onsdag 30 september 2020

Onsdag 30/9 skapande och rörelse

Barnen får bananer till fruktstund. Barnen förknippar bananerna med apan och  klickar med tungan dvs sången " skala banan" och även sången " tänk om jag hade en liten apa" Så  dessa sånger sjunger vi under samlingen. 
Barnen får visuellt med antal bananskal med att lägga fram dem som tärningssymbolen. Det är fem räknar vi tillsammans. 
Här har vi en apa " som bara satt och gapa"....
En grupp barn har fått göra en ny lera. Vi tar med den ut. Sedan får barnen arbeta med lera vid sovloftet med underlägg. Det trycks  fram nallebjörn, då sjunger vi "björnen sover". 
Barnen gör stjärnor i olika storlekar, också vill flera barn sjunga "blinka lilla stjärna". Barnen  gör även bollar spindlar mm. 
Några barn sitter vid rytmikhörnan och sjunger och spelar via en cd- spelare. Barnen  spelar på flera instrument och mycket rytm och känsla då de spelar. Barnen  övar även flera fingersång. 
Barnen spelar på flera  maracas bla äggmaracas mm. 
Innan maten får barnen se på filmen som vi pedagoger gjorde ute i Bokträdgården. Där är Ulli, säger barnen. Tillsammans tolkar vi vad som händer i filmen. De leker, säger barnen. Gör soppa, konstig soppa med konstiga saker från naturen. Ulli diskar också. Hoppas vi får en godare soppa. 
Och det får vi, det är broccolisoppa, nybakat bröd och creme fraiche. Mmm så gott! 


 

tisdag 29 september 2020

Tisdag den 29/9 Teknik och naturkunskap



Barnen har haft fruktstund vid sovloftet.  Det är dock inte så mycket frukt idag, det blir det sista av bananerna, äpplena och päronen. Mmm frukt är alltid lika gott. Först är det mycket frukt på tallriken sen är det lite. De sista fyra kontrolleras,  och vi räknar 1,2,3, och fyra. 


Barnen får sedan dansa lossa med musik från lärplattan med Mamma Måd.  Det blir förlåt-låten, kompis-låten och den bäst give me 5 och give me 10. Många betydelsefulla begrepp  med Mamma Måds sånger bla värdegrunden, känslor, kompisskap osv. Och barnen verkar verkligen tycka om Mamma Måd. 
Barnen visar tydligt att de vill sjunga några sånger med hjälp av den mjuka sångtärningen. Det blir sångerna om krokodilen, bä bä vita lamm och även björnen sover. 

Några barn leker med bilarna och garaget, och lägger upp alla 8 bilarna. 
Barnen har ätit potatisgratäng med lax och grönsaker. 
Mot slutet av måltiden får barnen lyssna på kretslopps pop. Där vi alla får kunskap om att man ska ta hand om matavfall och fruktavfall så det blir biogas mm. Finns andra låtar med dessa som vi även ska belysa. Under uppevilan fick några barn bekanta sig med kretslopps pop kring  vattnets kretsloppet. 

















måndag 28 september 2020

Måndag 28/9 Utelek på gården och ikt

 

Ute på gården hittades en fin sak? Detta belyser vi under samlingen. Vad är det du har hittat? Pojken berättar att han har hittat det vid trädet där borta. Men vad är det för något? Är det en peng? Nej, men jag har en sådan där hemma säger, en flicka. Det är en nöt, en hasselnöt. Som ekorren tycker om. 

Så efter fruktstunden  sjunger vi därför sången om ekorren. Barnen lär sig takk, och olika rörelser i sången. 

Barnen får sedan dansa och se på Mamma Måd  från lärplattan. Det blir låtarna "Give me 5" och Förlåt- låten. Lite svårt att komma igång med dansen, men efter ett tag släpper barnen loss. Och ger varandra 5 med en hand och 10 med två händer. Vid förlåt låten ser barnen att flera barn är ledsna på lärplattan och säger då ledsen.  Att man inte ska slåss för då blir man ledsen. Då får man säga ordet förlåt.


Liten grupp läser sedan denna bok. Där börjar vi med förförståelse med att höra vad barnen tror den handlar om. De tror att det är om en pojke och en hund. 
Ja, det är om en pojke som heter Zozo och hans nalle. Han blir av med nallen i affären då ha  träffar en flicka. De leker med nallen och kastar i väg nallen, ända bort till äpplelådan. Se så ledsen Zozo blev. Trygga pappas hand kommer och hämtar nallen. Då blir alla glada igen. 
Här blir det en återkoppling på mamma Måd att man kan bli ledsen av olika saker mm. Barnen pratar mycket om de olika bilderna och säger äpple, halsduk, affär, mamma och pappa mm. 

fredag 25 september 2020

Fredag 25/9 Fredagssamĺing

Plötsligt hörs bjällran inför vår fredagssamling. Vi går igenom draperiet och sätter oss vid stockarna. Samlingen  inleder med våra två sånger "Hej allihop" och "På våran gård". Barnen ser att det finns ett brev i den röda brevlådan. Vem kan det vara ifrån? Gårdstomten! Gårdstomten skriver om att han har sett barnen mycket aktiva på gården, med bla nytt byggmaterial vid byggrutan.  Han vill ge oss lite lustfyllda bilder som kanske kan inspirera till sångstund. Barnen  känner igen  bilderna och barnen klämmer i för att sjunga de olika sångerna. 


Det blir sångerna om krokodilen, fisken, snigeln, och spindeln. Mycket takk övas då vi sjunger. 

Barnen hann även baka ihop vattenkaka, sandkakor, mm. Dock blir kakorna kompakta och svårt att losna från formarna. 

Hoppa i vattenpölar och se vattenansamling. 
Barnen undersöker stupröret, var kommer vattnet ifrån? Där uppe, säger en pojke. Ja, uppe på taket. Från himlen kommer regnet som samlas i taket och rinner vidare ner i stupröret. 

Barnen har ätit potatisgratäng med linser och även grönsaker  

Trevlig helg allihop! 

torsdag 24 september 2020

Torsdag 24/9 barnens delaktighet och inflytande

 

Barnen får ge utevistelsen sin egen prägling med olika val på aktiviteter.  Några övar på att gå upp vid rutschkanan och åker ner. 

Några målar på husväggen med penseln doppad i vatten. 


Traktorn kommer även på besök utanför gården. Det lysser lampor på den. Traktorn åker runt och gör fint utanför gården. Barnen är intresserad och följer traktorns arbete mycket noga där ute vid buskarna mm. Fruktstund tillsammans med barnen på avd  kolibrin. 

Dagens lunch blev det köttbullar/ grönsaksbullar med potatismos, sås och grönsaker. Mmmm så gott. 

onsdag 23 september 2020

Onsdag 23/9 rörelse och skapande

Takt och känsla med hela kroppen med hjälp av trummande musik. Detta inspirerar barnen att spela vidare på egen hand. Med stora och små trummor spelar flera barn. Barnen spelar med båda händerna och någon väljer en hand. Man kan dra över handen och sedan slå, man kan  göra det med fingrarna och det blir olika ljud. 

Barnen spelar med en trumma, och flera barn går ihop för att spela flera stycken på en och samma trumma. 

Vid vårdnadshavarmötet i dag lyftes det  om olika saker om förskolan, ska komma ett protokoll inom kort. Bland annat togs det upp att man kan få ta del utav både kvalitetsrapporten och likabehandling arbetet. Det hänger i hallen, som vi gärna lämnar ut. 



En låda med kvarglömda kläder kommer stå framme på em vid dörren. Se gärna över detta, kanske mera på fredagar så det kommer hem för tvättning. 


Någon av de äldre barnen har hittat fina naturmaterial på gården. Bär och en pinne. Längre fram ska vi skapa med olika naturmaterial. 

Barnen har haft en samling på det vanliga stället, dvs vid sovloftet. Barnen  får frukt. 
Frukten tog snabbt slut som vanligt, barnen är bra på att äta frukt. Tallriken blir tom och barnen vet att det är slut. 

Barnen får sedan titta i den röda lådan och där ligger alla instrumenten. Så därför sjunger vi och spelar några sånger. Dock var det många maracas så det blir sången "nu spelar vi på maracas" där vi lyfter fram varje barns spelande. Det blir även sången om björnen, spindeln mm. 
Innan maten går vi in vid mattan vid entrén för att dricka lite vatten. Sedan går vi in vid toan och gör oss redo för lunchen. 
Barnen har ätit spenatsoppa med ägg, Creme fraiche och bullar. Vi som inte äter ägg fick morotsbullar och klyftpotatisar till soppan. 


tisdag 22 september 2020

Tisdag 22/9 teknik naturkunskap

Under utevistelsen har barnen byggt-och konstruerat olika byggkonstelationer. Höga och låga byggen, med många och lite klossar. Någon har kört runt med en skotskära och åkt rutschkana med de äldre barnen. Barnen har ätit en gemensam fruktstund med avd. Kolibrin.

Veckodagarna har fått separata indelningar, fast mycket det som sker på förskolan går in i varandra. Med rådande situation är vi mycket ute, och vi har än så länge fint höstväder. 

Veckan ser ut som följe: måndag =Utelek( denna terminen  blir det på gården eller vid gården. Längre utflykter blir ev till vt-21. Tisdag=teknik och naturkunskap, onsdag = rörelse/ skapande, torsdag= barnens delaktighet och inflytande och fredagar= Fredagssamling med fokus på gemenskap, grön flagg med att vårda vår utemiljö och leka och upptäcka vid olika lärmiljöer. 

Med rådande situationen har vi i dag tagit ett gemensamt beslut att vi tar föräldramöte med info om allt via pappersformat. Detta ges ut direkt till er föräldrar. Detta kommer ut snart. 


Barnen dricker så mycket vatten  när uteleken är avslutad. Barnen visar tydligt att de vill ha, mer säga det. 
Barnen har ätit fiskgryta med ris och grönsaker. 
Barn som äter veganskt fick vegetariskbiff med klyftpotatisar och grönsaker. 


måndag 21 september 2020

Måndag 21/9 Vi har bara lekt idag.

Barnen har lekt valfria lekar ute som inne. Barnen börjar först med att leka ute. Det hittas gosedjur som körs i vagnen runt gården. Det bakas många lustfyllda och goda sandkakor, några sjunger och spelar på marimban. 
Man kan kanske tycka en del om dagens  rubrik " vi har bara lekt idag"
Men vad lär sig barnen egentligen vid leken? 
Jo, det övas många betydelsefulla begrepp som bla turtagning, samarbete, fantasi, motorik, planera, utveckla leken, matematik, skapande, rörelse, perception osv. Mer om dessa begrepp står vid vuxen toaletten i hallen vid avd. 

Barnen får därför en spontan fruktstund om man vill. Några kommer fram för att be att få ett äpple. 
Några pojkar delar ett äpple som hittades på gården. Vi tänkte prova på lite mera ikt både ute som inne. Ute provade vi green screen . Fast dåligt resultat. Men vi ska försöka vidare vid senare tillfälle. 

Inne vid soffan hittar vi a b c sången, den med clownen är bäst. Barnen nynnar och  sjunger med. Här övas språk med hjälp av musiken och sången bla alfabetet, att det är en clown från en cirkus mm. 
Veckans hjälpreda har påbörjat, så vi tar från närvarolistan och börjar med de äldsta, man får då hämta och lämna matvagnen och duka ut det som inte är för varmt. 
Barnen får även lyssna på ny musik sk " krettslopps pop",  där barnen får höra en sång om att vi ska vara rädda om allt vi har, och att vi ska slänga matrester och fruktavfall i den bruna påsen mm. 

Barnen har ätit pasta med vegetarisk sojafärs med grönsaker.