fredag 29 maj 2020

Fredag 29/5 Fredagssamĺing

 FREDAG! Och det är tid för Fredagssamĺing. Alla barn och vuxna går igenom portalen och alla sitter på gräset, och samlingen kan börja. Barnen  vet att vi sjunger först våra två sånger dvs "Hej allihopa" och "Gårdssången"

 Tror ni vi har fått brev av gårdstomten?
 Ja, ja svarar flera barn. I brevet finns det papper i olika färger. Det blir en påminnelse om färger, babblar färger som de yngsta utropa och takk för resp färg. Gårdstomten vill att vi städar gården. Att vi städar och sorterar leksakerna i olika färger.
 I den blåa tunnan slänger vi alla söndriga leksaker.
 Barnen hittar mycket söndriga leksaker. Barnen är aktiva och alla är med på att städa gården.
 Barnens stora leksakslådor töms på leksaker. Allt läggs ut på gräset med markerade färgade koner.
 Barnen hittar gula leksaker.
 Röda leksaker, som det blev flest av.
 Barnen hittar jättemycket av blåa leksaker, som får ligga här.

 Här i säcken slänger vi skräp av olika slag. Som papper, stubbar, rep och snören mm.

 En kompis i lådan och vi sjunger sången, gubben i lådan. Så roligt litet avbrott.

 Barnen har ätit vegetarisk panerad snichtzel , kryddiga klyftpotatisar, sås och grönsaker. Mmm jättegott!



 Flickan säger,  "jag ska ta två. Det är tvilling". Mycket av veckans kunskaper förs fram spontan vid måltider. Många gånger genomsyrar kunskaper inom matematik, som barnen  övar dagligen under förskolan.
Barnen är intresserad över matematik och har mycket kunskaper i detta. Något som ligger som en röd tråd under verksamheten.
Vill påminna om att det är en kort vecka nästa vecka. Fredag 5/6 är det VU- dag och förskolan är då stängd.
Trevlig helg!

torsdag 28 maj 2020

Torsdag 28/5 Utflykt

 Idag är det torsdag och då är det UTFLYKT! Barnen visar upp sina kunskaper med att ge vägledning och beskrivning vilket väg vi ska ta för att komma till Brandbilslekplatsen. Barnen visar med handen när det är dags att svänga. Barnen säger går vi rakt fram, kommer vi hem till mig. Svänger vi runt här kan man också komma till lekplatsen. Barnen märker att det blir en annan väg, men inga vägar är fel utan man kan ta en annan väg. Bara vi kommer fram till lekplatsen. På vägen hittar vi mycket skräp. Det gör oss ledsna. Varför är det farligt för naturen? Det är inte bra för fåglarna mm. Djuren kan göra sig illa.Vad ska vi göra med skräpet?
 Alla är vi med på att vi ta upp det och slänger det i papperskorgen. Men det är bra att man tar skräp med hjälp av något annat. Vi tar med papper. Varför gör vi det? Så man inte får smuts och baciller.
 Barnen får först lite fruktstund och dricka. Med hjälp av märkta kåsor med initialer.  Övar vi tillsammans på förnamn och efternamn. Lite vatten är bra när det är sol och varmt.

 Barnen övat att gå balansgång, gungar  på olika varianter av gungor, hoppar springer, ta sig upp och ner på gungan och rutschkanan  mm.

 Någon hittar blommor som är dagens skatt i leken vid rutschkanan.
 Något barn vill ta det lite lugnt,  och öva med att ta bilder med kameran.
 Gunga två och två, vi gungar tvilling.  Fast vi är ju inte tvillllingar. Kanske syskon?
 Gungor finns för alla, även för de allra yngsta kompisarna.
 Barnen är aktiva och rörliga och leker runt hela lekplatsen. Så roligt och väder och vind är med oss. Härlig fm!

När vi kommer till fsk äter vi små gulliga pannbiffar,potatisar, grönsaker och sås. Mmm Jättegott!! 
Denna boken har vi läst och övat olika begrepp ifrån. När man är lite äldre, som visa är här får man äta med kniv och gaffel. De yngsta äter med sked och gaffel, som någon  påpekar.

onsdag 27 maj 2020

Onsdag 27/5 valfria aktiviteter ute bla naturspioner

 Barnen har varit ute under fm och lekt och gjort egna upptäckter. Att bla upptäcka att man har grus i skorna, och att själv ta av sig skorna för att tömma skorna. Barnen över då teknik, balans, rörlighet, perception mm.
 Barnen spelar på marimba och sjunger olika favoritsånger, bla bä bä vita lamm osv.
 Några barn har hittat en koja och leker en stund där.
 Sandlek med flera matematiska begrepp som att hitta likadana lastbilar, små, stora lastbilar, baka olika varianter av kakor mm.

 Barnen har samling vid sovloftet, som har blivit avdelningens mysiga samlingshörna.
 Antal barn övas, vilka barn som är hemma? osv. En liten fruktstund där veckans hjälpreda bjuder, varsågoda! Tack säger vi.
 Barnen valde även de nya spion uppdragen med bilderna från olika delar av gården.
 Det hittas träd, stenar, stockar, papperskorgen, dörren mm. Barnen över att hitta bilden på pappret och ute på gården, perception,  antal, språkande , då det blir en kommunikation tillsammans för att lösa uppdraget och utforskande i gruppen.
 Barnen favorit soppa dvs cowboysoppa med bullar och Cream fraiche och mjölk.
 Barnen som inte sover har först sk tittläst några nya böcker.
Barnen tog ett gemensamt beslut över att läsa  boken om Anna när hon var förkyld. Blir en variant av kims lek fast i ett berättande via sagan. Alltså en minneslek  då vissa saker försvinner efter hand.

tisdag 26 maj 2020

Tisdag 26/5 teknik och naturkunskap

 Många naturupplevelser med alla sinnena. Barnen känner på örterna, smakar, luktar på allt. Det är ganska gott, för det smakas en god stund.
 Barnen vet att det måste vattnas, så många av barnen hjälper till att vattna med en liten kanna. Många barn vill hjälpa till.
 Barnen har haft frukt stund. Barnen  räknar in varandra, och det blir bara 6st. Många är lediga och sjuka. Det blir banan och äpple idag.

När barnen har ätit frukt så förklara vi för barnen ordet " spion", för barnen  ska få vara spioner ute på gården. Det  är någon som letar efter olika saker, eller som vi hitta olika platser som kan fotograferas. Av olika bilder från gården från en plastficka ska barnen  hitta platserna och ta en bild med kameran eller lärplattan.

 Inte helt lätt. Men alla hjälper till och turas om med att hålla bilderna, ta kort med kameran eller med lärplattan.
Ikt utomhus där barnen  får lära sig handskas med kameran, lärplattan och att se och gå efter olika visuella bilder. Barnen övat på turtagning,  samarbete, bild seende, perception, naturkunskap osv. 
 Barnen övat på att blåsa såpbubblor och fånga dem. Här övas också att se efter hur bubblorna ser ut. Kan vi se två och två dvs tvillingar eller trillingar dvs tre och tre. Många bubblor, lite bubblor, stora och små osv.
 Titta! Jag kan klättra upp själv nu, bra va! Härligt att få visa upp och att våga.
 Barnen har ätit fiskgratäng med potatis och grönsaker. Mmm jättegott!
Mera naturkunskap vid uppevilan då vi läser om processen om blommor och deras pollenering mm. Detta kretsloppet genom våra årstider mm.

måndag 25 maj 2020

Måndag 25/5 utevistelse på gården

 Välkomna tillbaka efter långhelgen. Hoppas ni alla hade en skön ledighet. Då går vi in i en nya förskolevecka.
Barnen började sin vecka på förskolan genom att vara ute på gården och leka, upptäcka sig fram efter valfri lek.

Många av barnen upptäcker sig fram genom att baka med sand och vatten. Att laborera och utforska vatten och mängd sand. Mycket lärande i  matematik och se och utforska tillsammans hur sandsmeten blir, med lite och mycket vatten. Lättsam och lustfylld lärande inom volym.  Hur blir sanden med lite sand, mycket sand, lite vatten eller då mycket vatten? Ser vi skillnaden? Och varför blir smeten så lös? Kan vi göra den fastare med hjälp av mängd sand? osv. Barnen  har många bra hypoteser och tillsammans bakas det till olika lösningar, olika former av smeten osv.

 Som här,  häller ett barn mera sand och rör om noga. Barnen variera med olika verktyg att röra med. Både med spade och visp. Känns det olika med de olika sakerna? Lite svårare med en visp, då sanden blir allt fastare och tjockare. osv.

 Några väljer att cykla och ta sig runt på gården. Vilken härlig känsla att styra detta , och ta sig fram själv med en cykel.
 Barnen är mycket förtjust i rutschkanan, de tar sig upp och ner hur smidigt som helst. Dagligen övar barnen på grovmotorik. Att ta sig upp för trappan och hålla balansen, och åka ner.
 Farten ner ger en stor förtjusning och upprepas gång på gång.
 Barnen har sedan samling vid sovloftet. Barnen ser över antal kompisar som är på förskolan idag. Hur många är lediga? Vilken dag det är? Något som övas  regelbundet. Vad har ni gjort under helgen?  Någon har varit i stugan med sin familj, en annan kompis berättar om utflykt eller bara lekt hemma osv. Vilken är eran favorit frukt? Och barnen övar på olika frukter tillsammans. Idag serverades äpple!Mmm alltid lika gott!
 Innan maten  leker barnen med några av babblar kompisarna. De åker karusell, runt runt går det.
 Många barn väljer att bygga-och konstruera. Jag ska bygga runt med trianglarna, säger en flicka. Något barn väljer att bygga höga torn i kuben.

Barnen ätit vegetarisk pastagratäng med grönsaker.