fredag 25 november 2016

Fredag 25/11 i teknikens tecken

Några barn valde och vara med på några experiment under fm. Tre glas med olika färger. Ett gul som fanta, ett svart som någon tyckte men det var mörkblått, och ett där vi blandade gult och blått, då blev det grönt.

Experiment 1:Sedan förde vi ner papper mellan glasen och de olika färgerna. Barnen såg att pappret sög upp färg från resp glas. Men efter ett tag som man kan se i tittskåpet har gula färgen försvunnit och bliv en mörk grön färg i glaset. Vätskan har alltså blandats med varandra via papprets uppsugnings förmåga.


Experiment 2: En tallrik med vatten och karamellfärg. Barnen tycker det ska vara både gul och blå färg på tallriken. Här är det viktigt att alla barn sitter stilla för vi ska ha ett brinnande ljus. Och det gjorde alla.
Vad tror ni det händer om vi sätter glaset över ljuset. Någon säger att hela kommer funka, flera vet inte riktigt vad som kommer att hända. Ljuset släcks kanske? Bra hypoteser av barnen på olika sätt.

Lågan slocknar mycket riktigt och vattnet, vad händer med vattnet? Inte helt lätt att se och upptäcka detta. Men de flesta ser att lågan släcktes som barnen utrycker sig. Vätskan stiger av trycket inne i glaset. Man kan se att det blir en vattennivå på glasets kant.

Experiment 3: måla med mjölk! Mjölk på ett fat och olika karamellfärger droppas på mjölkfatet. Varje barn har sitt get mjölkfat. Sedan tar man en sticka eller en "Topz" som någon säger av barnen. Som doppas med mycket diskmedel. Därefter droppar man stickan i mjölkfatet med färgen. Vackra kreativa konstverk skapas av denna reaktionen. Mer för vissa mindre för andra, mörkt på något fat, ljust på något annat fat. Färgen spricker upp och flyter runt i fantastiska konstverk, barnen blev mycket förtjusta och var nyfikna och aktiva under fm olika experiment.

Först ser det ut såhär.

När diskmedel kommer i utvecklas ett vackert konstverk.

Kreativt skapande!

Härlig upptäckt!


Spricker upp till vackra nyanser av färgen.

Några var ute av barnen och lekte valfria lekar. En grupp satt även och målade Bockarna Bruse.
Trevlig Helg!
önskar Jessica, Fauzia och Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar