torsdag 30 januari 2020

Torsdag 30/1 Valfri aktiviteter ute

 Barnen har varit ute och utforskat, undersökt och upptäckt sig fram med vatten, sand och gegga mojja. Här samlas vatten i en hink med spaden.
 Barnen hoppar och undersöker vattnet med hela sin kropp.
 Sopa och plaska i stora vattenpölar, så härligt och alla vill vara med.
 Några av de yngsta barnen visar att de vill sjunga några sånger. Så vi sätter oss på mattan med mjuka sångtärningen som visar olika djur. Tärningen visar upp stjärnan. Barnen visar med sina händer blinka lilla stjärna så sjunger vi alla den.
 Barnen visar stora krokodilgap med händerna också sjunger vi om krokodilen.
Barnen sjunger en annan favorit sång om björnen sover, och lägger sig snabbt ner för att visa att björnar sover.
De äldre barnen spelade ballongspel. Denna aktivitet  utmanas barnen i turtagning då man får vänta på sin tur med att slå tärningen. Färgskala, matematik då vi slår på tärningen och ser vad den visar. Språk-kommunikation, samarbete, bildseende, osv.
Barnen tyckte inte om tacos soppan idag. Barnen  har ätit många smörgåsar och pålägg.
Trevlig lång helg!

onsdag 29 januari 2020

Onsdag 29/1 Valfria grupper

 Vårt dokumentationsbord som variera med olika alster från barnen eller inspiration till barnen. Idag har det klistrat fast färgade pappersbitar. Det är 6 olika eget och en sak på resp färg. Vi frågar barnen. Vad är det för förger? Det är Babbalar färgerna, säger en äldre flicka. Men sett inget på den bruna. Då hämtar en flicka Babba och sätter den på bruna markeringen.
 Barnen har bla suttit och sjungit efter några  sånger med Mamma Måd. Give me 5 give me 10 du kan alltid bli min vän. En annan sång om att man kan bli ledsen på varandra och då får man säga ordet förlåt.
 Barnen får även hör en sång om allas olikheter och att man kan  leka med alla.
 Barnen har fått vara i ateljé  och fått sätta ögon och mun på sina egna Babblare. Barnen har får ta själv resp ögon i resp Babblar färg. Här tas färgen rosa, för jag har ju gjort Diddi, säger en flicka.
 En flicka har gjort två Babba som måste har två par ögon. Mycket färglära, matematik, kroppsuppfattning, koncentration, osv övar barnen på.
 Barnen har haft samling med inledningssången där barnen tar varandras händer. Klappar glatt efter sången också.
 Barnen övar matematik ramsa med Babblarna, upp till 10 och sedan ner till 10-1. Barnen  är aktiva och visar upp med fingrarna.
 Barnen önskar även 5 små apor men som blir 3 små apor hoppade i sängen... , då aporna bara försvann.
 Barnen övar även några finger ramsor. Den är vår är tummen? Och den andra är tumme möter tumme. Barnen  övar vidare med matematik, koordination, kroppsuppfattning, språk, fantasi osv.
Barnen har ätit panerad fisk, klyftpotatis, sås och grönsaker.

Som vi sagt innan  är det en kort vecka
pga Vu-dag.
Vill påminna också om sportlovet vecka 8. Om barnes vistelsetider förändras meddela oss gärna.

tisdag 28 januari 2020

Tisdag 28/1 Naturkunskap och teknik

 Några barn har varit ute och lekt och cyklat på gården. Mycket härlig kreativ lek med vatten. Många vattenpölar har det blivit då det regnat.  Barnen som har varit inne har fått vara bla i ateljén  och skapat med lera. Fritt skapar barnen av olika material. Plastĺocken är omtyckta och används flitigt med att trycka ut olika motiv. Det är tre som någon visar upp. Stjärnor trycks också. Det är många som ett annat barn nämner . Vi sjunger tillsammans blinka lilla stjärna.

 Barnen som är inne får en liten Babblar fruktstund. Bobbo vill också smaka. Det bjuds på banan och äpple.

 Babblar lådan  är omtyckt av barnen, där ligger bla olika sånger för att stimulera språk-kommunikation, matematik, sång,kreativitet rörelse och glädje osv.
 Sedan vill Björnen prova vara i lådan, det blir " björnen i lådan vad har du för dig?"......
Maja i lådan, för hon kan också vara med. Därefter blir de olika Babblarna i lådan och resp aktivitet för dem förs fram i sången. Mot slutet blir det alla Babblarna i lådan. Roligast är mot slutet av sången då de kommer upp med ett ryck. 
Barnen väljer även skapa egna varianter av både Dadda och Bobbo på stort papper mot väggen. Bra att ha bilden på dem vid sidan av pappret.
 När alla är samlade ser någon elefanterna och vi sjunger 4 elefanter balanserade...Detta ger i sin tur inspiration till sångstund. Så några barn går för att ta fram stjärnmattan och vissa är kvar på den bruna mattan. Båda samlingarna börjar med inledningssången  "här är jag och där är du"....Avslutningsvis är det kompissången som barnen börjar kunna.

 Barnen vid stjärnmattan är noga med att ta varandra i händerna.
 Barnen sjunger om spindeln som klättrar upp för korgen och ner från korgen idag. Krokodilen och stjärnan sjunger vi också om.
 Barnen visar hur man ska göra med en kompis, att man kan krama varandra som sången lyfter fram.
Barnen har fått pasta med köttbullar och morötter.

måndag 27 januari 2020

Måndag 27/1 Utevistelse


Vi vill påminna om att det blir en kort vecka. Vu-dag på fredag och då är förskolan stängd. Så det blir lång ledigt för barnen  
 Barnen väljer idag att leka vid kullarna. Upp och ner väljer  barnen att ta sig. De utmanar sig verkligen med underlaget, upp för backe och lutningen ner. Mycket motorik utmanas.
 En  flicka hittar vitmossa, kastanjer och valnötter.
 Barnen utmanar sin kropp med mera motorik då flera går balansgång på plattorna, cykla mm.

 Några barn går in och har teknik varvat med språk då lärplattan används. Barnen övar med olika föremål som ska dras till rätt plats.
 Barnen övar vidare tillsammans med Diddi. Diddi gör olika saker bla gungar, är badrummet när hon ska äta osv. Tillsammans övar vi olika ord och begrepp i olika kategorier.
 Sedan sjunger och illustrerar fram med hjälp av Babblarna sången " en liten rosa Diddi hoppade i sängen" .....
 Sedsn tar vi en liten samling på stjärnmattan med några sånger. Barnen tycker om sin inledningssång. Sjunger spbgerna imse Vimse spindel, krokodilen, var är tummen?, tumme möter tumme och andra rörelsesången.
Lite valfri bygg tillsammans vid magneterna. Lite hus och staket osv.
Barnen har ätit pyttipanna med rödbetor.
Fint torn av våra rör har byggts innan uppevilan börjar. Tänk man kan ju bygga med det mesta.
Lite kims lek med några  saker på en bricka. Sakerna på brickan är till ett avokado experiment. Barnen  känner igen avokado. Barnen får känna, lukta på kärnan och skalet. I fredags planterade vi en avokadokärna i jorden, vi provar att ta lite vatten i plastficka och sätter upp den på fönstret. Vad händer med avokadon? Kanske kan den växa. Vi sätter det i fönstret så alla kan se.

fredag 24 januari 2020

Fredag 24/1 Valfria aktiviteter utomhus

 Barnen  fick val att plantera en Hyacint  vid utevistelse. Dadda är mycket intresserad och kan detta, tycker  om att inom naturkunskap. Så självklart får flera varianter på Dadda vara med i denna aktiviteten.
 Barnen gräver fint i jorden med spaden. En flicka får även plantera en avokado som vi hade. Kanske kan det bli något? 
 Därefter leker vi alla en stund. Både vi båten, i  sandlådan och i vattenpölar.

 Hoppas i vattenpölar ger stor glädje, det tycker Babblarna också om.
 Barnen bakar goda kladdiga kakor, mm mm så goda.
Några barn dansar med de övriga barnen från cd. Det är från Mamma Måd med sånger om vänskap och rörelse. Här övar barnen rörelse, takt och kroppskontroll osv då barnen ska klappa på olika kroppsdelar osv. 
 Barnen övar mera Mamma Måd sånger innan maten. Bla sånger om värdegrunden, " give me five give me teen du kan alltid vara min vän" . Även sången om att man ska säga förlåt när det har blivit fel
 Några babblar sånger vill barnen också ta. Bobbo i lådan, vad har du för? Sover du? Rullar du bollen? .....
 Barnen har ätit panerad schnitzel med Klyftpotatis,  sås, och grönsaker.
Barnen har kommit på att man kan dricka via en sked också. Alla sätt är bra utom de dåliga.

Trevlig Helg!