torsdag 20 juni 2019

20/6 Avtackning och Cola experimentet

Efter frukosten gick alla fjärilar ut. Ett barn visar upp dagens kläder, shorts och en bamse tröja som pojken berättar att han tycker om.

Bilen körde ut från sandlådan och åkte runt på asfalten.

Två barn står borta vid lavendelblommorna, istället för att försöka äta blommorna visar vi att vi kan lukta på blommorna. 

Borta vid stockarna är det aningen halt efter nattens åsk och regnväder. Ett barn hoppar från stocken ner till marken.


Efter en stund kallas alla barnen ute på gården till stockarna för att avtacka Johanna. Några av barnen tror att Johanna fyller år medans ett gäng berättar att hon ska sluta. Vi berättar att Johanna ska sluta och börja skolan efter sommaren. pedagogerna på flodillern har köpt en liten avskedspresent som innehöll choklad,tvål och ett presentkort på lakritsfabriken, en perfekt sommarpresent för Johanna.


Efter en hemskt massa tack började tordagsdiscot. Vi dansar till Dollystyle och Crazy frog.

Innan lunchen får fjärilarna äta någon som vi inte brukar nämligen popcorn och jordgubbar. Vi avtackade inte bara en person idag utan tre stycken, två av våra barn ska på andra äventyr och detta firades med att barnen fick deras pärm med dokumentationer från deras tid på förskolan.






Vi hann även med ett experiment, det klassiska experimentet med cola och mentos fick barnen så ute på gården. Colastrålen blev inte så stark som vi hade hoppats på men barnen var nöjda ändå.

onsdag 19 juni 2019

Onsdag 19/6 Midsommarfirande

 Efter frukosten fick de barn som ville göra en midsommarkrans med papper och silkespapper. Barnen får hjälp med att sätta ihop två färgade pappersremsor. Vissa väljer olika färger på remsorna. Någon väljer två lila då är det samma säger  någon, ja precis två lika blir ett par. Barnen lär sig att par av resor kan  vara av samma färg och olika färger.
 Barnen målar med klister och duttar på silkespapper. Barnen väljer helt hur de vill ha sin krams.

 Två klara kransar visas upp. Så fint!
 När barnen har gjort sina kransar åker de i väg i en midsommartåg.
 En av de yngsta tar fram av sakerna precis innan vi ska plocka undan. På ett stort papper kan man klistra flera bitar av silkespapper. Verkligen kul att se och barnet var så nöjd med sitt alster.
 Barnen hjälper till sedan att klä midsommarstången. Alla barn vill hjälpa till och klä med blommor och blad. Verkligen fin!
Sedan blir det sång och dans kring midsommarstången och med stora raketen som avslutning .
 Barnen har sedan midsommarbuffe med god midsommarmat som korv,sill, ägg, bröd och köttbullar. Och även vegan och vegetariskt serveras. 


Barnen långa fina långbord som vi har vid fest. Så fint med mycket dekorationer med mycket färg mm.
Imorgon blir det fest igen. Vi firar då av två barn och en kollega. (pga att jag är ledig nästa vecka).

tisdag 18 juni 2019

Tisdag 18/6 utelek o ung i sommar påbörjas

 Veckans matsedel  under denna korta vecka. Redan midsommar på fredag. Därför tar vi fram våra bilder om temat midsommar. En flicka vill hjälpa till att sätta upp dessa på avd.

 Barnen har sedan varit ute på gården och lekt fritt. Många har lekt och cyklat.
 Några barn har lekt och grävt i sanden. Det är en tunnel för alla bilarna. Det grävs fram olika vägar mm.
Ett av barnen hittar en skatt. Vad kan det vara? En grön sak för vi ser lite grönt, så ser vi sedan att det var en tallrik.
Just nu har vi sommarpraktikant, en kille som ska se hur det är att arbeta på fsk. Han är 15 år och ska vara och leka med barnen under 4veckor.
Om ni har möjlighet får ni gärna ta med blommor till vår midsommarstång som vi ska klä imorgon.
Imorgon firar alla barnen på fsk  midsommar med sång och dans.

måndag 17 juni 2019

Måndag 17/6 Utevstelse Cykelhäng och fix.

Ute i det fina vädret valde barnen själva sina aktiviteter. Ett barn väljer att cykla med en kompis.

Ett barn traskar bort till vår bil. Där finns det många saker att titta på, barnet fastnar för att snurra på en del av bilen. 


Sedan påvisar barnet att hen vill upp och sätta sig i bilen, vi hjälps åt att komma upp och barnet sitter nöjt och kör bilen.

"Vad är det som händer här?" Vi lagar bilen. "Vad har hänt med bilen då?" Den har kört för snabbt berättar barnen, och vi måste laga den nu.


Ett barn visar upp sina solglasögon, något som är superbra att ha nu när solen är framme.

Fjärilarna hjälps åt att lägga fram vår samlingsmatta. 

Vid samlingen pratar vi om vilket väder det är ute. "Himmlen är blå" tycker några av barnen. "Och solen är gul" säger ett barn. Barnen väljer att solen ska sättas under måndagen. Vi räknar även barnen som är här och vilka av barnen som inte är här, det är någon som är sjuk och några som gått på semester.

Medans samlingen pågår följer tre barn med ut till köket för att hämta dagens lunch, "det är fisk" tycker barnen men på måndagar är det vegetarisk/vegans mat på flodillern. Vegetarisk Schnitzel, potatis och sallad blir dagens lunch och vi hjälps åt att ställa fram maten.


fredag 14 juni 2019

Fredag 14/6 rörelse och utelek

 Några barn har varit inne och några har varit ute. Inne gruppen har varit inne pga besök av en flicka som ska börja hos oss i augusti. Barnen delar och tar i tu gamla bygg konstruktioner. Vi tömmer skåpet ute i hallen, för det är ju snart sommarlov.
 Barnen delar upp allt och sorterar allt i färgskala till de olika brukarna.
 Några barn lägger upp ett konstverk av dessa fina sk plopparna.
 Fruktstund för inne barnen  med goda banantorn. Även fruktstund för barnen som har varit ute. Barnen som har varit ute har lekt mycket med sanden, hoppat, sprungit mm.
 Barnen som har varit inne har även haft rörelse till kända barnsånger fr cd.
 Alla barn har haft samling på stjärnmattan. Kalas för en stor 3-åring. Som berättar med stor glädje att han har fått en brandbil, 5,6 7 8 9 st. Tårta på sånger med sång. " Nu får ni sjunga för mig". Också sjunger vi alla och hurrar så dvs 3 ggr.

Barnen får berätta att de har lekt inne i skogen med stång som man kan sitta på inne i skogen. Några lekte tåg och tunnelbana inne i skogen. 


 Barnen har ätit spagetti och Quorn färs med grönsaker.
Avslappning efter maten, många trött av värmen
TREVLIG HELG!!

torsdag 13 juni 2019

Torsdag 13/6 valfria aktiviteter och besök

 De äldsta barnen har varit ute på fm. Medan de yngsta barnen har varit inne och lekt fritt. Mycket bygg-och konstruktion inne med de mjuka klossarna inne i byggkuben. Det rasar och byggs upp igen och igen jättekul är det. Barnen  har haft besök av en ny kompis som ska börja hos oss i augusti. Lite försiktigt lär vi känna kamrater och vuxna. Detta görs lugn med en liten grupp där man  kan utforska och upptäcka sig fram med leksaker mm inne på avd.
 De yngsta får fruktstund med goda bananbitar och fingerdjur som vi bekantar oss med och sjunger deras sånger, det övas TAKK mm.
 Barnen väljer först grodorna, det är lilla och stora grodan. Kanske bebis och mamma groda. Barnen sjunger med i denna sången och sedan får de ligga i sängen här  och sova.
 Några barn vill rita på väggen, så som npgra fick göra igår. Ja fast vi tar det bakom byrån så kan man rita med krita på ett papper.
 Innan maten har vi en liten önskesång, där barne  väljer  flera sånger. Som hjulen på bussen som även blir papporna, mammorna, busschauffören på bussen mm. Det blir måbga sånger som barnen väljer. Vi pratar också om att det är sommarfest med picknick med föräldrarna.  Att man kan äta lite och mycket till picknick.
 Barnen har ätit tomat soppa med smörgås och sås och  makaroner.

VÄLKOMNA PÅ SOMMARFEST KL 16-17.30 IDAG.