måndag 31 oktober 2022

Inskolning dag /Halloween

 Äntligen vår sista inskolning har börjat idag! Vi välkomnade de på avdelningen inomhus för att lera oss och dela av vår inomhusmiljö.

Fruktstund och sångstund!

Lunch idag potatisgratäng med fisk!

Efter vilan fick vi göra vår pumpa med hjälp av peppakaksformer och hammare. 

Det blev hjärta form och så klart fjärilform. 

Trevlig Halloween till er alla! 





fredag 28 oktober 2022

Höstfest

 Den längtade dagen har äntligen kommit och det märktes redan på morgonen , att det skulle bli en spännande dag här på Flödillern.


Små och stora med aktörer  kommer till den höstfestliga dagen som tar mer och mer plats först på avdelningarna och sen på gården. När aktörerna hör ringet av bjällra vet de att de ska genom portalen och sen sätta sig. Från den stunden kan magi börjar, först med Flodillerns sång och sen med brevet från Gårdstomte som idag bjuder han på busiga frukter och ett låt: "Gubben Höst".







Gårdssamlingen avslutas med inbjudningen till gårdsstationerna som erbjuder höst aktiviteter. 




Köket bjuder idag på en väldigt god pumpa soppa med färska bullar med pumpafrö på. 




Uppevillans barn erbjöds lässtund "Nalle Puhs pumpa" bok och efteråt kunde de skapa mera med salt deg. 




torsdag 27 oktober 2022

Internationella Nalledagen

 Flodillerns alla barn fick ta med sig idag sin nalle /gosedjur för att fira internationella Nalledag här på förskolan genom en nalle konsert.


Samlingsplats vid stockarna var vi fick välkomna alla barn, nallar och andra gosedjur.


Vi har övat /lärt oss  nalle tecken. VI har fått sitta och  lyssna till nalle låtar , dansat till olika glada nallelåtar, men också ledsna låtar.

Idag har representanter från alla avdelningar har samlats i biblioteken för barnråd.



Representanterna tillsammans med sina nallar har fått lyssna på sagan "Varför gråter pappan?"



Här har vi kommit fram till att det är inte alltid som man ser och tror. Att man kan faktiskt  gråta  med glada tårar fast det ser utsom om man är ledsen.

Barnen fick berätta fritt sen om sina upplevelser med nallana.




onsdag 26 oktober 2022

Onsdag 26/10

 Idag har barnen haft samling inne i byggrummet på samlingsmattan. Barnen började med hej alla sången.

Därefter blev det dags för lite memory lek. Barnen fick i tur och ordning hämta ett föremål och lägga på mattan. En kompis fick därefter i tur och ordning blunda medan ett föremål togs bort. Ibland var det svårt och ibland var det lite lättare. 



Därefter blev det dags för frukt. Det togs fram den stora fruktstkålen och barnen fick välja vilken frukt dem ville ha. Idag var det mycket äpple och päron. 



Plötsligt kom en pumpa förbi, det pratades om vad man brukar göra med pumpan. Att det finns pumpafrön och pumpa frukt innuti, av all den frukten kan man göra pumpa paj, eller pumpa soppa. 


Men imorgon ska barnen prova att gröpa ur innehållet och med hjälp av kakformer göra pumpas ögon, näsa och mun. 


Sedan hjälpte barnen till att möblera om lite på avdelningen, med hjälp av tejp och bilder har vi gjort en ny bilbana till alla bilarna på avdelningen. 




tisdag 25 oktober 2022

Tisdag 25/10 barnens delaktighet och inflytande

 Dagen började med samlingen. Barnen samlades vid sovloftet på stjärnmattan. Ugglan var på besök och delade ut frukter.

Alla barnen fick välja mellan banan, päron och äpple. 



Sen viskade Ugglan och undrade om barnen kan en ugglesång. Barnen ropade jaaaa. Sången hade barnen lärt sig på en utepromenad." jag leker träd, jag leker träd". Barnen viftade med sina händer och låtsades vara träd. 


Efter ugglesången ville ugglan att barnen skulle läsa en bok. Det blev ut och gå boken. Barnen pratade om färger och kläder. Vad har kompisarna på sig?  Blåa byxor, röd jacka, gummistövlar hade några kompisar och andra hade snabba skor på sig. 


Barnen sjöng färglåten och det pratades om vem som bär olika färger, färgen blå hade polisen och färgen röd har brandmannen. 



Efter samlingen samlade en kompis på alla möjliga pinnar, några var långa och andra var korta. Kompisen berättade att man kunde knäcka pinnarna super lätt. 




Under Uppevillan kunde barnen måla fritt på dem olika staflin som fanns Utställda i avdelningen.  Det användes händer och penslar. 


måndag 24 oktober 2022

FN -dagen

   

Alla barnen kan gärna ta med en nalle till förskolan. 



 Till Ateljeren idag har barnen fått måla freds duvor. Barnen fick måla med blå eller grön färg en av sina händer och efteråt har vi gjört  handavtryck.  Vi valde de på grund att vi ville fira FN-dagen på vårt skapande sätt..



Uppevillan har handlat om en liten film om barnkonventionen. Vad barnen har rätt till! Sedan pratade barnen om vad dem gillar, får göra och vill göra. 



Senare fick  barnen leka med lera. 




fredag 21 oktober 2022

Fredag 21/10

 Nu har ännu en vecka gått och vi följer våra rutiner som vanligt :frukost på avdelningen och sen förberedelse för utevistelse. Idag hade vi samlats alla Flodillrarna tillsammans  vid stockarna för att uppvakta var fina kollega Jessica som ska på nya äventyr till en annan förskola.


Vi pratade om glädje känslor att träffa nya och spännande peraoner och nya saker att lära sig, men också om dem svåra känslorna som att vara ledsen inombords att inte  kunna träffas igen fysisk, men vara kvar i vara hjärtan för alltid. 



För att underlätta, har vi överraskat jessica med olika typer av blommor  som hon kommer att vattna och därför tänka  på oss FLODILLRAR och på dem fina STUNDER tillsammans under alla dessa året. 

Vi avslutade emotionellt med tårar, kramar och dans tillsamman på gården.





torsdag 20 oktober 2022

Torsdag 20 /10

 Dagen har börjat med god frukost på avdelningen. Gröt och/eller macka serverades.

Efter det har vi förberett oss i musikens klank för att gå ut till gårdens enda kastanj träd för att plocka så klart kastanjer.



Plockandet avslutades med  en  fruktstund tillsammans med kolibrin under trädet. De som ville satt kvar efteråt och vi hade studiebesök genom sagobok  till "Förskolan Ärtan". 




Under lunchen idag har barnen provat på något nytt där våra smaklökar överraskades. när vi ficka provsmaka för första gången morotssoppa med apelsin juice. Till det blev de cream fresh och riven parmesan. Goda  bullar var med.  


Uppevilan har vi erbjudit små lego och rolllek genom en stor kartong låda som barnen har använd som "sandslott"





onsdag 19 oktober 2022

Onsdag 19/10 utevistelse


Barnen bakade och konstruerade ute vid sandlådan. Barnen hällde sand på bordet och gjorde ett långt och stort staket. 



 Kompisarna bakade en stor tårta. Vad behöver man mer? Jo ett ljus sa barnen som man kan blåsa ut. En kompis hämtade snabbt en stor pinne som föreställde ljuset.



När alla barnen hade kommit till förskolan var det dags för promenad i närområdet. Barnen pekade på träden och berättade vilka färger som finns på alla de fina löven. 

Kompisarna satt i dem stora vagnarna och de kompisar som inte ville sitta i vagnen kunde gå istället. 

Vår vän Ugglan är ledig idag men barnen har lärt sig ugglesången. Här ser man hur skuggorna dansar till ugglesången. 


Påvägen tillbaka till förskolan såg barnen en stor svamp. Den togs upp så att alla barnen kunde känna och se på den. 

tisdag 18 oktober 2022

Tisdag 18/10

 Frukosten idag har vi ätit tillsammans med  kolibrin.

Efteråt har vi tagit hand om att tvätta oss och därefter klädde barnen sig för utevistelse på gården. Barnen känner igen rutinerna och de hjälper med så mycket de kan genom att klä på sig själva eller till och med hjälpa kompisar med att hämta västar, skor osv.



 På samlingen har kompis Ugglan  kommit med vår projekt bok "" Ut och Gå". Barnen har berättat först vad de såg i boken dvs jacka, byxor, stövlar. Vi kollade vem av oss hade på sig respektive plagg och så kom vi fram att det var många. När vi frågade varför vi har regnkläder på oss, har vi fått som svar att :det regnade, för att inte smutsa ner kläderna...



Vi tittade igen i boken och kom vi fram vilka färger kläderna hade på bilden. 

Vi använde oss av Takk för respektive färger (blå, röd, grön), för att stärka ordet och vi kom på att vi kan till och med en sång om färger. 



"Röd, röd, röd är mössan på min huvud, 

Röd, röd, röd är kläderna som jag bär..."  

Frukt har vi också mumsat på och dagens favorit var 🍐. 



 Både före och efter samling har vi hunnit baka sandkakor, spelat  boll, tittat och plockat  höst löven. 

Dagens lunch verkade också vara barnens favorit. Idag serverades panerad fisk med kokt potatis, sås och goda grönsoker(broccoli, oliver, morötter, kål). 


måndag 17 oktober 2022

Måndag Ateljén

 Ny matsedel för dem kommande veckorna. 


Velkomen till en ny vecka här på Fjärilen. Samlingen började med "Hej alla" sången var och ens namn blev uttalat. Vi räknade barnen och det blev 12 stycken. 

Vår kompis Ugglan har också varit med o h  frågat barnen va de görde i helgen. En kompis har berättat om akvarium och stora hajar...

Uglan önskade höra barnen sjunga och de ville sjunga för Ugglan "blinka lilla stjärna där" och" lilla snigeln "

Efteråt fick  vi stora applåder och frukt och vi blev inbjudna till aletjer var idag kunde man bygga med klossar. 



En av barnen plockade kastanjer och vi tillagade de. De som ville smakade... 



Mmm got tyckte vissa barn och andra... Så där... 

Trevligt kväll på er!