fredag 28 oktober 2016

Fredag 28/10

Efter samlingen valde några barn att måla med hjälp av en plastficka. Därför tog vi en kort samling. Närvarobilderna från tavlan och Alice fick berätta vad hon har varit. Hon berättar att hon hade varit hos sin mormor i Småland. Hur är det i Småland? Det är bra mormor har 4st äppelträd och 4 päron träd. Mormor bor i ett grått hus. Men du har väl lek med din kusin också? Ja, nickar Alices och mormor. Därefter fick alla barnen lite frukt. Några gick ut i det härliga höstrusket för att leka och några valde att måla med hjälp av en plastficka, där man slipper att bli kladdig av all färg. Man behöver plastfickor, valfria färger, glitter, sax och tejp. Barnen får välja vilka färger de vill ha i sin plastficka. Det blev färgerna gul, blå, röd och svart och lite glitter.


Sedan satte vi fast plastfickan på bordet med tejpen. Man måste vara noga med att sätta på tejp runt plastfickan, annars åker färgen ut. Då är det bara dags att trycka med fingrarna och föra fram färgen på olika håll. Några drar mycket med fingrarna, andra lite försiktiga. Man kan trycka med hela handen om man vill det.


Här sitter Amanda med sin plastficka och gör olika cirkulerande rörelser och därmed olika mönster som kommer fram ur plastfickan. Lion är också aktiv men hantycker färgerna är så fina när de har kommit så nära varandra. Han är noga med att ta flera kort med kameran istället.


Amanda har fört ut all sin färg över hela plastfickan då de blir härliga färger som möter varandra. Noah gör streck kors och tvärs.

Därefter sätter vi upp alla barnens konstverk på fönstret. Då upptäcker Amanda att man kan rita mera med fingrarna och nu ser man det tydligare mot ljuset får hon veta. En härlig upptäckt som gör att hon fortsätter en god stund då plastfickan är uppsatt. Skapa helt enkelt med färg utan att bli kladdig med färg.

torsdag 27 oktober 2016

Torsdag 27/10 Skapa lera och kreativt skapande med den

Barnen ville göra ny lera. Med mjöl, salt, citronsyra, vatten, karamellfärg och olja. Barnen smakar och luktar och känner på de olika sakerna dock inte citronsyra. Denna har vi så att leran ska hålla ett tag. Varje barn får hälla i ett par saker och vi hjälps åt med att röra om i skålen. Karamellfärgen var från en blå flaska, med det blev inte så blått, men flått en då. Lite mintgrön! När leran är klar är det dags att skapa fritt av barnen. Därefter tar vi fram en kniv då det är dags att dela 7 st bitar för vi är ju 7 barn vid bordet. Några använder sig av kameran då de vill ta en bild på det de har gjort.
 



 Under den fria leken bygger barnen bla olika konstruktioner av bla återvinnings saker. Mycket koncentration på att stapla det ena föremålet efter det andra. Fast det verkar vara roligare att rasa det ibland. Barnen hinner dock ta en bild på sitt höga torn. Några sitter med en valfri målarbild och fyller i fina färger. Det är roligt att få använda tusch och det blir mycket beröm då man har fyllt i fint. Att sitta och koncentrera sig vid en sak är av betydelse då flera olika lär begrepp förs fram.












Onsdag 26/10





Barnen har idag åkt Kulturbussen in till stadsbiblioteket. Att åka buss blev mycket uppskattat. Ordet "buss" sa flera barn upprepande gånger. Någon la märkte och sa också att det är en vit buss. Alla barn på Fjärilen satt längst bak i bussen med bälte på. Vi vuxna satt bredvid dem eller framför dem vid golvet. Under färden gjorde barnen flera upptäckter om att de brukar vara på de olika platserna som vi åkte förbi. Någon passade på att berätta var de bodde. När bussen körde förbi det lila höga huset så fick barnen lära sig att det är "Kronprinsen" och där hade flera barn varit. Under buss färden sjöng alla barnen flera sånger bla "Hjulen på Bussen" här i denna sången hade barnen flera olika förslag om vilka som kan vara i buss sången. Det var bla Spindlar, maskar mm. Barnen sjöng och gjorde rörelser och ljud till sången. Här visar Alma en annan sång som barnen sjöng och gjorde rörelser till, "I ett Hus" 

Västarna fick barnen ha på sig inomhus då var lättare att se alla pga det var flera andra barn. Bland annat vara det kompisar från avd Hajen. Där var flera kryp in, stora ytor att röra på sig. Fina upphöjda soffor i olika varianter där man kunde sitta med sin bok och läsa och bara titta i den om man ville det.








fredag 21 oktober 2016

Fredag

Idag har vi varit med kolibrin under största delen utav dagen. Barnen har fått välja var de vill leka. 
Edward, Frans, Alma och leia var ute och och lekte på gården.
George och Anton åt på Uttern.
Det har varit bortfall av personal så därför har vi fått hjälp av andra avdelningar.
Men barnen har haft det bra. De har lekt bockarna bruse.
Och utforskat magnetism.
Mat: kycklinggryta potatis, ärtor och sallad
Trevlig helg!

onsdag 19 oktober 2016

Onsdag

Idag har vi målat bockarna bruse! Barnen  väljer att fortsätta med detta tema, de målade lilla bocken, mellan, stora, trollet och bron.
Sen gick vi ut och plaskade i regnvattnet.
Mat: blomkålssoppa m bröd


torsdag 13 oktober 2016

Torsdag

Idag halva barngruppen ut på fm. Alla cyklarna var lediga då barnen passade på att cykla på de stora cyklarna.
De samarbetar fint när det dyker upp svårigheter.
Inomhus byggde barnen med varierat material.
Mat: tomatsoppa m makaroner
På uppevilan gick vi in till kolibrins samlingsrum och hade en lugn stund få barnen lyssnade på saga hade avslappningsövningar.
Sedan pysslade vi på fjärilen.

onsdag 12 oktober 2016

Onsdag 12/10


 Under fm hade barnen fri lek inne på avd. Bland annat mycket bygg med återvinningsmaterial. Godislåder som barnen tycker luktar godis och de runda är från tomma soppåsar. De platta är lock av gamla lådor. Här har bla Amanda och Tuva byggt torn, de yngre barnen tycker det är kul när det rasar. Barnen ser sina porträtt bilder inför samlingen, vem är här? Vem är inte här? Vem är på den andra samlingen? Hur många vuxna är vi? Därefter räknar vi oss alla och även följer barnen de visuella talraden 1-10 som finns uppsatt på väggen. Något barn tycker att vi ska ta det på engelska och gör vi också tillsammans. Barnen blir nyfikna när de får veta att detta är engelska och får mycket beröm.
Samlingen fortsätts sedan med yoga vi en fiskedamm som barnen får fiska upp olika bilder av yoga övningar. Tillsammans övar vi på övningarna " Stolen, vajande trädet, krigaren, det stilla trädet, fjärilen. Barnen är nyfikna och tar för sig av övningarna.  
 
Krigaren där ett ben ska böjas lite och armarna upp. Avslutas med övningen "Fjärilen" för vi är ju avd Fjärilen. Inte så lätt att få fotsulorna ihop och likna en fjäril. Men det blir fina fjärilar!



Samlingen avslutas med frukt innan alla barnen går ut. Den andra samlingen för de yngsta barnen använder sig av en sångpåse med flera djursånger, som är mycket uppskattat. Även den samlingen avslutas med fukt.

När vi är ute vill George och Noah visa upp sina skor. Skorna fotograferas och barnen får mycket komplimanger på skorna. Skorna är varma och bra nu när det blir kallare. Anton säger,  även på samlingen fast det är sol idag är det kallt, man måste sätta på sig mycket kläder. Ja, det stämmer. Det måste man, det är inte sommar längre. Det är ny årstiden "Höst". Barnen är oftast ute två gånger om dagen och behöver rejäla och varma kläder. Tyvärr har några barn alldeles för kalla skor. Barnen blir så glada när man ger dem både beröm och komplimanger då de har något nytt klädesplagg eller något annat.





 

När vi kommer in sitter två barnen med en tänkt Ipad och lyssnar på "Let it Go" på YouTube.


 

 

måndag 10 oktober 2016

Måndag 10/10



Nu märks det att det har blivit höst. Trots detta är barnen ute så klart. Det är bara att sätta på sig regnkläder så man kan vara i vattenpölar. Det är ju vått överallt för det har regnat, inte helt lätt att förstå kanske för barnen. Mycket härlig lek i sanden med vatten tillsammans blir det "geggamojja" eller kanske soppa eller choklad.

Anton gör dricka som ska hällas upp på flaska.

Noah har lärt sig vad baklänges är, bilen ska köra baklänges säger han. Kan du ta en bild, så det gör vi. Bussen kör baklänges säger han upprepande gånger.


Barnen har ätit mellanmål ute men sedan gick alla barnen in. Då valde de fria val av fri lek. Bland annat används de olika nallarna. Barnen lägger upp de olika nallarna och benämner deras storlekar mins, mellan och störst. Sedan sjunger de "Bockarna Bruse" sången upprepande gånger. Noah använder även godisburken som en bro. Och nallarna blir bockarna i sången. Härlig variant helt utifrån barnens variant av Bockarna Bruse som är deras favorit.
Barnen använder även korkarna som vi har skrivit siffror på. Barnen räknar upprepande gånger och lägger de i talföljd 1-10.  



Barnen får även använda kameran och ta sina egna bilder.






fredag 7 oktober 2016

Fredag 7/10




Fri lek inne på avdelningen. Bland annat byggdes detta fina konstverket av Leia, detta är Bockarna Bruse och gräset och bron. Stolt Leia visar och förklarar.
På samlingen innan maten efter uteleken sjöng vi sången 10 små indianerna, mycket uppskattat. Barnen är aktiva med att räkna och använda TAKK för de olika orden som bla tecken av indian och siffrorna mm.

Dagens lunch panerad fisk med dillsås, grönsaker och potatis. Här sitter de större barnen och pratar om att de är stora och äter mycket. Vi pratar också om fredagsmys och vad de ska äta då. Någon säger godis, men man måste äta mat också fyller Anton i. Pizza eller tacos.

De äldre barnen har fått sett på pedagogisk filmsnutt från SELM (pedagogisk material fr Malmö stad) Om alla våra känslor, stora och små känslor.

Utelek både på fm och em. Här äter barnen på fjärilen mellanmålet ute vid borden. Smörgås och vatten.


Efter mellanmålet får vi besök på gården av några fåglar. För några brödbitar ligger under bordet. Detta tycker flera barn om att titta på och några jagar bort fåglarna.

Trevlig Helg önskar vi på Fjärilen
Jessica, Ulrika och Fauzia