tisdag 25 januari 2022

Tisdag 25/1 Barnens delaktighet och inflytande

 Samling ute vid barnens platser som vanligt. Det bjuds på frukt. Barnen övar på att säga ordet Tack, när man får något. Verkar vara svårt idag. 

Samlingen fortsätts med "Hej Alla" sången. Där varje barnen blir bekräftad och sedda och gruppen i sig förs fram med hjälp av Gröna Duplo.  Varje barn nämns med namn och man får ta en valfri kloss. Barnen övar på matematik, antal, form, skapande med att se på färger och nyanser. Det är mörk och ljus som någon är mycket noga med att föra fram. 


Kalle är naturligtvis med. Det är färgen grön dvs Kalles tredje dörr som övas. 



Det blir ett gemensamt skapande alster då åtta klossar har byggts fram. Sen kommer det en kompis till. Hur många är vi nu? 9säger en kompis. 
Mycket sand lek och då blir det ögonblickforskning vid sandbordet. Ingen ögonblickslåda utan här tar vi tillvara på barnens intresse direkt inför sin aktivitet vid sandbordet. Dagens intresse är kakformarna i  djurmotiv. Det är fiskformen som är rosa och den blå, även ankan används upprepande gånger. Någon vill vara på sargen  av sandlådan och göra mönster med hjälpa av sin spade. Det räknas upp antal hål som tillverkas.  
Tillsammans övas att baka kakor, matematik med antal, storlekar, motiv och sjunga några av de passande sångerna av djurens formar. 

Någon vill stå och reflektera över aktiviteter och händelser från förskole vistelsen med hjälp av foto skärmen.  Digitalt meningsskapande på ett enkel och lustfyllt sätt då barnen samtalar över bilder och de olika aktiviteterna som har skett. 
Jag har hittat en grön sak. Javisst, en plus plus. 

Några väljer att åka rutschkanan. Här övar vi tillsammans både barn och vuxna. Vem åker förs? Vem är den andra personen som åker och sista personen?  När vi åker så räknar barnen först  1,2 och 3 och sedan åker man ner. 
Koordinationen övas med denna leksak, att föra handtagen  så man kan ta upp sand med skopan. 
"Vänta in språklådan" vid hallen används vid utgång och ingång då barnen väntar in varandra. Elefanten tas upp och vi upptäcker hur den ser ut och sjunger hans sång. 
När barnen kommer in igen övar flera stycken med att bygga-och konstruerar med hjälp av Gröna Duplo. 
Vissa bygger med träklossar och visar Kalle hur man ska göra. Man kan bygga på höjden och liggandes plant på bordet. 
När man har fått bygga lite är det tid för plocka undan sången för det är tid för lunch. Barnen sjunger sången och lägger ner klossarna i lådan. 
Barnens lunch fisk, potatis, kall sås och grönsaker.  Det bjöds på grönsaksbiffar för dem som önskade utesluta fisk. 
Några av böckerna som barnen valde att höra på under uppevilan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar