torsdag 28 februari 2019

Torsdag 28/2 SKATTGRUPPEN

  SKATTGRUPPEN har varit och lyssnat på saga på Limhamns bibliotek. En bok handlade om att hitta sin bror. Att man kan vara bröder fast man ser olika ut.
 Den andra boken handlade om hur man kan ta sig fram till förskolan. Antingen med en stor traktor, pappas långa ben eller att en draker kommer och hämtar en.

 Sedan får barnen titta i nya böcker och låna några böcker. Barnen hittade mysiga krypin när de hade böckerna
 När vi kom tillbaka till fsk. Tackade vi av vår fina Städerska Kerstin. Hon fick massa kramar, sång och cirtronträd. 

 Barnen hann att leka med djuren och byggde ett stort fint torn till dem.
 En stund innan maten kunde man titta och upptäcka lite av den nya litteraturen. Här känner barnen sin böcker som de önskade låna. Där är ju min bok, säger några barn.
 Favorit rätten till lunch! Spaghetti och köttfärssås eller vegfärs. Mmm så himla gött!
Spaghettigubbe i ugnen skapas plötsligt. Med 4 ögon, fast vi har två ögon. Gubben får bara ett ben först, sedan två så han inte ramlar.
De yngsta barnen har först lekt ute på gården. Sedan musik och sång med marakas. Barnen övar på att spela starkt, svagt, högt, lågt, starkt och svagt.

onsdag 27 februari 2019

Onsdag 27/2 Valfria aktiviteter och utelek


 Några barn har varit inne med valfria aktiviteter. Som att sitta och berätta och  öva att göra en saga med några saker från Språkhatten. Här är det berättelsen om lilla hunden som är ute och går. Sedan hittar den en båt och seglar bort till Blåalund.

 Jag tar en saga om 5 dinosaurier.
 Seglar ut på havet. Där uppe är en karusell som hunden trillat nerifrån. Men han slog en sig. Utan åkte hem igen.

 Samling med äldre barnen. Medan de andra är ute. Samling där vi börjar med att göra en cirkel tillsammans. Här visas en fin klocka upp av en flicka.
Därefter tar vi kalendern med dagens dag och väderlek. Dagens namnsdag Lage, låter nästan som vulkan tyckte en pojke.

Yogasaga med att öva lugna fina övningar. Yoga kan man träna precis som jag. Men man kan även lyssna på saga där man kan röra kroppen i olika yoga ställningar. Det är en saga om olika djur i djungeln. Barnen övar på att göra lejonet, katt, ko. Andas och låta som ett bi eller en humla. Andas på en spegel så att det immar och öva mera med andningen med hjälp av sin hand. Sagan i yogansvärld slutar med  handflatorna ihop och ut med armbågarna " Namasten" 

Valfria aktiviteter fortsätter barnen med efter yogasagan.  Någon väljer att arbeta med lera. Andra sitter med de färgade kulorna. 
 Målar på ett tejpat papper. Mycket vattenfärg krävs  sedan dras tejpen bort.



Dagens lunch som blev broccolisoppa, smörgås och mjölk. Här dricks det vatten i en ny mugg.

Sagostund för SKATTGRUPP imorgon.
Samling kl 9.00

tisdag 26 februari 2019

Tisdag 26/2 teknik o naturkunskap.

 Fri lek inne på avd en stund. Barnen väljer då pussel av Bamse och hans vänner. Någon behöver hjälp och man ser mera samspel och att de hjälper varandra mer och mer.
 Leksakslotto där man drar upp kort och sätter på en bild karta. Här drar några barn upp bilder och använder flera bildkartor.
 Några blir intresserad över tärningen och därför gör en liten grupp barn  olika övningar efterhand med antalet prickar som syns på tärningen. Barnen har bra förslag man kan göra. Klappa händerna, klappa kinden, stampa, hoppa, osv.
 Liten grupp sitter med IKT med ett mycket intressant program om Dinosaurier som gick på tv igår på svt2. Barnen är aktiva och följer med i Dinosauriernas tid.
 Några sitter med klossar och bygger olika torn. Under byggandet spelas och sjungs sången " jag bygger ett torn". Här syns mitt torn och en trappa, visar en pojke.


 Vad kan man göra med tulpanerna? Dagens experiment. Vi ska ge dem lite vatten. Både vanligt och färgat vatten. Vad händer med tulpanerna då? Barnens hypoteser de dör, blir stora, el små. Om vattnet har färg  blir de gula, blåa, röda och gröna, säger barnen. Barnen är aktiva med att räkna upp alla tulpanerna. Vi klipper av dem i olika längder och ser de olika längderna som blir . Vi övar på begreppen korta, små, långa, kortare än och längre än osv. Många kunskapsområden involveras i detta experiment.



Dessa tulpaner har vi i glasskåpet så man kan följa detta, frågan är om det blir som barnen har sagt.
Utelek för alla på gården. Här cyklar vi två.
Dagens lunch klyftpotatis, panerad fisk, sås och grönsaker.

REDE- gruppen som vi hade under uppe vilan. Om att få ett sår att det gör ont, att man kan hjälpa varandra. Precis som ni kan få hjälp och plåster när ni har slagit er här på förskolan.


måndag 25 februari 2019

Måndag 25/2 utelek med bla uppdrag

 Barnen har varit ute idag måndag. Barnen har cyklat som de är så bra på. Gjort sandkakor osv. Några blev inspirerade över uppdagskorten som vi har då och då. Uppdrag som att hämta en lång pinne, hämta ett löv med runda hörn, spring  det fortaste du kan, hoppa, går små steg osv.
 Sätt någon på huvudet och balansera.
 Korta och långa pinnar upptäcks.

 Barnen har hittat ett vårtecken, vinterjäck.
 Samling som inleds med rörelsesång där man ska bygga ett torn med hela kroppen. Det faller ihop mot slutet. Sången spelas upp och man kan sjunga och röra sin kropp. Därefter tar vi dagen via kalendern, namnsdag mm. Barnen får veta att vi pedagoger byter platser under denna månaden, inför måltiderna så alla blir vanna med alla. Sedan får vi besök av syster Räv i Kjol så snäv; ( precis som sagan i fredags) Den är med och väljer sånger.
 Tillsammans sjunger vi både om Rex och Tyra. Räven blev lite rädd då. Kan man ju bli.
 Sedan övar vi på ramsan med aporna som hoppar i sängen. Vi tar den från 5-1 och med rörelser. Sedan klappar vi den med händerna på knäna.

 Barnen räknar aporna igen och jämför storlekar. 3 små och 2 stora.
 Lasagnette med spenat, man blir grön som HULKEN, säger något barn.
" Veckans bok" Barbazoos Växthus. 

 Valfria aktiviteter efter sagan. Bland annat fri läsning i en favorit bok om dinosaurier, lek med dinosaurier.
Och spelet där man ska hitta rätt frukt och grönsak till en bildkarta.