fredag 29 mars 2019

Fredag 29/3 Utelek med Rörelse

 Barnen har varit ute i det vackra vädret. Så skönt ute och med underbara solen. Några barn har lagat mat med sandleksaker.

Barnen har därför haft rörelse utomhus på gården. Dels har barnen cyklat, sprungit, gått och sprungit upp för kullarna och rullat ner. Men även en gemensam hinderbana. 
 Hinderbanan börjar vid stockarna fortsätter på olika madrasser, gå runt den gula konen, vidare gå på geometriska formerna, över ett hinder som är upphöjd med koner och en pinne och sist av allt ska barnen tas sig  i och ur från en låda.
 Barnen blir  mycket inspirerade och aktiva.  Barnen tar sig över hinderbanan uporepande gånger. Det blir mycket  rörelseglädj som sprids till övriga barn på förskolan.
Barnen har ätit ratatouille med coscos och grönsaker.
Nästa vecka kommer vi ha en praoelev.


 Barnen får lyssna på flera flanosagor som Guld Lock,  Alfons.

Men först får vi alla ha en skön helg.

torsdag 28 mars 2019

Torsdag 28/3 SKATTGRUPPEN


Skattgruppen har varit på Sannaparkens gröning och lekplats. På vägen hittar barnen dessa fina blommorna. Vad heter blomman? Det är Skilla, säger en pojke. Det är mina favorit blommor. 
 Barnen får först lite bananer, så vi får energi att leka.
 Barnen får lära sig två lekar. Men först gör vi linjer av bananskal så ser man var man ska stå och var man ska springa.
Den första heter " under hökens vingar"
 Här måste man ha bra öron och ögon. Man ska ta sig mellan markeringarna men man måste först se efter om man har den färgen som ropas ut. Om man har färgen som först vissas upp visuellt, kan man gå över banan. Annars måste vi man springa det fortaste man kan. Den andra leken heter " kom alla mina kompisar". Likadant här ska man ta sig över med  hjälp av visuella bilder. Som till exempel en bil, stora elefanter, katter, hundar osv. Mycket motorik och rörelse övas mm.
 Barnen leker att de är ett långt tåg och  låter som tuffande tåg och rullar tänkta hjul med armarna.
 Barnen gungar sedan själv, i par, sittandes, och ståendes som här.


Medans skattgruppen var iväg stannade några av fjärilarna kvar på förskolan. Vi började vår stund tillsammans med att gå ut. En favoritaktivitet på förskolan är våra gårdscyklar som snabbt plockades fram. Även dem allra minsta tycker om att cykla men ibland får man lite hjälp om fötterna inte når ändå ner.

Här grävs det fram en väg för att "bilarna ska köra" i sandlådan. 

Några av barnen lockades till avdelningen uttern för att rita. Det fanns vanliga papper att rita på men även ett stort papper som lades ner på marken. Där ritade barnen fritt tillsammans.

Innan maten samlades kolibrin för att ha rytmik tillsammans. 

Här hoppas det för fullt till musiken. 

Innan vi ska gå in och äta bildade fjärilarna ett tåg för att sedan "tuffa" in till fjärilen. 

Samling för de äldre barnen om Busiga apor som sitter i trädet och retar krokodiler. 
Barnen goda lunch som var pastagratäng med kött och alternativ utan kött. 

onsdag 27 mars 2019

Johanna stannar!

Hej! förra veckan publicerades ett inlägg att jag skulle sluta på flodillern i slutet på mars, omständigheterna har förändrats och jag har valt att stanna på flodillern och att stanna på fjärilen. Jag är superglad att jag fick möjligheten att fortsätta och ser fram emot att få följa era barn under våren/Johanna

Onsdag 27/3 valfria aktiviteter ute

 Nytt byggmaterial i skålarna, lite lustfylld.  Med kvarliggande bricka på bordet, och byggandet blir mer inspirerat.
 Barnen går ut i smågrupper i hallen för påklädning, då passar några barn på att titta i dinosaurieböckerna mm.

 Dagens uppdrag blir att samla lite naturmaterial, kanske kan det bli en saga. Precis som vi har där inne med språkhatten.

 Barnen har hittat mycket från naturen. Det är kottar, pinnar, stenar, barrkvist, och  blad mm.
 Vår språklådan som vi har ute har påbörja.
 Barnen har därför haft samling ute. Barnen talar om vad det är, vi räknar och jämför de olika sakerna. Sedan börjar barnen i sitt berättande. Först börjar en att berätta men sedan fortsätter berättandet av flera andra kompisar. Det blir sagan om pinnemannen och hans familj. Det börjar brinna och mycket saker händer i sagan.

Mycket berättande från den nya planchen. Det är om hela året och de olika årstiderna och våra 12 månaderna.

Dagens lunch har varit broccolisoppa och smörgås.

tisdag 26 mars 2019

Tisdag 26/3 teknik och naturkunskap

 Några andra barn har fått prova på kulmålning då de yngsta fick prova på detta förra veckan. Med ett papper i kartong med färgerna gult, blått eller rött och en eller två kulor. Här prövar barnen sig fram med att föra sin kropp fram, tillbaka, upp och ner. För att få igång svängarna med kulan i lådan. Och därmed mera färg som far över pappret. Barnen får även pröva med att föra en kork, men märkter ganska snabbt att korken inte kan rulla runt i kartongen med all färg. Det blir sedan vackra alster som ska sättas upp i ateljén.

 En påminnelse, tyck gärna till om förskolan. Behövs få in mera svar i denna enkäten.
 Alla barn har varit ute, ganska skönt väder ändå.

 Barnen cyklar och många får åka där bak på cykeln.
 REDE- läser vi tillsammans Sago yoga. Denna gången blir det in till djungeln. Där möte barnen elefanter och försöket göra den.
 HULKEN var på besök men försvann lika snabbt.
 Barnen fortsätter in i djungeln och den stora konungen kommer, dvs lejonet. Barnet andas och ut via öppen mun och ett läte kommer. Men det är lugna fina djur och därmed de olika posterna.


 Yngre barnen har samling med några sånger och rörelse.
Barnens lunch som var fisk, potatis och grönsaker.

måndag 25 mars 2019

Måndag 25/3 utelek

 Barnen har lekt utomhus under fm. Många har cyklat och skjutsat varandra. Några har lagat en cykel. Tramporna är sönder.
 Kalas på fina stjärnmattan med Bulibumpastolen och valfri hatt. Det blev den rosa lila. Pojken har fyllt 3 år i helgen. Han berättar att han har fått en stor bilen. Den är svårt och man kan sitta två stycken idén.
 Pojken berättar att han har  fått tröjan också. Det var kalas med många människor och barn. Vi hade Bamse tårta, som mamma har gjort. Kamraterna sjunger födelsedagssången och hurrar tre gånger. Sedan får man födelsedagskort där man håller en tänkt  ballong i handen. Därefter får man välja flera önskesånger som Krokodilen, spindeln i olika varianter, jag hammrar och spikar osv.
 Tack snälla för dessa böcker som vi har fått av en kompis. De har jag köpt med min pappa och bror i helgen. Benny Björn läser vi sedan efter lunchen på sk uppevilan.
 Dagens lunch som är vegetarisk som vi har på måndagar och fredagar.
 Även denna boken får vi lite ny kunskaper om dinosaurierna. Att de äter 10ggr mera än vad kon äter. Och att de kan springa väldigt fort osv.
Avslappning efter sagan. Bra att slappna av i kroppen och knoppen så att vi kan leka sen igen under em.