onsdag 29 maj 2019

Onsdag 29/5 skapande o plantering ute

 En ny viktig info om klämdagarna. Ändras vistelsetid på barnen  måste ni meddela oss. Det är både fredag den 31/5 och 7/6.
 Barnen får förslag om att man kan rita på toalettpspper och hushållspapper. Det är små, mellan stor bitar. Barnen får välja storlek på papper. Barnen får först rita med mycket touch på pappret, man måste ta det försiktigt annars går det sönder.
 Barnen har mycket färg på så blir det vackert med alla färgerna. Sedan stänker vi på lite vatten med hjälp av pitetter. Vad händer då? Barnen ser och talar om att färgen åker ut överallt.
 Lite pilligt men lite annorlunda och roligt sätt att skapa på tyckte barnen.
Sedan gick alla barnrn ut för att leka. Vid sovloftet hade vi en liten samling. Barnen vet att det är onsdag dagen efter tisdag. Barnen får veta att vi är lediga imorgon och många är det också på klämfredag. På fredag är det bara en vuxen på fjärilen och bara lite barn. Lite frukt blir det också. Därefter får barnen se hur det har gått med plantorna som vi har haft. Det är dags att plantera ut dem. Det är tomat och melon som barnen kom ihåg. De behöver mera plats och jord. Även mera sol och mycket vatten som någon påpekar av barnen.
Barnen har varit ute och lekt på gården. Barnen får sedan se först hur och vad man ska tänka på när man planterar. Därefter får några som vill försöka plantera de små växterna.
 Sedan hjälps de åt med att vattna från små vattenkanoner.
 En fin och torkad teckning. Så vackert!
  En hulken och en spindelman.


 Sommarfesten är nästa viktiga datum. 13/6 är det och medtagen egen picknick.
Barnen har ätit spenatsoppa, nybakat bröd, sås och mjölk.
TREVLIG HELG!




tisdag 28 maj 2019

Tisdag 28/5 Teknik och naturkunskaps utevistelse

Ett gäng hittar några dockor i sandlådan. vad ska vi göra med dockorna? "In i skogen" tyckte ett barn. Vad ska dockorna göra i skogen? "Leta efter nyckelpigor" konstaterade barnet.


Vi flyger med flygplanet på bänken.

Vi bygger ett sandslott, ett av dem yngre barnen räknar sandhögarna, ett två.


Samling innan maten där en pojke får räkna alla barnen. Det är 14st och en kompis kommer precis då blir det 15.
Barnen bygger därför ett torn av alla 15 klossarna. Det blir ett stort och högt torn. Sedan tar vi röda klossar som vilka som är hemma. Det blir bara 3st och ett litet torn. Vi tar dagen och kryssar på kalenden. Det är Blenda och Beda som har namnsdag. Sedan får barnen gissa vad det finns i lådan? Det är nog krabbor eller karameller. Men det var visst kritor.  Den som  har grönt får gå och sätta sig till bords. Vi tar resp färg också får man gå och sätta sig till bords.
Dagens lunch blev vegans lasagne och fiskgryta och ris och grönsaker.

måndag 27 maj 2019

Måndag 27/5 Utelek

Efter frukosten var det dags att ta på si sina regnkläder och gummistövlar för en förmiddag utomhus.
'
Vi går balansgång på stockarna, regnet har gjort stockarna lite hala så vi får hjälpas åt.


Här bakas det en tårta med blöt sand.
Johanna får sedan låtsas vara en bebis och blir matad med tårtan med hjälp av en spade och en tallrik.



 
Ett barn kombinerar sandlek med några pinnar.
 Efter lunchen som var vegetariskabiffar,klyftpotatis, sås och grönsaker, tog vi först samling. Barnen får få då veta att det är 4 dagar denna veckan och att vi är lediga på torsdag. Tillsammans tar vi fram att det var Mammas dag igår. En pojke berättar att han gav ett godispaket till mamma, någon har lekt med mamma osv.


Sedan  tar vi fram avd SPRÅKHATT. Tillsammans görs en liten saga om en liten katt som var ute i din gula båt. Hon var ute först på gräset men sedan var barnen överens om att den var ute på havet. Då plötsligt åkte katten i havet och båten kom också ner i havet. Då kom en grön flygödla och räddade katten o tog den till en grön flotte. Plötsligt blev katten sjuk och alla hennes vänner som kom, dvs dinosaurierna och nallarna. Det slutar med att solen kom och gjorde alla friska.   


 TAKK vid sagostunden, här tecknar ordet  hungrig. Och törstig där nere.


Barnen kan flera ord med hjälp av  TAKK  från denna boken. 



torsdag 23 maj 2019

Torsdag 23/5 avslutning för SKATTGRUPPEN

De yngsta barnen har övat inför brand dvs brandövning. Detta på grund av avd alarmklocka lät svagt sist. Barnen  var snabba på plats på pressning och samlingen gick bra för dem alla.
Barnen övar flera motoriska övningar som att cykla och att kunna stanna och ta sig fram. Träna på att gå på olika underlag mm.

Bygga-och konstruera utomhus med annat utmanande material. Med verktyg som skruvmejsel och tänger kan man ha som hjälpmedel när man bygger ihop.
Yngsta barnens samling inleds med att alla barne  sitter pp en grön äng. Den är fin med blommor och gräs i vackra färger. Medan vi väntar alla så hittas det en nyckelpiga på gräset. Så tillsammans sjunger vi nyckelpigesången och färgvisan, då vi tar färgen grön som det är mycket på ängen.
De yngsta barnen  har haft rytmik från en annan cd, rörelseglädje heter den. Här är det sångerna från Bamse om sin undervisning, snurrdans, Babar vår snälla elefant, säg goddag sången och avslutningsvis balansgången med att öva på att balansera på ett ben mm.

Barnen väljer att dansa i par.

 Barnteater för de äldre barnen borta på Sannaparken. Det var fyra olika sagor av två flickor. Bla var det en historia om två sjömän ute på havet.
 Här tittar barnen  på den magiska kannan.

Barnen har ätit tomatsoppa med smörgås. Alla barnen har ätit mycket smörgåsar, då de inte verkade tycka om soppan idag. 
De yngre barnen somnar ganska snabbt idag.

Vi vill påminna om att förskolan är stängd imorgon fredag, det är  Vu- dag.
Nästa fredag 31/5 är det en klämdag, kanske är någon ledig då? För det är några  som har meddelar detta. Så vänligen meddela oss om det blir förändrade vistelsetid denna fredag. Likadan  blir det med fredag 7/6 dagen efter nationaldagen.
Trevlig långhelg!
😊😀🦋🦋🌞

onsdag 22 maj 2019

Onsdag 22/5 motorik och utesamling



Efter frukosten begav sig fjärilarna ut. Många av barnen gick direkt bort mot lediga cyklar, men inte vilken cykel som helst ska man ha utan barnen väljer sina favoritcyklar. Den gula cykeln och den blåa cykeln är dem yngre barnens favoritcyklar. På cyklarna tränar barnen turtagning och sin motorik.
Här sitter två barn och kör bil
Även bilen bjuder på utmaningar, barnen försöker klättra upp på bilen själva och sedan ta sig ned, efter lite stöttning av en vuxen så går det.

Idag samlades vi på våra stockar för att ha en samling ute. Idag bjöds det på banan till fruktstunden. Barnen ville sedan ha en sångsamling.

Här ligger björnarna och sover. Barnen valde även att vi skulle sjunga imse vimse spindel och blinka lilla stjärna.

Ett barn har gjort ett flygplan av två pinnar. "Det åker långt" säger barnet. "Hur långt kan flygplanet åka?" "Ändå till Afrika" berättade barnet. "Ligger Afrika långt bort?" Ja, tyckte barnet.

Till lunch serverades vegetarisk lasagne och veganska biffar med pasta samt gurka och majs.