tisdag 30 april 2019

Tisdag 30/4 teknik IKT med sagan


De äldsta barnen har påbörjat med att spela in en film av sin saga som de har berättat om " Familjen pinneman".

Barnen jämför pinnarna undersöker vilken som är längst, kortas, antal pinnar mm. Barnen får bekanta sig med lärplattan och tillsammans hjälps vi att ta sagan och öva IKT.

Tillsammans bygger vi upp rekvisit till sagan och filmar.

Barnen har varit ute under fm och lekt och cyklat. Barnen leker  vid bilen, cyklar och rider på hästarna mm.
Barnen hade fruktstund vid bordet borta vid bordet.
Dagens lunch panerad fisk, potatismos och grönsaker. 

Veckans bok läser vår nya första förskollärare Catrine. 

TREVLIG VALBORG OCH FÖRSTA MAJ! 
SES PÅ TORSDAG.

måndag 29 april 2019

Måndag 29/4 Utevistelse

 Påminnelse om att barnen behöver lättare kläder och skor. Keps och hatt är bra för att skydda sig mot solen.
 Barnen har varit ute under fm. Några har fått blåsa såpbubblor fritt med de små flaskorna. Det är inte helt lätt att blåsa men efter hand kommer det bubblor. Det blir många, få, stora och små bubblor.
 Barnen jagar och är efter bubblorna. Barnen stampar på dem eller så kommer de på dem eller högt upp i luften.

 Barnen har ätit vegetarisk lasagnette med mycket grönsaker. Majs som är barnens favorit har barnen fått idag.
 Barnen har haft samling vid uppevilan då vi tillsammans går genom veckan. Fem dagar brukar vi gå på förskolan men denna veckan  blir det fyra dagar. Vi är lediga på onsdag. Någon är ledig imorgon och då blir det bara tre dagar för dem i förskolan. Imorgon är det sista april och då är det valborgsmässoafton. Då kan man se och hälsa våren välkommen. Här i Limhamn ska man ha eden ute på vattnet. Kan kanske bli fint.
 Barnen får ta del utav nya saker. Visserligen från barnloppis, det var så billigt så man inte kunde låta bli att köpa.
Barnen ville sedan lyssna på dessa sagor. Den lilla boken om laban i fängelset, tror barnen då hon har en lång kedja som låter. Men det handlar om allt som hon lyser med ficklampan.

Barnen har även varit ute på em och ätit mellanmålet ute.
Trevlig valborg för er som är lediga imorgon.

fredag 26 april 2019

Fredag 26/4 rörelse och IKT

 Barnen har varit ute under fm. Fri lek och rörelse ute med att bla cykla, springa och klättra. Barnen hade även fruktstund ute och en samling. Det är förskolans sista dag. Vilken dag är  det då? ff Fredag! och den dagen är gul vet barnen. Tillsammans räknar vi alla, det är 9st. Hur många barn är inte här? Tillsammans kommer vi på detta och det blir 7st. Vi visar med fingrarna och räknar.
 Hur många vuxna är det? 3 och tre  fingrar  visas upp här. Sedan får barnen svara på vad de ska göra på fredagsmys? Leka säger flera barn, äta godis, någon ska leka och se på Paw Patrol.
IKT  tas in en stund på samlingen. Barnen får se på sina egna fotografier som de har tagit själva med kameran.
 Barnen ser sina egna bilder och vi tar ihop  dem i högar. Barnen påpekar vad de har fotograferat. Exempelvis strumpor, lego, gräs, djur osv. Dock har barnen inget förslag om vad vi ska göra med bilderna. Flest tycker någon att vi ska gömma dem i huset, under gräset. Sedan kommer en pojke på att vi kan hänga upp dem. Detta instämmer flera barn och det blir som en bra idé tycker barnen. Dock ska vi ta upp dessa bilder igen, då det var mycket ljud och intryck då samlingen var utomhus.
 Innan lunchen tar vi en mini samling då den betydelsefulla solen flyttas till den gula dagen. Barnen har sedan förslag om att använda den gula tärningen.
 Barnen slår den gula tärningen och räknar de markerade prickarna och övar matematik, språk, rörelse, teknik mm.
 Barnen har bra förslag om vad man kan göra efter varje antal av prickar som visas upp. Det blir flera elefanthopp, hopp på ett ben, ta upp knäna, dra sig i håret osv.


 Barnen har ätit fiskgratäng med grönsaker.
Påminnelse om att vårsolen lyser starkt på oss. Barnen vistas mycket utomhus. Behöver tunnare klädesplagg, hatt, keps, solkräm osv. Vänligen se över barnens fack och ta hem vinterkläder och vinterskor mm.

TREVLIG HELG!
Nästa vecka är också en kort vecka pga 1maj. Informera oss gärna om barnen har förändrad vistelsetid. Någon har till exempel ledigt på tisdag.

torsdag 25 april 2019

Torsdag 25/4 SKATTGRUPP o rytmik

 Barnen som är tre år har haft sin grupp dvs SKATTGRUPPEN. Barnen går på ett led med att hålla varandra två och två. Inte så många idag. Barnen går fint till ģröningen vid Sannaparkens lekplats. Under promenaden fångas barnen av alla färgglada blommor. Dem är fina. Tillsammans utforskar vi blommornas namn, antal och färg mm.
Vi börjar med en fruktstund, barnen vet att det är bananer då de ser det som sticker upp från väskan.
 Barnen får en tillbaka blick på en lek som de har lekt innan. Det är leken " kom alla mina barn". Ska man springa inom en bana som är markerad med hjälp av bananskalet. Man ska ta sig över på okika sett som det visas från bilden. Till exempel som en elefant, bil, katt, hund eller springa över. I mitten är det en som tar så man måste vara snabb på att ta sig över.
 Fri lek på lekplatsen sen. Barnen klättrar upp högt på olika klätteratällningar, hoppar, springer och leker dinosaurier osv.

 Jag har en skön fåtöljgunga, så skönt. Mera fart ropar barnen vid gungorna. Barnen blir kittlande glada över farten vid gungorna. Någon ropar,  " titta jag gungar högt"!

Veckans hjälpreda får lite hjälp med att hämta vagnen. Det är kycklinggryta med ris och grönsaker. Vegan och vegetarisk  finns om man önskar det.

onsdag 24 april 2019

Onsdag 24/4 lekplatsen och biblioteket

 Barnen har gjort känselägg med olika miner på olika känslor. Det blir ledsen, arg, förvånad och ett ägg är glad. Sedan fuktar vi bomull i äggen och  planterat vi lite krasse. Det ska bli håret på känselägget. Det blir krussigt, säger ett av barnen.

 Barnen har gjort ett miniväxthus där barnen får plantera olika sorters tomater och även gurka.
 Barnen har kamera allt mera och de hjälps åt med att ta bilder.


 På lekplatsen började vi först med en fruktstund. Det är äpple och päron idag. Tillsammans går vi igenom vilka barn som är hemma. Det är 5 stycken som är hemma. Hela handen  säger barnen och visat 5 med hela handen. Barnen får veta att vi leker en stund sedan ska några få följa med till biblioteket en liten stund idag.
Här häller en flicka i lite gurkfrön i vatten.
 Barnen har varit på lekplatsen. Detta är min balkong.
Barnen är mycket aktiva och klättrar och tar sig fram smidigt och snabbt.

Barnen är pirater och åker i skeppet.
Några på biblioteket och lånade snabbt nya böcker.
Det blev en del böcker. Den största boken handlar om barn, som barnen blev intresserad av. Boken hetet " Vad är ett barn?".

Barnen har ätit cowboy soppa med nybakat bröd och mjölk.

tisdag 23 april 2019

Tisdag 23/4 naturkunskap dvs bla plantering

Välkomna tillbaka från påskledigheten. Hoppas ni haft det skönt.

Idag har vi varit ute på förmiddagen och barnen har fått  cykla och lekt med sina kompisar som dem har saknat. Här har vi ett skärp av en kratta.





Samt så fick de barnen som var intresserade utav att hjälpa mig ( christian) och Johanna att  plantera i våra pallkragar. Vi har planterat både paprika, gräslök samt persilja. Ska bli spännande att följa detta:)


När vi planterade dök det upp ett och annat djur. Vi såg flera nyckelpigor bland våra blommor, vad äter nyckelpigor? " jorden " tyckte något barn. Vi såg även en myra som till barnens förvåning inte var brun utan gul.


Barnen får hjälpa till att så fröna, här ska det planteras gräslök.


Efter planteringen fanns det mycket skräp att slänga, ett barn följer med in och väljer en passande soptunna att lägga jordpåsarna i.

 Barnen har haft en samling då vi går igenom veckodagarna. Barnen har ju varit ledig i fyra dagar. Barnen  har mycket att berätta om påsken. Någon har varit med farmor och farfar, och fått ägg där det stod barnets namn på. Någon barn har fått många ägg, någon två ägg och chokladägg osv. Barnen får även lära sig att det är kort  vecka som vi är  på förskolan. Det blir fyra dagar då, pga vi var ju lediga igår. Och sedan är det lördag och söndag och helg är det då. Då är vi lefiga, berättar barnen vidare.
 Barnen får lära sig att det har blivit en ny årstid då det har blivit varmare. Vi har ju blivit lite bruna om händerna och kinderna osv. Därför delar vi våra kunskaper om kläder som man kan ha på sig nu. Barnen övar TAKK  då de visar tecknet för skor. Tillsammans tycker vi att det är bra att ha kofta, tunnare jacka, mössa och vantar på morgonen för det är kallt på morgonen. Keps tycker någon att man kan ha nu, därför måste vi hitta en bild på keps.

Spaghetti och vegetarisk sojafärs och grönsaker åt barnen till lunch idag.