torsdag 19 december 2019

Torsdag 19/12 Termin avslutning med julfest

 Barnen kom kom fort ut idag för sopbil kom. På avstånd vid gaveln av förskolan ser barnen på hur sopgubbarna jobbat. De hämtar alla sopor som är i soprummet.
 Tunnan från soprummet sätts fast också trycker gubbarna på en knapp, vips så töms allt ner i sopbilen.
 Barnen har fina kläder i julens tecken. Fin tomte som är ute.
 Barnen har fått julkort från Gårdstomten. Han berättar att han har samlat upp alla klapparna som ska skänka till alla barn som inte har det så bra. Dock glömde han sin luva i trädet.
 Barnen har fått post av Gårdstomten.
 Mycket fint kort med mycket värme och kärlek som vi vill ge till alla och även andra barn som har det svårt. Sedan dansar vi lite runt granen i två cirklar. Alla barn och pedagoger avslutar det hela med raketen.
 Barnen har sedan samling. Igår öppnade vi lucka 18 då är det lucka 19 idag. Det är boken om Var är muminsmammas katt? Vi läser den och boken har ett lyckligt slut då muminmmman hittar sin katt.
 Barnen låter som katter och visar upp sina kunskaper i Takk.
 Barnen får lite frukt, vi delar lika så alla får smaka.
 Barnen visar upp sina kläder och berättar. Glittriga strumpor, fina tröjor och klänningar, och luga osv.

 Lucka 19 bjuder sången stopp min kropp. Viktigt att vi lyssnar på varandra, och att vi inte kommer för nära varandra om vi inte vill.
 Barnen säger stopp och visar upp tecknet med handen dvs STOPP!
 Jul lunch buffé med massa gott. De yngsta får hjälp med upplägg av maten. De äldsta får ta upp själv. Tomtegröten tar vi till mellanmål.
 Tack för denna terminen och ett gott samarbete. Vi önskar er alla en skön julledighet. Så ses vi igen 7/1- 2020.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR TILL ER ALL FRÅN OSS ALLA PÅ FJÄRILEN.

onsdag 18 december 2019

Onsdag 18/12 Valfria grupper

Idag får barnen hem sina Babblar pepparkakor. Mmm så gott! En grupp barn är med och hjälper till att lägga dessa på hyllorna. Det blir  mycket kroppsuppfattning med Babblarna. De har också två armar, två ben, hår, öron och ögon.
 MYCKET VIKTIG INFO PÅ TAVLAN ANG JULSAMMANSLAGNINGEN. KOLIBRINS MOBIL ANVÄNDS PÅ FREDAG.
Fri leken med mycket Babblar inspiration. Barnen läser böcker om Babblarna. Leker med Babblarna, är i kuben med Babblarna osv.
Barnen leker och bygger tågbana inne i skogen.
 Pepparkakshuset är nu på golvet och då kan man passa på att gå in och ut. Titta
det är ju tänt inne i huset.
 Barnen övar på att stänga och öppna dörren. Man får ta det försiktigt så man inte klämmer sig.

 Några barn får julpyssla vid bordet. Klistra fyrkantiga paljetter i olika färger. Barnen gör en gran och ett rött julkort.
 Klistra är barnen bra på. Klistra med limstifft och sätta på paljetter. Mycket fingermotorik, antal, färger, perception, språk, fantasi och kreativ förmåga övas. 
 Barnen övar på att ta av sig och ta på sig vid toalettbesök. Man har två ben ett ben i varje byxben.
 På samlingen idag får barnen lite frukt och resten av pepparkakorna. Mera kroppsuppfattning övas då genom att se hur Babblarna ser ut. Vi delar och räknar antal bitar, så det räcker till alla som vill ha.
 Lucka 18 bjuder på en känd figur. Vem är det? Det är ekorren svarar några barn i kör. Han som hoppade på tallegrenen. Vad gör han? Barnen säger att han äter. Javisst han äter, kottar och klotter.
 Barnen får vara med och sjunga med om Babblarnas jul.
 Barnen får sedan höra och sjunga med i sången Babblarna i lådan. I slutet av sången hoppar resp babblar upp så barnen kan ta dem.
 Barnens nya Mumintrollsbok från kalendern.

 Vad är detta du har byggt? Babblarnas hus så klart svarar flickan.
Barnen har ätit tomatsoppa med smörgås och creme fraiche.

tisdag 17 december 2019

Tisdag 17/12 naturkunskap och teknik

 Några barn har varit ute en stund. Då hittades flera naturmaterial. Några av barnen valde att hoppa i vattenpölarna eller cykla runt en sväng.
 De yngre barnen  har varit inne med lite fri lek. Även Babbla samling med några babblasånger från babblalådan.
 Barnen får naturupplevelse genom att samla lite natursaker  från gården. Det får bara vara små saker, dock inte för stora denna gången.
Ett av de yngre barnen får skanna q- er koden idag. Det är lucka 17 som bjuder på naturkunskap, dvs lägga pussel och mönsterrad av natursaker som hittades på uteleken. Barnen  ser bilden från q- er koden, liknar en blomma, som någon säger. Sedan görs gemensamt en mönsterrad med bär, pinne, bär, pinne. Sedan får barnen fortsätta. Efter en stund kommer de äldsta barnen på systemet och fortsätter. Titta det liknar en gran, sägs det. 

 Barnen gör sedan stjärna och en luva av materialet från brickan.

 Det dras sedan en ny bok om mumintrollet. Det är mumintrollet målar en tavla. Vad är en tavla? En som är på väggen, säger en kompis.
 Barnen får sedan avsluta samlingen med några av de nya sångerna om imse vimse spindel och babblarna som firar jul.
 Barnen har ätit fiskgratäng med grönsaker. Vegansk blev potatis med morotsbullar.
Jag fick mycket vatten, förrut fick  jag lite vatten, sa en av de äldsta.

måndag 16 december 2019

Måndag 16/12 utelek

 Utelek under fm med de övriga barnen på förskolan. Barnen väljer då att baka och skapa ihop olika kakor i varierande behållare.
 Cykla är något barnen är mycket bra på. De kör länge och kör varandra där bak på cykeln.
 Samling med fruktstund. Det är äpplen idag.
 Barnen får sedan öppna luckorna 14, 15 och 16. Barnen lär sig att det är först en 1 och sedan 4, 5 och 6 därefter. Nu är det bara en vecka kvar till julafton. Men bara några dagar kvar på terminen. Det är måndag, tisdag, onsdag och torsdag. Fredag är det många lediga. Under fruktstund nämner en flicka att det är bara två stor barn och fem små eller yngre barn som vi säger.
 Barnen får öva mycket med fingrarna och igenkänning av fingersången " tummetott". Därefter tar vi lucka 15 som bjuder på mera fingermotorik. Det blir fingersången  jul med fingerfamiljen. 
 Flera av barnen är allt mera intresserad av atr skanna med lärplattan. Sedan blir det lucka 16 med nummersången. Den tyckte barnen om för den tog vi tre gånger. Barnen är med och aktiva i sången  och räknar 1-10.
 Mera fingermotorik då barnen får öppna de tre luckorna med olika böcker.
 Det är böckerna " Mumintrollet och vinter hemligheten, mumintrollet seglar och vem leker med garnet"?

Barnen får sedan höra de nya sångerna om imse vimse spindel firar jul och när han stack sig i granen. Även babblarnas julsång, den börjar barnen snappa upp några ord från refrängen. Därefter sjunger vi om Babblarna i lådan, där babblarna gör olika aktiviteter i lådan.  

De äldre barnen tänder 3: e ljuset. 
Barnen har ätit makaronerna med persiljesås och grönsaker. Nja mest pasta blev det nog.