tisdag 4 oktober 2022

Tisdag 4/10 Utelek och kalas

 Några barn valde Gårdsbibliotek under utevistelsen idag. Tillsammans  läser, tittar på bilderna, sjunger om olika djur från havet. Barnen övar vilka djur som finns i havet. Det finns fiskar, delfiner, sälar, krabbor, räkor och maneter. Sånger blir bla en liten båt. Fisken simmar många timmar en kulen natt osv. 

Plötsligt kommer dagens födelsedagsbarn med en nybakat tårta. Det är med choklad och bär och säkert jättegod. 

Jag står här uppe på kullen, titta då. Säger en kompis mycket noga. 

Dagens samling ute vid sovloftet på stjärnmattan. Inleder med "Hej Alla" sången där alla blir synligt inkluderade med beröring och vinkande händer. Sedan blir det fruktstund på silverfat. Det är ju Kalas i dag för vår äldsta kamrat som blir 3år idag. Vår kamrat får vacker sång av sina kamrater också Hurras det tre gånger. Sedan får födelsebarnet sitta på Bolibompa och få ett födelsedagskort med en stor bild av en tårta. 
Födelsedagsbarnet får sedan ta uppdraget med att skanna på lärplattan. Det blir både Babblarnas Grattissång med lite härlig dans och gungande kroppar och öva på att klappa mm. Men det blir även födelsedagssången på modersmålet Romänska. Betydelsefullt att vid både  sång och högtider att man lyfter allas identitet med bla olika modersmål. 
Mot slutet av kalaset blir det önskesångerna Bä bä vita lamm och imse vimse spindel. 

Barnen tar tag i eget berättande från en bok från Gårdsbiblioteket. Det är en bok till om havet och olika djur. Via bokens bilder blir det barnens egen bildpromenad som lyfts  fram i språkträning tillsammans med några kompisar. 
Barnen har ätit panerad fisk, potatis, sås och mycket grönsaker. 
Vegetariska biffar till dem som utesluter fisk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar