onsdag 31 oktober 2018

Onsdag 31/10 valfritt bla höstpyssel

 Barnen bygger ett jätteslott uppe på hylla med många av klossarna. Barnen vill bygga som Mulle Meck. Man måst tänka att man inte bara bygger högt. Måste vara stabilt med större klossar där nere och sedan bygga upp efter hand.

 Barnen tänker på detta och tillsammans bygger vi ett stort, bred och högt slott.
 Veckans pussel/ spel el en bok som det blev här av en flicka. Detta turas om som vi tog upp på föräldramöte, fr fredag till fredag har vi det barnet önskar ta med till avd.
 Flera barn sitter vid bordet så sjunger vi flera sånger ihop. Först får barnen höra sången utan text de gissar lätt och rätt på sångerna.
 Hjulen på bussen är en av favoriterna. Här visar en flicka hur man tecknar " sitta " med TAKK med fingrarna.
 Sedan skär vi ut och gör fin vår pumpa. Barnen får lära sig att nu firar man hösten genom att tända pumpor och göra lite mysigt och fint inne. Man har lotsas spöken mm. Är det en pojke el flicka pumpa.? Många tycker pojke någon tycker flicka. Vad ska den heta? Snabbt svar blir det då , PumpiLumpa. Först skär man ut locket och inuti finns det frön sk pumpafrön. Dem sköljer vi och torkar, detta är gott att äta och även för fåglarna. Sedan skär vi ut ett öga och en till för vi har två ögon, säger en pojke och visar upp två fingrar.

Pumpafrön får torka på brickan. 

 Sedan får barnen rita sina egna pumpor den är rund med öga och munn.

 PumpiLumpa
Några gör små orangefärgade lyktor av glasburkar. Som finns i skåpet i hallen. Några barn valde att gå ut efter att PumpiLumpa var klar. 
 
Sångstund med fingerdjuren.

tisdag 30 oktober 2018

Tisdag 30/10 teknik och naturkunskap

 Idag har en liten grupp varit inne och en grupp varit ute. Inne gruppen har valt att leka och arbeta med lera. Både vår egen play-do lera. Idag kan man välja en bit av varje färg och arbeta ihop förgnyanserna. Brickan i vårt dokumentationsskåp finns olika alster av lera. Några sätt med den andra leran som vi har köpt in. Annan typ av lera, då bakades pizza och pannkakor med olika tryck av kottar, kniv och gaffel.  med ol Båda grupperna har fått frukt.



 Teknik och skapande med sanden. Då vill barnen ha fordon som bilen, flygplan och helikoptern. Dock vill alla ha helikoptern. Man får turas om vi är ju många barn.


Höst lotto! Det är barnen bra på att lägga. Då tar vi fram pumpa lumpan som barnen påpekar. Den ska vi ta hand om imorgon. 

 Sångstund med fiskedamm innan maten. Barnen fiskar upp kortet med stjärnan "Blinka lilla stjärna" blir det då. Rörelsesång "klappa händerna så fort du kan " både fram och bak och en kroppsdel osv.

Dagens lunch potatis och lax gratäng med grönsaker.

måndag 29 oktober 2018

29/10 utelek

   Barnen har varit ute på en fast det var ju lite kallare idag. Nu måste barnen ha varmre kläder. Dels till sove vilan och dels vid utevistelse. Mössa o väntar behövs nu. Fleecekofta eller fleecedress när man sover.
 Byggt hus av koner och tryck av, så det blir ett runt hus. Cirkel säger en flicka.
 Gräver ett stort hål, vi letar efter mask och mat till maskarna. Idag har barnen på  fjärilen haft besök av två nya pojkar som ska börja hos oss nästa vecka. Trevlig o glädjefylld möten och lek tillsammans.


Bygg-och och konstruktion förs mer och mer in i att bygg hus av olika material. Slott och höga hus i olika varianter. Mycket husbygge till spöken osv. 

 Bygga pussel en vacker fjärils larv.
Fina husbygge av pigg material som kan klickas i hop. 


 Veckans måltider! Idag vegetarisk mat med potatis och grönsaker.
På torsdag går barn som är födda 2015 på sagostund på biblioteket. Dvs SKATTGRUPPEN! Samling 9.00.

fredag 26 oktober 2018

Fredag 26/10 Rörelse och utevistelse

 Utelek med bland annat med fordon. Barnen väljer då att köra den på bordet.
 Att leka och gå runt två och två.
 Cykla och putta varandra på cyklarna. Dock inte för fort för då kan man köra på någon.
 Två och två blir tre och tre.
 Samling med språkpåse med djuren. Bla två likadan färg på två djur. Katten och flodhäsren. En av dem är lite den andra stor. Den ena hård den andra mjuk.
TAKK övas med en sång om spöken. Barnen kan flera tecken med händerna. Tecknet liten visas här. 

 Nya inneskor visas upp här. Varm och gott nu när det börjar blir kallt.


  Uppevilan där barnen först gör en hinderbanan. Innan sagostunden. Därefter på lämnar vi vagnen i köket och tackat för maten. 
Grönsaksgryta med curry, ris och grönsaker. 

 Trevlig Helg!


torsdag 25 oktober 2018

NALLEFEST 25/10

 Alla barnen har varit ute under fm. Då valde barnen bla på att öva balansen med att gå balansgång på stockarna.
 Sopa och göra fint vid vattenpölarna.
 Ännu mera motorik övas då barnen övar på att cykla eller åka där bak på cykeln.
 Bil! Säger pojken innan han tar bilen och kör en sväng.

 NALLEFEST inleds med rörelse på finna mattan med stjärnorna. Det är sången " Hej allihopa då barnen ska viffta på armar, stampa, klappa osv.
 Alla barn och nallar är aktiva med i sångstunden med rörelse och dans.
 Sången " Björnen sover"  är barnen bra på.
 NALLEFEST avslutas med discodans med fina och bästa nallen.
 Långbord som alltid vid fest. Bordet dekoreras  med siffror, bokstäver och former i olika färger. Det är även lite ballonger här och där. Lite extra måste det ju vara. Detta gör att det blir en lustfylld måltid med mycket ord och begrepp. Barnen nämner då färger, storlekar, geometriskaformerna, ballong, bokstäver och siffror.
En kär liten nalle är med vid lunchen. Dock äter han ej så mycket.