fredag 14 december 2018

Fredag 14/12 besök och nr 14 julmat och julkryddor

Några barn har varit inne på avd med fri lek. Bland annat valde barnen play do leran med saffran. Då övar barnen  glatt på att kavla, sedan trycks det med olika redskap. Bland annat har en av barnen medtagit en lyftkran.  Den kan man trycka stora tryck och små runda tryck. När barnen trycker så räknar vi tillsammans 1, 2 och 3, sedan blir det många tryck. 


Barnen som har varit ute har lekt med vatten, cyklat och någon har slängt och sorterat sopor i soprummet. 

Barnen har fått besök av sin nya kompis som ska börja på måndag. Det kommer bli vår yngsta kompis. När man är yngst får man ha denna vagnen som vi har tagit fram igen. När man har vagnen får man gå försiktigt inte springa.

Barnen som är inne upptäcker att det snöar.
På samlingen övar vi på veckodag, dvs förskolans sista dag. FREDAG!! Säger en kompis. Vi drar upp nr 14 från tomtesäcken, ser 1 och 4 som blir 14.

Det är bilden av mat och det är mat som vi äter under julen. Vad äter man när det är jul? apelsin, köttbullar, prinskorvar, potatis mm säger barnen. Barnen får sedan lukta, smaka känna på de olika kryddorna. Några barn känner igen pepparkaka och säger att man kan få ont i magen om man äter mycket av det, något som vi lärde oss igår. Första kryddan dvs stjärnanis den luktar
 gott, ser ut som en blomma eller som en spindel som något barn för fram. 
Barnen tycker några av kryddorna smakar gott och andra mindre gott eller äckligt.
Barnen undersöker saffran, den är röd men det blir gult när man bakar med saffran.
Lussebullar är tillexempel med saffran och gör dem gula.


Ett glastorn byggs av några glas innan maten.
Kims lek efter maten. För att öva minnet och komma ihåg  vilken leksak som är borta. Vi växlar om att ta och gömma saker under handduken.

TREVLIGT HELG OCH TREVLIG JULLEDIGHET FÖR ER SOM HAR GÅTT PÅ LEDIGHET!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar