fredag 28 september 2018

Fredsg 28/9 matematik, utelek och rörelse

 Barnen har varit  inne en stund extra med valfria aktiviteter. Det är då mycket  i ämnet matematik med att sortera olika dinosaurier, geometri pussel, geometri bygg med kastanjer vid bordet med hjälp av större laminerade former mm.



 Någon sitter och undersöker sig fram med tekniklådan. Miniräknarna  blir telefoner vi ringer till varandra och övar hur man ringer mm.


 Bygg-och konstruktion med kastanjer bla cirkel och andra former i olika storlekar byggs.
 Matematik med detta spelet. Där man slår med tärning först så man vet vilken färg man ska ta och sedan ligga på plattan. Röd blir det på den röda blomman.

Fruktstund där vi först räknar varandra, vilken dag är det? Förskolans sista dag, barnen säger först torsdag ja det var det igår. Vilken dag är det efter Torsdag? Fredag! Kommer några barn på. Ja! 
 Vad tycker ni det är för väder idag? Barnen får titta och lära sig om väderlek med hjälp av de nya väderlekskort. Det är sol tycker flera barn, och ett barn vill sätta upp väder kortet på tavlan.
 Därefter delas gruppen för några vill inte ha gympa. Under gympan övar barnen på flera rörelser som bla viffta på armarna, gå på tå/ hälarna, gå baklänges, hoppa, snurra osv.

 Klappa och spreta med fingrarna mm. Därefter gick alla ut för att leka. Hjälmar är något barnen tycker om att leka och ta på sig.

God vegetarisk kryddig gryta, ris  och grönsaker.
Utelek efter mellanmålet i det sköna vädret.
Trevlig helg!

torsdag 27 september 2018

Torsdag 27/9 matematik, utelek mm.

 På samlingen idag går vi tillsammans igenom de olika pedagogiska rummen.
Barnen får tänka efter vad vi ska göra i dem olika delarna av rummen. Hur många barn kan vara vid Bygg hörna, i kuben, vid tågbana? Osv. Barnen bestämmer att det ska vara tre. Och visar med fingrarna.
 Efter barnens önskemål leker vi leken gubben i lådan fast det blir med filten då lådan gick sönder. Så det blir gumman/ gubben el säger vi barnens namn när vi sjunger.
 Sedan tar vi lite frukt från en flicka som bjuder från sin egen trädgård. Mm så fina goda äpplen. De äldsta barnen övar sedan sig fram sju. Vi lyfter benen sju ggr. Då vi är sju kvar vi mattan. Det blir sju gump hopp med rumpan.
 Medan de yngsta är ute, har de äldre barnen bygg-och konstruktion med  kastanjerna på mattan. Man kan bygga och öva matematik med geometriska figurer. Det byggs cirklar, kvadrat, rektanglar mm.


 Barnen vet att mattan är rund så man kan lägga kastanjerna runt mattan.
 Sedan går även några av de äldre barnen ut på gården för att leka lite fritt.  Några väljer att vara inne och fortsätter med att ha kastanjer vid bordet el bygga pussel mm.
 Dagens lunch köttbullar, potatismos, sås och grönsaker.
"  Jag har två, jag har delat" säger en flicka vid matbordet.
 Nu är det fyra fortsätter hon att dela. Mycket glädje och förtjusning när hon upptäcker detta och blir bekräftad.
 Nu har jag många säger hon sen, kan ge till alla.

Fast sedan ser det nog inte så gott ut för det dukas av sedan och matrester slänger barnen i den bruna påsen. 

onsdag 26 september 2018

Onsdag 26/9 utelek

Barnen har varit ute under fm. Fotografering togs ute. Det gick bra, man fick ju stå på bordet. Barnen har lekt med bla hjälmarna.
 Sedan bytte alla blöjor och tog ev toabesök.
 Samling där barnen önskar sången om hjulen på bussen. Det är barnen på bussen, mamma, pappa mm.
 Våra ny fina husdjur som heter pappa snopp med stjärnor den röda och gröna mamma Glitter. Först vid gissningen om vad det är för djur tror barnen det är en snigel.

Lite fri mysig läsning inne i kuben. 
Så bra för det är ju tanken med kuben. Lugn  stund med bok eller bara få vara ifred. 

 Finklädd med glittrig klänning. Dock fick vi ha mera kläder då det är kallt idag.
Dagens lunch tomatsoppa grönsaker, pålägg till goda smörgåsar.

tisdag 25 september 2018

Tisdag 25/9 Höstpromenad plocka naturmaterial

 Barnen har varit ute på en promenad i närområdet. Barnen blir påminna om att man kan plocka naturmaterial som vi har i dokumentationsskåpet. Barnen kommer ihåg från förr veckan då vi gick igenom naturmaterial från gården.
 Några barn får sitta i vagn och de äldsta kan gå. Barnen kan detta och det räcker med en vagn. Aktiva barn med plockning och upphittade naturmaterial. Barnen hittar kastanjer i olika storlekar, kastanjer med ska och utan skal. Skalet ser ut som pigga bon eller igelkottar som någon säger.

 Barnen hittar massor av kastanjer.

 Tillsammans tittar vi och lär hur kastanjen ser ut. Somliga är små och några skal är öppna andra stängda. Några kastanjer ligger det två och två i sk boet.


Barnen är mycket aktiva med att samla och det behövs två påsar. Sedan sätter sig alla vid kanten för att få lite fruktstund. 


När vi kommer tillbaka till fsk så  är det tid för lunch. Barnen har ätit panerad fiskbiffar, klyftpotatis, sås och grönsaker.
Efter mellanmålet var barnen ute under resten av em.
Barnen hittade buss/ tåg kort för Stockholms län. Någon som saknar detta? Finns inne på avd. Glöm ej fotografering kl 9 imorgon.

måndag 24 september 2018

Måndag 24/9 utelek

Fina boken med klassisk musik är favoriten. Djuren dansat barnen dansar.
En annan favorit om Babblarna och deras stora väska med olika sakerna.

 Matematik med hjälp av de ny glassarna. Fyra glassar med olika siffror och resp pricksymbol som tärningen. Barnen övar antal, siffra symbolspråk gissa smak av resp färg. Bruna första glassen är nog choklad, rosa glassen är hallon tycker Barnen, lila är nog blåbär osv.

 Barnen har haft samling med en liten låda. Där är nog djur gissar något barn. Vid olika liknelser gissar barnen vilket djur det är. Vi sätter dem på en lång rad. Övar antal ben, svans övar låten om de finns på bondgården mm. Barnen övar TAKK räknar upp dem och visar antalet på fingrarna. Det är 7, dvs hela handen o två fingrar.



Fruktstund som barnen älskar. Alla vill ha.

Utelek på gården med gäggamojj och leta ftitt efter blad och andra naturmaterial. De är stora blad.

Toalettbesök  där man får försöka med blöjan och byxor själv.
Dagens lunch vegetarisktbiff med pasta och tomatsås och grönsaker.
Sagostund för några barn som inte sover bla Bockarna Bruse och sedan fri läsning  med massa ormar runt omkring.
Det börjar bli kallare påminna om fĺeeskofta, mössa och sockar för de barn som sover. Vi önskar att sig kläder ligger på översta hyllan. Se gärna över galonkläder, stövlar, och kofta så barnen har bra med kläder då vi går ut. Påminna också om ifyllda Barnkort, vistelseschema och  fotograferings lappen.