tisdag 31 augusti 2021

Tisdag 31/8 Utelek på gården

 Idag har barnen fått post på sina hyllor. Det är ett infoblad om Corona från ledningen. Det första hembrev har kommit ut i pappersformat. Längre fram så kommer hembrev via era mail. 

Flera upptäckter och utforskande vid sandlådan. Många barn vill stå vid sandbordet och leka och undersöka vad man kan göra med sand och alla sakerna. Barnen visar upp sina kunskaper och vi lär tillsammans både yngre och äldre barn. 
                        Barnen upptäcker sjöhästen och det blir en sjöhästkaka. Såå fin!


Det blir små, stora, många, höga och låga kakor. Någon trycker mönster på sina kakor då man kan vända på  behållaren. Eller bara göra mönster med fingrarna osv. 
Barnen tar sand på bordet, under bordet och öser i formen. Klappar med spaden, sedan räknar vi 1,2 och 3 så är kakan klar. Då måste man provsmaka på kakan, fast det är bara på lotsas.
Barnen är aktiva vid sandlådan med mycket bakverk, glassar och olika mönster av olika slag. 

En av de nya kompisarna hittar lite gröna blad som doftar så. Det är Salvia. Det delas, gnuggas och doftas. Kanske kan man göra en Salviakaka?  
Något rött. Vad kan det vara? Hallon lär sig barnen. Liten provsmakning måste det ju bli. Mmmm Så gott. Barnen hittar flera hallon. Barnen känner, plockar och smakar på många hallon.  

                                    Barnen spelat upp en egen melodi en stund  på marimban. 
Panerad fisk med kall sås, potatis och grönsaker.  Favoriten är på fatet, det är oliver. Oliver tycks gå hem hos alla barnen. Några barn har kommit på att oliver kan sättas på fingret. 

Under sk uppevilan byggs detta fina konstverk upp. Det är Babblarna som sitter och äter tårta och står på pallen, berättar vår äldsta kompis. 

fredag 27 augusti 2021

Fredag 27/8 Utevistelsen

 

Barnen slänger matavfall som är över från frukosten. Slänga, säger flickan. Maten som är över slänger barnen i den bruna påsen, något som de äldsta har lärt sig. 
De äldsta övar med att ta på sig kläderna inför uteleken. Barnen tar på sig byxor, kofta, jacka och stövlar. Sedan tar barnen västen och försöker ta på den. 
                                                   Det här är mina gula byxor, säger flickan.  


Vår yngsta kompis  upptäcker hästarna.  Sitter med hjälp och rider en stund, bra att ha pappa nära sig. 
Köra med skottkärra.  Styra och öva att köra och ta sig fram med hjälp av skottkärra. Det är en utmaning. 
Barnen visar våra nya kompisar att man  går upp vid trappan sätter sig ner och åker ner sittandes vid rutschkanan. 
Vem bor här? Jag så klar, säger flickan. Vi är många här fortsätter hon att berätta. 
Många barnen vid lekstugan. In via dörren och vinka vid fönstret. Hej hej! Här kommer jag, säger en pojke. 
                                         Kom kompis vi kan åka bilen, säger en av våra äldsta.  

Vad har vi här då? En handduk, vad kan finnas under den? Det är mjukt på ena sidan och lite bucklig på ena sidan. 
Barnen känner på handduken och gissar. Någon gissar på att det är en boll och någon får syn på något och gissar på att det är en nyckelpiga. Nja, kanske mycket bra gissning. 
Lite frukt upptäcktes då en pojke tar bort handduken. Mycket äppelbitar utan skal. 
Barnen får lära sig att det är en mjuk sångtärning med olika djur. 
Barnen övar med att ta för sig med tärningen. Sätta fart så att det kommer upp ett djur från tärningen. Barnen övar olika sinnen med att se, känna och lyssna och sjunga dess djursång. Det taktila är skönt att känna på då barnen klappar och känner på lammet osv. 


Barnen  övar flera sånger med hjälp av sångtärningen. Barnen övar sångerna blinka lilla stjärna och imse vimse spindel. Barnen övar på rörelserna från sångerna och även takk. 

Barnen fått smaka lite fiskgryta ,potatis och grönsaker. Majs är det till många barns förtjusning. Mmm, mycket sås är gott. Vår nya  kompis upptäcker att det smakar senap i såsen. 
 Nu vill vi önska alla en skön långhelg pga att det är stängt på måndag. 
Vi ses på tisdag och då blir vi fler kompisar på avdelningen och nya inskolningar med nya kompisar. 

Trevlig helg! 

torsdag 26 augusti 2021

Torsdag 26/8 Utevistelse

                                                                        ❤👀❤👀

Barnen övar dagligen på att sätta på-och av kläderna, nu ska vi gå ut då övar vi på att klä på  sig kläderna. Tillsammans lär vi oss flera begrepp. Två  ben, två fötter ska tas igenom kläderna. Barnen övar på byxor, kofta, och jacka. Det regnar ju lite idag, då är det regnkläder man får ha på sig. 
👍👍👍👍👍
Någon av kompis har hittat vatten, så bra. Då kan vi göra choklad och vattenkakor osv. Mycket laborerande med sand och vatten vid sandlådan. Sandbordet blir kakbord eller restaurangbord. 
                                                                             💦💧💦
Barnen bakar ihop olika varianter på kakor, gör glass och pannkakor. Mmm så gott! Man blir ju jättesugen. Det provsmakas flitigt av både glass och kakor. 
                                                                         🍷🍸🔍🔎

Mycket kakor som bakas fram vid sandbordet. Dessa kakor sätter jag i ugnen,  förklarar flickan. Man får ta det försiktigt, det är varmt fortsätter flickan att berätta. En egen variant av en ugn skapas under bakbordet. 😋😋😋

Vår nya kompisar övar på att ha en bra synlig väst, då ser vi alla barnen bättre. En mössa är också bra, verkar som höstvindarna redan är här. 
Vad har du hittat? En nöt jag skalar den säger pojken. 👀👀👀

Vid lekstugan blir det tittutleken osv. Titta ut! Här kan man köpa karameller. Vill ni köpa? Javisst! Tack så mycket. 

Barnen  får lite frukt på mattan  dock inte så mycket då  det snart är tid för lunch. Någon hittar två djur och vi lär oss att  pappa heter tjur och mamma heter  ko (kossan). Djurens tecken i takk övas mm. 

I dag har barnen ätit lasagne med jättegoda oliver  och gurka i bitar. Barnen får utmanas rejält med papptallrikar. Inte helt lätt. Men det går trots allt ganska bra. 

onsdag 25 augusti 2021

Onsdag 25/8 Utelek för alla


Barnen övar påklädningen då vi ska gå ut. I god tid går vi ut i hallen för att öva på att klä på sig. Barnen  börjar med att sätta på sig galonbyxor, kofta, skor och väst.  När man är klar sitter man på sin plats. 
Först sätter man på sig byxorna. En fot trycks i sen två fötter. Sedan ställer man sig upp och tar på sig byxorna hela vägen. 

                                                       Rida en tur med den fina blåa hästen. 
Mycket skapande med sand vid sandbordet. Barnen kan sitta i sanden eller stå vid bordet och baka kakor i olika varianter. Barnen lär sig att ta den fuktiga sanden, fylla formen, banka och räkna  1,2 och 3 och ta upp formen. Och plötsligt har vi en kaka klar. Så fint! Mycket lärande i teknik att baka en kaka. Då sanden är fuktig bli det en fast och bra kaka. Den lösa torra sanden är inte lika bra att göra kakor på, det brukar vara socker istället på kakan. 
                                                Mycket saker i våra lådor.  Vad ska jag välja? 
Utforska med en fotboll. Kasta, fånga, sparka eller ta upp bollen i famnen. Barnen övar grovmotorik, att handskas med en boll, balans, rörlighet och språk då vi nämner allt som händer tillsammans med bollen.
En av våra yngsta försöker stå vid marimban och ta ett handtag och försöka skapa ljud. Man kan klappa också på marimban. Ja, det låter ju annorlunda. Det blir starkt och svagt ljud osv. Önskesången blir Bä Bä vita lamm idag.  
En av våra nya kompisar blir intresserad övar att ha en cykel. Ska jag våga tror? 
Barnen är mycket aktiva vid uteleken. Barnen övar med att ta sig fram med en cykel. 

Barnen övar som vanligt med att gå in i smågrupper och tar ansvar för sin avklädning med att först ta av skorna med hjälp av stövelknekt och lämna västen. 
En liten mini fruktstund på mattan med frukterna banan och äpple. Ska vi sjunga något? Har vi några djur på mattan? Jodå, någon hittar ett lamm och en gris. Så vi övar deras sånger och takk med hjälp av dessa djur. 
Barnen här ätit tomatsoppa med nybakad bröd, crème fraiche och druckit  mjölk. Brödet är jättegott med mycket smör också kan man doppa smörgåsen i soppan så blir det härligt mjukt och gott. Mmm så gott!