måndag 6 maj 2019

6/5 måndag -samling utomhus

Måndagen började med en frukost, till frukost var det smörgås med ost eller kalkonsalami samt grönsaker. Vid frukostbordet tog ett barn upp några gurkor, fem stycken eller 1000 stycken tyckte barnet.

Innan alla fjärilar gick ut fick dem vara inne en stund, på bordet byggdes det flitigt med bla pussel.


En maskin var med och byggde ett hus.


"Ska vi gå ut? Frågade ett barn när vi satt och byggde. "Jag vill cykla" påpekade barnet. Att cykla är lätt en favoritaktivitet på förskolan, både för dem stora och dem små.

Vid ett av lekhusen kom en sopbil, barnen samlades vid staketet och vinkade till männen som kom ut och hämtade soporna. "Ska dem hämta allt det nu?" Frågade ett barn. "Ja, nu tömmer han sopkärlen". "Men ska allt det in i lastbilen?" Undrade barnet. Ja allt ska in i sopbilen för att sedan åka till soptippen där alla soporna är.

Några barn följer med  in och hämtar frukt, någon håller fruktskålen medans någon annan hjälper till att öppna dörrarna.

"Varför är där så många bananer?" Hur många bananer är där? Barnet räknar till fem och undrar om vi bara ska äta bananer idag.

Ute samlades vi vid stockarna och stenarna för att ha en liten samling. Vi räknade barnen och pratar om vilken dag det är, första dagen tillbaka på förskolan.


Till vår stora förvåning var vi inte ensamma vid fruktstunden, "Vad gör dem?" Frågar ett barn. Dem äter banan.


Idag tittade vi även till våra planteringar som vi planterade för inte så länge sedan. "TITTA DÄR!" utbrister ett barn. Jadå, där har kommit upp något genom marken. En blomma tyckte något barn.

"JOHANNA! Det kommer två gröna gräsklippare här. Dem körde förbi förskolan" berättar ett barn.

Barnen springer bort till gräsklipparen. Vi sätter oss på stockarna och tittar på medans maskinen klipper gräset. "Var det dem du såg? Ja svarar barnet. "Den röda också" berättade ett annat barn.
Till lunch serverades pastalåda med tomat och sojafärs samt grönsaker.
 Vid uppevilan tittar vi tillsammans på våra fina ägg med de emotionella känslorna. Barnen upptäcker de gröna krussiga håret.
 Barnen får smaka på krasse och tycker det smakar som gräslök.
 Sedan går vi igenom vår inomhus odling. Räknar antal som det har börjat gro och där det inte har hänt något mm.
 Här ser barnen tre som inte har kommit upp något medan det har kommit på 5 st, det är från melonkärnan.

Sedan läser vi ur boken " Odla med Tuva. Kommer på att vi vill göra detta morots experiment. Så om någon har en morot hemma får ni gärna ta med er en till den. 
Imorgon  tisdag besöker tre barn avd Uttetn. På onsdag går de barn som ska börja på avd Hajen till dem på fm. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar