måndag 31 januari 2022

Måndag 31/1 Utelek på gården och sagostund med projicering

Barnen får en liten samling med sången "Hej Alla" lite frukt serveras i vanlig ordning. 

Barnen har lekt mycket med att ha en spade. Det är stora och små spadar som används. Barnen övar på att ta de olika spadarna efter olika beskrivningar. Det öser upp sand och bankar också blir kakan klar. 


Några leker vid hörnan vid taket det är olika djur som ska ut och åka i den stora fina bilen. Barnen övar vilka djur det är? Hur många djur som är i bilen? Hur många är utanför bilen? osv. 
Hur många spadar har vi här? Tre. Och det är röd, blå och gul. 
Liten cykeltur föredrar någon och en annan kompis leker och utmanar sig med grävskopa. 
Vems väg är det här? Det är Kalles, säger en kompis. Barnen får högläsning med hjälp av projicering mot dörren. Barnen är aktiva med utropsord,  pekar, och knackar på dörren, då barnen får utforska och upplev Kalles olika dörrar och därmed hans olika rum osv. Det är den blåa dörren. Och så kommer vi in i Kalles första rum. 
Barnen ser, pekar och berättar vad som sker i detta rum. De olika föremålen rör sig och benämns. Mycket språkträning då barnen berättar vad de ser och upptäcker. Barnen som vill får komma fram och knacka på dörren också öppnas dörren. Tillsammans upptäcker vi Kalles olika rum. De blir fram till den gula dörren. Under veckan ska barnen få upptäcka vidare i Kalles hus och de olika rummen och höra sagan på olika sätt. Allt för att främja språket, matematik, teknik och digitala meningsskapande osv. 

Veckans hjälpreda är snabb med att hämta matvagnen. Det är ju måndag och då är det vegetarisk för alla. Specialkost blir det då man utesluter ost. Projicering är i dag ut mot alla rummen då dörren öppnas. Projektorn är riktad mot en hörna då det reflekteras på olika saker och sprider ut sig på många ställen på avdelningen. 

Pasta gratäng med sojafärs och grönsaker blev dagens lunch. Barnen är bra på att äta pasta. 












fredag 28 januari 2022

Fredag 28/1 Digitalt meningsskapande och utelek

 

Ny grön play-do lera har barnen fått. Den har en mörkare nyans denna gången. Barnen plattar, bankar, kavlar och dekorerar med olika gröna tillbehör för att skapa valfria alster. 
Barnen gör prickar, streck och trycker både med fingrar, klossar och formar. 

Barnen gör olika rader med lera längs med ett grönt plast band. . 

Barnen delar leran i bitar, räknar och jämför antal bitar eller bollar som barnen säger.  

Barnen får sedan förslag på att man kan leka lite från projektboken "Knacka på". Flera av barnen är aktiva och leker, utforskar från Kalles bok och de olika rummen. Det knackas på de olika dörrarna, tas fram saker från språkpåsarna från resp rum. De olika föremålen från projektboken används flitigt. Barnen sjunger sin ramsa och sen blir det en  synlig subtraktion i ramsan med hjälp av de 4 aporna. 
De 7 kaninerna sitter och äter sin måltid. Barnen övar flera lägesbenämningar, matematik och språk med att leka fram detta. 

Barnen tar fram en tänk  säng med hjälp av en kapelstav, det blir "4 små apor hoppade ju sängen".....


Några barn tar fram lådan med yoga övningar det är stående hund, båten och fjärilen som barnen vill visa.  
Vegansk tacos med kryddig smak. Det  är rena fredagsmys mat. Men barnen  tycker spagetti och köttfärssås är fredagsmys mat.  Det är bäst, säger barnen. 

Nu önskar  vi er alla en skön helg! 

torsdag 27 januari 2022

Torsdag 27/1 Ateljén är öppen och utelek

Vid frukosten idag får barnen utmanas med hjälp av fotoskärmen i sitt språkande, öva minnet med  tillbaka blickar på olika aktiviteter, kompisarnas namn, lägesbenämningar och matematik osv.  
Någon har gjort isvatten. Men det är ju grönsaker i vattnet. Men det är isvatten, berättar en flicka mycket sakligt. 
Ateljén är öppen sedan, fast inne idag. De som ville vara ute kunde vara ute. 

Barnen skapar egna valfria alster med olika tillbehör som plastbitar, bokstäver, siffror, klossar och formar mm. Och allt i färgen Grön. Någon gör pizza, och platta med bokstäver mm. 
Någon gör en groda. Den är klar nu, säger en kompis. 
Mönster skapas med gaffeln, kniven och  fingrar osv. 
Dinosaurien är med och få stå upp på stora berg mm. 
Jag har gjort en fågel, berättar en flicka. Den flyger med sina vingar. 
                                                          Flickan visar upp en ny bokstav. 
Barnen som är inne får leka, utforska, organisera, räkna, jämföra de olika rummen i boken "Knacka på". Språkpåsarna tas fram och barn en tar upp vad de vill leka med. Aporna är intressanta. Barnen räknar,  hoppar, jämför, leker med aporna. Det övas att benämna de olika aporna och de olika skillnader på svenska och på engelska. Också sjunger vi både om aporna, och kaninerna osv. 
Kaninen har barnen hittat. Hur ser kaninen ut. Vilken är störst? Vilken är minst? Hur många kaniner har vi? Osv. Mycket lustfylld lärande med Kalles bok och djur som lyfts fram. Matematik och då mycket jämförande, skillnader i storlek färg, antal och utseende mm.  
Barnen bygger och konstruerar med gröna magneter på whitebourd tavlan. 

Utelek för några som önskade det. Barnen tar sig fram med hjälp av cykel. 
Vattenlek med att ösa, samla, hälla, skvätta och hoppa i vatten. Hela kroppen upptäcker vatten. 
Dagens lunch korv stroganoff med ris och grönsaker. Och i olika varianter av specialkost så att alla kan äta. 

Under uppevilan läser vi projektboken "Knacka på". Alla barnen får sitta i vår stora låda, och plötsligt har det blivit en "Sagoĺåda". Hur många får plats i lådan? 5 också kan någon sitta bredvid så att alla kan se i boken. Kalle är med och sitter tryckt i famnen hos någon. 
Barnen knackar på i bokens alla dörrar. Barnen övar takk, färger, matematik då barnen räknar djuren, ser och upptäcker skillnaden på djuren, övar på verb dvs vad är det djuren och Kalle gör? Osv.  


onsdag 26 januari 2022

Onsdag 26/1 Motorik och rörelse inne och ute

 

Kalle är med vid frukosten. Han får smörgås i bitar och grönsaker. En kompis hjälper Kalle med att servera både banan och ost. 


Härliga upptäcker då  projicering på väggen är med vid rörelsen idag. 

Barnen dansar till de vanliga låtarna från cd "Rörelseglädje". Barnen upptäcker och fascineras av sina skuggor på väggen. När de rör armar från verktygslåten mm. Barnen klappar händerna och gungar med  i musiken. 

Barnen har sin vän Kalle med på rörelseprogrammet. Kalle får dansa och bli  förd i dansen av barnen. Barnen hjälper Kalle då han går på mattan. Barnen upptäcker även Kalles skugga på väggen, hans hår känns lätt igen. 
Någon kompis vill använda sig av kameran och ta olika bilder då barnen övar rörelser och skuggor. 
Efter rörelseprogrammet går alla barn ut I hallen för att öva påklädning därefter kan man få en clementin. Barnen är intresserade över att skala clementinerna och njuter så av de läskande frukten. 
Barnens samling fortsätter med att vi alla hälsar varandra välkomna med vår "Hej Alla" sång. Någon vinkar då vi sjunger och bekräftar allas närvaro. 
Röd röd är ju min overall, säger en annan kompis. När vi sjunger om röd tar vi in  jultomten i färgvisan, för tomten är ju röd. 
Den gröna klossen övas, då märker någon att en kompis har grön overall. Vi sjunger även färgvisan för grön. "Grön grön är overallen....
Gul som solen. Röd som Kalles dörr osv. 
Barnen övar vidare med Kalles fem färger. Det är kronorna som är framtagna ute på gräsmattan. Barnen går slalom mellan konerna, och fram till resp kon och benämner dess färg mm. 
 Barnen övar flera betydelsefulla begrepp vid sin utelek. Barnen fångas b.la med att ta sig upp och ner vid kullarna. Sedan tas det upp leksaker på kullarna. Det är  kundvagnen och traktorer som "ska med upp", som barnen säger. Barnen övar benämningen uppe och nere mm. 
Barnen bakar ihop vattenkaka och någon vill göra en sk smörpannkska, som någon säger. 


Alla barn har fått linssoppa och crème fräsch, bulle och mjölk . Kalle var med sedan på uppe vilan då avdelningens bokpåse var framme med flera aktuella böcker i barnens intresse och i ämnet normer och värden osv.