torsdag 28 januari 2021

Torsdag 28/1 Barnens delaktighet och inflytande

Då är personalstyrkan åter på plats på  avdelningen Fjärilen. Därför ber vi er alla ha förståelse att ev klädesplagg kan har  kommit på fel plats. Vi hjälps gärna åt med detta så rätt sak kommer till rätt ägare. Förslag är som innan att man kan gå in i hallen, 1/ person åt gången någon gång under veckan. 
Nu är det allt kallare så barnen behöver dubbla uppsättningar av vantar,  halskrage, mössor och bra fodrade varma skor. Extra kläder som vanligt behöver barnen och de barn som sover separata fleeceoveraller eller kofta och byxa, som då endast används vid sk sovvilan. Barnen behöver vid sk sovvilan mössor, vantar och sockor.  Mössan som barnen sover i ska helst inte ha snöre då det är lätt att det spänner. 
Innan uteleken leker barnen med valfria aktiviteter inne en stund. Matematik med roliga laminerade siffror, dock fattas nummer 7. Barnen övar siffersymbol, talraden och nämns de olika siffrorna. Först, mittemellan och sist övas också. 
Därefter blev det 3-års kalas för en flicka som blev 3 år förra söndagen. Flickan berättar att hon har blivit firad, ätit tårta osv. 
Kompisarna sjunger och hurrar tre gånger för vår födelsedagsbarn. Hon får sitta på Bolibompastolen med den fina guldhatten och hon får ett färgglatt födelsedagskort som liknar en Fjäril. Barnen hör även födelsedagssången via qer-kod också avnjuter vi lite frukt tillsammans. 
 
När man äter frukt så är det bra att ta av en vante. Sedan får man försöka öva på att sätta på vanten igen, i med tummen också kan man gå och leka igen. 


Barnen har valfria lekar innan maten. Bland annat byggs det upp en ny tågbana. Det kopplas på vagnar så det blir en lång rad av olika vagnar. Barnen övar teknik att försöka bygga ihop rätt bit så att det blir en bana. Barnen kör tåg, kopplar på vagnar och tar ifrån vagnar gör därmed långa och korta rader av vagnar.  
Några barn vill sjunga från mjuka sångtärningen. De turas om att slå i väg tärningen och de olika djuren kommer upp. Det blir resp sång som blinka lilla stjärna, krokodilen och även björnen sover. Sångstund helt utifrån barnens egna initiativ, delaktighet och inflytande. 
Pastagratäng med grönsaker. Även veganska utan mejerier.  Barnen  får grönsakerna morötter och tomater idag. 

Barnens förskole vecka är nu slut, imorgon FREDAG ÄR DET TERMINENS FÖRSTA  VU-DAG. DÅ ÄR FÖRSKOLAN STÄNGD.  TREVLIG HELG! 



fredag 15 januari 2021

Fredag 15/1 Fredagssamling nu åker julen ut

 

Barnen har fått in nya böcker. De handlar om vintern, som flickan här säger. 
Barnen sk "tittläser" och pekar på Pippi Långstrump och Alfons. Barnen pekar och talar om Pippi, Alfons farmor och hans pappa osv. 
Även en bok om potträning, då flera barn har blivit intresserad över det. 

Barnen får leka valfria lekar innan det är dags för fredagssamling.  Vid Fredagssamlingen få barnen gärna vara delaktiga. Så därför får de hjälpa till med att signalera för alla genom att slå på ko bjällra. Det är inte lätt med tjocka vantar. Men det blir ljud då alla kommer till vår plats. 

Barnen får påminnas om att det är ett nytt år. Att det är 2021. Att vi lämnar det gamla och vill få ett bra 2021. Barnen får lära sig att alla julsaker ska tas bort. Vi säger hej då julen. Därefter sjunger och dansar vi ut julen. Och tar en mega RAKET för det nya året 2021!!!
Ett par barn har fyllt år. Så hela förskolan firar dem båda. Barnen får då sitta på Bolibompastolen och berätta vad de har fått. De har b.la fått prinsessa pussel och sylt smörgåsar. Allihopa sjunger och Hurrar så för dem. 
Någon hittar ännu mera is och vatten, det är stenar tycker några barn. 

Barnen har fredagsdisco med flera kända sånger b.la Bolibompasången- Drakdansen och Lale med låten "det blir bra". Barnen vickar på rumpan och snurrar runt osv. 
Vattenbad med naturmaterial och där vatten har blivit till is. Härlig känsla att ta på vatten i flytande och fast form. 
Här visas det upp en fin, hård och slät sandkaka. 
Barnen hittar ännu mera is. Det är kakor, säger barnen. 
Barnen har ätit Pytt i panna med rödbetor, broccoli och gurka. Mmm, tyckte barnen om. 
Gårdstomtens brev där  han undrar om barnen har haft det bra under ledigheten?  Gårdstomten undrar även om tomten kom? JAJA, ropar många i en kör. 

Nu vill vi önska trevlig helg! 

torsdag 14 januari 2021

Torsdag 14/1 Barnens delaktighet och inflytande och Atelje utomhus

 I går på em byggdes det upp en  fin tågbana,  lång som  slingrar sig fram. Tågen kopplas på så kan man köra med tågen. Barnen kör upp och ner vid olika broarna, raka sträckor och olika svängar osv.  



Barnen får skapa ute vid ateljén. Barnen fortsätter med geggamoja, fast idag blir det även med färg. Geggamoja möter i en helhet med färgerna gul, grön och röd på papper. 


Flera barn vill prova från andra avdelningar. Så bra! Verkar vara uppskattad av barnen att få måla med geggamoja och färg. 
De yngsta kan sitta på marken och måla. Det går riktigt bra, fint blev det. 



Jättekul lek  uppe på kullen, vi snurrar säger de. 
Promenad med skottkärran, lite av balans och parera med att gå på den långa raden av plattorna
När barnen kommer in i smågrupper övar alla barn med att ta av skorna med hjälp av stövelknekt, det är svårt men det går till slut. 
Veckans hjälpreda tar vagnen från köket och in på avdelningen. Så stolt!
Barnen har ätit kycklinggryta med curry  ris och grönsaker. Mmm det verkar barnen verkligen tycka om. 
De som inte äter kycklinggryta får morotsbullar med klyftpotatisar och grönsaker. Bollar, säger barnen. 
Efter maten  går barnen och slänger resterna i den bruna påsen. Bra att öva att parera och se att maten kommer i påsen och inte på golvet. 
På sk uppevilan blev det flera pedagogiska filmsnuttar från " Trotspodden" bla om hur och varför  vi borstar tänderna. 

onsdag 13 januari 2021

Onsdag 13/1 skapande och rörelse och Ateljé utomhus

 

Barnen väljer fria aktiviteter  innan vi går ut. Några vill börja med att skapa med krita och papper. Vi övar på rita på stort papper och lite mindre papper. 
Några bygger ihop en liten tågbana på byggbordet i det fina vinter landskapet. 
Väldens högsta torn har byggts i kuben. 
Flodillerns tema introduceras vid utevistelsen, ateljén kommer ut. Avdelningen Fjärilen ansvarar för detta och alla barn får måla. Idag kan man måla med geggamoja. 
Geggamoja med lite eller mycket vatten. Barnen  målar med pensel eller med pinne. 


Barnen drar med pinnen eller slår lite nätt så det blir prickar. Fina och annorlunda skapelser med speciellt material dvs lera. 
Barnen tar mycket och det blir mycket på pappret eller om man tar lite då blir det svagt. 


Några barn utforskar vatten från vattenrännan, medan andra cyklar och kör varandra via olika släp. 
Barnen övar med att bygga ihop tåg med många vagnar så det blir färgglatt, sedan kör barnen det på järnvägen. Barnen väljer även bilar. Barnen ser likadana och olika bilar osv. 
Barnen har ätit broccolisoppa med nybakat bröd, crème fraiche och mjölk eller vatten om man önskar. Den veganska soppan serverades också då med utan mjölkprodukter. 
Barnen får lyssna med hjälp av lärplattan" Vem spökar Alfons Åberg?" Där får Alfons lära sig en ramsa då han blir rädd för spöken. Och det hjälper faktisk. Finns ju inga spöken bara på film och i böcker. 
Skön sund med hjälp av Ikt med projicering. Det blev Laban och Labolina. Vi pratar och övar olika begrepp som siffror, baka efter recept, växter och odling osv.   



tisdag 12 januari 2021

Tisdag 12/1 teknik naturkunskap med Ny Projektbok

 

 Barnen påbörjar med den nya projektboken dvs MEMMO och MYSEN väntar på vintern. " Mysen går med trötta ben i leran, stövlarna är tunga som sten".....Mysen visar även att man kan blåsa ut luft med munnen så det blir moln, när luften nu är kallare. De vill ha vinter så man kan göra stora fina moln och andra saker. Barnen får sedan öva själva med att upptäcka sig fram i lera och blåsa ut med munnen och göra moln mm. 

Vi hoppas därför att Vintern kommer så vi kan utforska , upptäcka, undersöka och uppleva olika saker med kroppen i tema Vinter. 
Barnen ser sand och lera som har torkat. Fastare lera där man kan se olika fotspår. 
Barnen hittar olika blad och löv, med olika färger, storlekar och nyanser. 
Barnen övar att lera finns i olika former, lite fastare och så som här lite mera löst med vatten. 
Barnen cyklar en sväng också kan man köra varandra. Där ser man mycket samarbete och turtagning då flera vill cykla och åka i kärran. 

Barnen övar och går i lera precis som MEMMO och MYSEN. Dock är barnen inte trötta på lera och slask som MEMMO och MYSEN. Plaska och gå i lera är mycket omtyckt av barnen. 
I e.m kommer första hembrevet, där vi förklara tema och annan information. 

Barnen hittar förmultnade blad mm. Gräset är vått, barnen öva begrepp och samtalar om naturen. 
Dagens lunch blev panerad fisk, potatis, sås, och grönsaker. Mm jättegott! De som inte äter kött fick vegetarisk biff med potatis.