onsdag 30 november 2016

Onsdag 30/11

Några barn valde att måla färdigt julkalendern. Den består av många lådor i olika storlekar som ska målas i valfria färger. Barnen dekorerar med siffror och glitter mm. Mobiltelefoner tycker många barn är kul att leka med och den är viktig att ha med vid bordet när man pysslar också.

Det är bra att många vill hjälpa till, för det går fortare att bli färdig med den då. Imorgon är det ju december och då ska vi öppna lucka nr 1.

Rött är den färgen som barnen väljer mest utav, också glitter så klar.

Mycket färg behövs.

Några andra valde att arbeta och skapa en egen liten tomte av rött papper. Först ritar vi av mallen tillsammans med en vuxen, sedan klipper vi ut tomten, och dem som behöver hjälp att klippa får det.

Titta så bra det går att klippa helt själv.

Därefter klistrar barnen på ögon i valfri storlek. Man kan ha små, mitt emellan stora ögon eller stora, alla är olika och även tomtar är olika. Men två ögon har man, en näsa och en mun. 
Här har vi nästa barn som kan klippa själv, stolt och glad som får mycket beröm. 

Med en mörk penna syns det bättre att rita på ett rött papper får barnen lära sig.

Här har en flicka gjort ett lejon.

Här försvann lejonen lika snabbt som det kom fram, barnen säger att lejonet dog. Barnen ryter också som ett lejon.

Kork på limstiftet är bra att sätta på. 



En stund innan maten lite stund med "Babblar" sång och glädje, barnens favorit!

Veckans hjälpreda talar om vad det är för mat? Idag är det pytt i panna med stekt ägg och rödbetor, keso och broccoli.

Med en broccoli kan man tänka att man äter glass, broccoliglass blir det. En stor och här en liten glass.

tisdag 29 november 2016

Viktiga datum

Vi hoppas att vi pratat med alla föräldrar ang. 12/12 då vi vädjat att ni hämtar era barn senast kl16.
Meddela oss om ni inte kan så ordnar vi detta.
Vi vill oxå gärna veta när era barn ska vara jullediga så att vi kan se till att det finns personal på plats om era barn kommer.
🤗

Tisdag

Vi har börjar at julpyssla på avdelningen,förra veckan lånade vi en bok med julpysseltips. Där fanns en idé sim vi anammade, en julkalender som består av små lådor som barnen målar och limmar och som sen byggs ihop. Den 1dec öppnar vi låda ett.
Vi hade en samling och fruktstund och pratade då m h a bildkort om olika 
juligheter.
Mat: fiskgryta och potatis 
På uppevilan lekte vi ute på gården.

fredag 25 november 2016

Fredag 25/11 i teknikens tecken

Några barn valde och vara med på några experiment under fm. Tre glas med olika färger. Ett gul som fanta, ett svart som någon tyckte men det var mörkblått, och ett där vi blandade gult och blått, då blev det grönt.

Experiment 1:Sedan förde vi ner papper mellan glasen och de olika färgerna. Barnen såg att pappret sög upp färg från resp glas. Men efter ett tag som man kan se i tittskåpet har gula färgen försvunnit och bliv en mörk grön färg i glaset. Vätskan har alltså blandats med varandra via papprets uppsugnings förmåga.


Experiment 2: En tallrik med vatten och karamellfärg. Barnen tycker det ska vara både gul och blå färg på tallriken. Här är det viktigt att alla barn sitter stilla för vi ska ha ett brinnande ljus. Och det gjorde alla.
Vad tror ni det händer om vi sätter glaset över ljuset. Någon säger att hela kommer funka, flera vet inte riktigt vad som kommer att hända. Ljuset släcks kanske? Bra hypoteser av barnen på olika sätt.

Lågan slocknar mycket riktigt och vattnet, vad händer med vattnet? Inte helt lätt att se och upptäcka detta. Men de flesta ser att lågan släcktes som barnen utrycker sig. Vätskan stiger av trycket inne i glaset. Man kan se att det blir en vattennivå på glasets kant.

Experiment 3: måla med mjölk! Mjölk på ett fat och olika karamellfärger droppas på mjölkfatet. Varje barn har sitt get mjölkfat. Sedan tar man en sticka eller en "Topz" som någon säger av barnen. Som doppas med mycket diskmedel. Därefter droppar man stickan i mjölkfatet med färgen. Vackra kreativa konstverk skapas av denna reaktionen. Mer för vissa mindre för andra, mörkt på något fat, ljust på något annat fat. Färgen spricker upp och flyter runt i fantastiska konstverk, barnen blev mycket förtjusta och var nyfikna och aktiva under fm olika experiment.

Först ser det ut såhär.

När diskmedel kommer i utvecklas ett vackert konstverk.

Kreativt skapande!

Härlig upptäckt!


Spricker upp till vackra nyanser av färgen.

Några var ute av barnen och lekte valfria lekar. En grupp satt även och målade Bockarna Bruse.
Trevlig Helg!
önskar Jessica, Fauzia och Ulrika

torsdag 24 november 2016

Torsdag 24/11

Barnen har fått sitta och öva på geometriska figurer på ett lustfyllt sätt. På bordet har det satts med färgad tejp med olika färger de olika figurerna. Barnen ska därefter sätta rätt figurer på rätt ställe. Vid platsen vid bordet är det samma figur på stolen.  





Någon tycker detta liknar sin bokstav i sitt namn.

Färger och olika geometriska figurer övas det här med fina paljetter. Här nämns de färger som finns rött, rosa blått, grönt och silver.

Jag har min bokstav här," L".



Brandövning har vi haft. Bara övning. Alla barnen var jätteduktiga, alla gick ut precis som man skulle. Lite rörelse passade vi på att gör innan vi kunde gå in igen. Rörelseövningarna bla Jumping Jacks, Squats, Squats jumps, upp hopp osv. Vissa barn var med på rörelserna.  

Mini snigel hittade vi ute på gården.

Liggande bygg-och konstruktion.

Bokstaven "M" som i mamma.

Barnen övar många betydelsefulla moment vid påklädningen. Sticka i overallen, jacka, byxor, två armar, två ben, vad som man ska ta på först eller sist.


Saga utomhus i dag i det skön

Magnetiska bygge, från nederkanten av bordet, fantasin flödar!

Några barn har börjat tillverkat julkalendern, målat några låder till olika överraskningar och uppdrag.
Vi på förskolan önskar att ni som har vagnar med på förskolan, får gärna sätta dem utanför sov loftet. pga säkerheten, det blir väldigt många vagnar i gången. Tänk på att ha överdrags skynke på vagnarna vid dåligt väder.


onsdag 23 november 2016

Onsdag 23/11

Barnen blev indelad i två grupper efter egna önskemål av aktivitet. Några tog ett besök på det nya biblioteket i Limhamn. Våra böcker skulle lämnas tillbaka. Barnen berättar att det vill låna någon "trollbok". Mycket fint var det på biblioteket med fina ytor till att läsa en bok.  Här har några av barnens egna bilder från detta besök.


Barnen fick turas om att sitta i vagnen när benen blev för trötta av att gå. Mycket att se på när man åker vagn. Barnen har kameran och är aktiva med att ta bilder från närmiljön.


Ett egenkänt hus. Lastbilen fångar barnen och vägarbete, dessa gubbar sätter upp juldekorationer.
 
En färdig juldekoration uppsatt, fint tycker barnen och tar även en bild på den.

Barnen som var kvar på förskolan hade egen liten fruktstund där vi övar antal och att ha egna val av frukt. Därefter sätts olika saker fram för att skapa kreativt med lim och salt dvs Saltmålning.

När limspatlarna sätts fram säger barnen vilken färg på spatel de önskar. Jag vill ha vitt någon annan säger att de vill ha den blåa.


Barnen får börja med att välja ljus eller mörk blå papper. Själva bilden syns bättre vid mörkare färg. Därefter målar barnen rikligt med lim på pappret, något alla barnen är bra på hela pappret utnyttjas.






Det är bra om man drar ut limmet så det inte blir för stora klutar, det tar lång tid att torka då. Därefter får barnen strö mycket salt på limmet. Något barnen tyckte var en riktigt kul, deras egna valfria bild växer fram mera av saltet. Någon gör en lyftkran osv 

Här har barnen byggt en rak bro, där bilarna kör igenom.

Efter ett tag så ändras bron. Barnen fick ett förslag om att om man lutar bron eller tunneln så blir det mera fart på bilarna. Mycket riktigt så märker barnen att bilarna åker med en väldig fart till och med ända bort under bordet. Detta görs om och om igen med en stor förtjusning och mycket skratt.  
Efter skapandet med salt. Väljer barnen att undersöka sakerna som är magnetiska.
 
Här skapar ett barn ett magnetiskt täcke, som hon säger.
 
 
Här fortsätts med att undersöka vad som är magnetisk och inte magnetiskt.


På lådan ser ett barn sin bokstav "A" som i mitt namn.Vad är magnetiskt på avd. stolen  kanske eller? Jo den fastnar. Hyllan också, den fastnar

Här blir det magnettorn, inte helt lätt. Det rasar emellanåt.
 

 
Magnetism utforskandet fortsätts, med lila bokstäverna. Bara lila vill jag ha.
 
Dagens lunch. Biff, potatis, lingon och sås. Mycket sås, tycks gå hem idag.
 
Hälla sås själv, går bra. Såsen är ju så god.

På uppevilan gick vi ut och läste en ny bockarna bruse saga i gräset i solen.