas.  Barnen bör ha en kasse på avd  Hajen med Alla kläder dvs extra kläder,  mössa, vantar, regnkläder och även snutte osv. 

Barnen har varit ute och cyklat och lekt med valfria lekar. 
Barnen har haft en liten samling med julkalendern. Vi tar en tillbaka blick om vad som har hänt i boken. Barnen kom ihåg att det var en eldsvåda, ( att det brinner som barnen säger)  i huset. Herr Andersson tappade ett ljus. Man måste vara försiktig när man har ljus eller när man är vid spisen.  Brandkåren kom och släckte  elden. Katten Mozart blev räddad i det lilla huset. De fina bilderna från boken hjälper barnen att språka och berätta vad de vet, eller känner igen. Något barn ser Julia, Max och sjöjungfrun som påpekas mycket noga osv. 




Barnen har ätit köttbullar, prinskorvar, sås, grönsaker och potatis. 
Barnen har fått en ny bilmatta. Den är i kuben och ett landskap kommer att växa fram efterhand. Barnen kan kör med bilarna på vägarna. Tågen kör på järnvägen. Det kan vara djur vid gröningen. Det blåa tyget är vatten, och det ligger fortfarande löv här och där.  

Trevlig helg, då 4: e ljuset tänds. 

torsdag 17 december 2020

Torsdag 17/12 Julfest på förskolan


Barnen tittar och reflekterar i sin igen takt kring olika julsaker som är uppsatta på avdelningen. Det är bilder på tomtar och Lucior osv. Flickan talar om att det är Lucia och visar hur man håller händerna. 

Barnen har fina tomteluvor, dräkter och tröjor mm. Riktigt julfina då vi alla har julfest på gården 


Projiceras görs vid tidig morgon och även under julfesten, dvs  utvändigt på vårt fönster. Alla barnen verkar uppskatta det. Det visas upp julsånger för barnen med tomten, snölandskap, pepparkaksgubbarna, en sockerbagare och  i ett hus osv. 
Gårdstomten har varit och lämnat ett brev. Han ger förslag på att vi bör sjunga och dansa in julen. Den vackra granen är på plats  då vi alla dansar kring granen. 
Några aktuella sånger med rörelser  tar vi allihop och mycket glädje utstrålar, då vi lär alla barnen kring högtiden julen. 
Mot slutet rycker alla in i sången "raketen" med att klappa och stampa. Hela kroppen är med så det blir en dundrande RAKET! Allt för att hälsa julen välkommen. 
Fina klämmor med fin röd klänning på vår yngsta kompis. 
Barnen får sedan äta julmat, som sätts fram som en buffé. De äldre barnen får ta själva av det som önskas äta. Mmm så gott, det är potatis, sill, sås, lax, ägg, köttbullar och prinskorvar. 
De yngsta får hjälp med att ta upp lite mat. 

Innan maten öppnas lucka 17. Julia upptäcker att det brinner hos en granne. Man måste vara försiktig med ljusen nu när det är jul. Man måste släcka och vara  vid ljusen. Barnen får lära sig att man måste ringa brandkåren när det brinner. Man ringer 112, man kan tänka mun, näsa och två ögon.  


onsdag 16 december 2020

Onsdag 16/12 Skapande och rörelse lucka 16


Lucka nr 16, vad är det? Det är stjärnan, ropar flera barn. Den lyser så och kanske man få hjälp med se om man har gått vilse i mörkret (som det står vid luckan.). Vi läser ett avsnitt ur boken.; "Det är skymning, mörkt  och kallt. Och Julia träffar bla på en sjöjungfru som inte kan simma mer, då det är is i vattnet. Sjöjungfru sitter frusen och kall på en trasig pizzakartong"....

Barnen får sedan äta resten av sina pepparkakor, sedan är lådan med pepparkakorna slut. Så snälla  alla bli, det blir man av alla pepparkakor, eller hur! 
Barnen berättar och förmedlar de olika motiv  av pepparkakorna, lejonet har jag. 

Var så goda en pepparkaka, tack säger vi. 
Julia och Max är med på vår samling. 
Barnen upptäcker figurerna av pepparkakorna det är lejon  svampar och hästar osv. 


Därefter får barnen sjunga och dansa med Mamma Måds julsånger. Det är låtarna " julen på bussen, Mamma Lucia, Mamma Måd skallig och mallig, färg-visan med vackra julfärgen röd och de olika sakerna som är röda under julen. Osv. Barnen verkar uppskatta musiken och dansar och gör de olika rörelserna till sångerna. Att vara Lucia är flera barn stolta att de kan och visar upp hur man har händerna.  


Några trummar och övar på takt och rytm med rockiga låtar. Hela kroppen är med och rör på sig. 

Barnen upptäcker en utflyktsbuss. Eller är det Mamma Måds buss, där hon sjunger om att det är  jul på bussen. Nä, det är faktiskt avd Uttern som ska i väg på utflykt. 

Innan maten övar några barn språk med aktuell språklåda dvs röd låda blir jul-låda. Barnen upptäcker att det heter ljus och att man tänder ljus när det är jul. 
Barnen hittar glitter, det är  långt säger flera av barnen. 
Vad är detta? Luvan, det är tomtens luva. Den ät röd, säger en flicka.  

Sedan övar barnen vidare  med hjälp av den gröna språklådan.  Barnen hittar de gröna sakerna som sugrör, klossar, lock, sjöstjärna, kvist och papper i olika gröna nyanser. 
Barnen sitter i den stora sacko-säcken och tittar i boken om de olika mammorna till djuren. Bland annat kattungen, grisen och lammets mamma osv. 


 Barnen tycker om att leka och utforska sig fram i vinterlandskapet. Tåget åker genom det mysiga vinterlandet med upplysta ljus i det tänkta snön. 


Barnen har ätit tomatsoppa, makaroner, crème fraiche och nybakat bröd. Så så gott! En dinosaurie är med oss och provsmakar lite av soppan och några makaroner. Den gapar med sitt jätte gap, han tuggar så med sina stora vassa tänder. 
IMORGON TORSDAG ÄR DET JULFEST. DÅ FÅR BARNEN KLÄ UT SIG I JULENS TECKEN. 


tisdag 15 december 2020

Tisdag 15/12 Lucka 15

 

Dagens samling kommer vi in på olika önskningar inför julen. Vad önskar ni er av tomten?  Barnen berättar att de önskar sig ett tåg, pennor, chips och tomte osv. 

Lucka nr 15 öppnas och där dyker  det upp ett moln med en söt tomte. Då kommer något barrn på att han önskar sig snö till jul. Javisst, det hade ju varit mysigt  

Barnen sjunger några av de sex sångerna från Luciahäftet. Sedan mumsar barnen av sina pepparkakor. 

På em i går såg det ut så här på ett fönster. Fönstret är målad med filmjölk på insidan av fönstret. Sedan projiceras det mot fönstret. Det blev en julbrasa.  Så där ute kunde man värma sig igår via brasan. 
Barnen har ätit panerad fisk, klyftpotatisar, sås och grönsaker. Panerad tofu för dem som inte äter kött. 

Barnen sorterar matavfall med att skrapa ner maten i den bruna påsen. Sedan sätter barnen all disk på vagnen. 



Under uppevilan passar några på att julpyssla. Många fina tomtar skapas.