fredag 21 december 2018

Fredag 21/12 ommöblering


Liten skara barn på fsk sista dag innan jullovet. Barnen har lekt på både på avd Kolibri och Fjärilen. Några har byggt vidare på fängelsehålan. Någon valde att vara ute en stund. Varje barn har plockat ihop sina julsaker, som finns i en vit påse på hyllan.

Flera barn har hjälpt till med att plocka av  på gamla bilbordet.  Riva och pilla av tejp och papper är barnen bra på.
Ner i papperskorgen med allt nu ska vi ha lite nytt.

Det är inte helt lätt att få loss det.
Dagens lunch, pytt i panna med
rödbetor.
Så blev det med ett nytt bygg bord. Barnen hjälper till med att flytta hyllan och säger hur de vill ha det i bygg rummet.
Fler förändringar kommer att ske under vt 2019.
VI TACKAR FÖR DENNA TERMINEN OCH ÖNSKAR ALLA FÖRÄLDRAR OCH BARN EN RIKTIGT FIN GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR.
VI SES 7/1 DÅ BLOGGEN ÖPPNAS IGEN.  SAMMANSLAGNINGEN ÄR PÅ DJUPADAL.
FJÄRILENS MOBIL ÄR TILLGÄNGLIG.

torsdag 20 december 2018

Nr 20 utflykt TOMTEHUSET

 Utflykt till biblioteket för att lämna tillbaka alla böckerna. Utanför biblioteket tar barnen en liten fruktstund på trappan.

 Barnen besöker sedan tomtemor och jultomten. De är båda hemma idag  i sitt fina tomtehus.
 Det finns mycket att titta på inne i tomtehuset. Fina granar både inne i huset och utanför. Man kan rita vid ett bord inne hos tomtemor och jultomten.  Många av barnen ville gå fram till tomten för att berätta vad de önskar sig i julklapp. Sedan fick barnen smaka på tomtemors pepparkakor.
 Sedan promenerar barnen tillbaka till förskolan. På hemvägen ser barnen mycket saker som julgranar och klädda fina julgranar i fönsterna.  Barnen  ser flera vackra tända stjärnor i fönsterna.

 Barnen upptäcker en sparkcykel, vems kan den vara? Den är iallafall jättefin. Barnen känner igen promenadvägen. Barnen ser sin affär där de brukar handla, ser tandläkaren där det finns 8 stjärnor i fönsterna osv. Alla är glada av alla intryckt. Polisen träffar barnen, han vinkar och sätter på lamporna så de lyser. Sopbilen kommet också och vinkar till oss.
 Vackra fina julblommor tittar barnen också på.
 Vi har vist en brandman hos oss idag.
 Dagens lunch, falukorv med makaroner och gurkstavar och små tomater. Barnen ser att tomaterna är runda. Barnen rullar dem på bordet fram och tillbaka.

 Tillsammans ser vi att min avokadokärna är lite rund så att de kan rulla också.
Man ska inte leka med maten men vi upptäcker och lär att vissa saker är runda och kan rulla.

onsdag 19 december 2018

Onsdag 19/12 fri lek inne och ute.

 Barnen som har varit inne har byggt en fängelsehåla. Det är stängt från två håll.

 Några barn bygger torn i hålan,  vägar och golv.
 Ena sidan av stängslet har det byggts ett torn.

 Några har bakat glass och torn.

Samling där barnen som har varit ute berättar att de har lekt  pjätt, både barn och vuxna från de övriga avd var med.  Barnen tycker att det är grått och vitt med stora moln så vi sätter upp denna bilden på tavlan. Det är både kallt och blåsigt. En av kompisarna har blivit 3 år idag. Berättar att han har haft alla och fått några bilar bla bärjningsbil och bil med lyftkran.
Påminna om vu dag för vt 2019. 8/2 är fsk stängd.

tisdag 18 december 2018

Tisdag 18/12 inskolning och nr 17 dvs julfest dans kring granen.

 Barnen har tagit upp bild nr 18. Dans kring granen. Så det blir att ta på varma kläder. Alla barnen på förskolan har dansat kring granen.
 Och titta vad tomten hade med sig, en julklapp till alla barnen på fjärilen. Vad kan det vara i den? Jo små godispåsar med clementin, och pepparkaka.
 När barnen kommer in upptäcks tre ytterligare julklappar. Med stor förtjusning hjälper barnen åt att öppna de olika paketen.
 Det första paket var ett sett med lera i fina färger. Det andra paketet var ett litet pussel som var i en fjäril motiv.

 I det tredje paketet var det ett pussel där Bamse och hans vänner åker ett tåg. En pojke blir glad och ser att han har ju Bamse kläder på både strumpor, byxor och tröja.

 Innan maten provar barnen att lägga de  olika pusseln.
Leran prövar Barnen, den känns härlig i handen och doftar så.


Sedan var det tid för lunchbuffé där barnen själva kunde ta sina favoriter från julbordet. 

måndag 17 december 2018

Måndag 17/12 inskolning nr 17 och utelek

 Några barn har varit inne och har haft valfria aktiviteter. Av klossarna idag har barnen bla byggt balansgång och övat på att stå kvar på klassen och gått i en balansgång med några klossar som byggs i en rad.
 play do lera har barnen haft. Många stjärnor och andra figurer byggs.
Ett hus av duplo med ett stort tak. 

 Barnens nya kompis har påbörjat sin inskolning idag . Hon blir den yngsta på avd så hon får ha en gåvagn.
 Några har tittat i böckerna, här om olika monster. 
 De yngsta har haft en instrument samling med några av favorit sångerna från jullådan. Mot slutet blev det önskesånger som bla om krokodilen, lilla Ludde, bä bä vita lamm mm. 



Några barn har lekt med sanden och gjort några glassar. 


Flera barn har byggt i kuben. Detta är ett fängelse berättar barnen. 

 Samling med alla barnen. De som har varit ute säger att de har hittat tomtens vante. Han kommer väl snart, han behöver sin vante. Han ska gå och lämna många paket till alla. Barnen som har varit ute har cyklat mm. Lucka nr 17 dras, det är en lussebulle som man kan göra av den fina saffran leran. Barnen  tänder även 3;e ljuset på fönstret. Det är bara en vecka kvar tills han kommer. TOMTEN! Då får man ju paketer.  Vad önskar ni er? De som vill får berätta. En hulken och hulken kläder, bilar, dockor mm.
Adventskalender med nästan alla bilder, så fin gran. Och i morgon ska vi dansa runt granen där ute, då måste man ha varma kläder. 
Veckans luncher, vegetariskt idag. Som  bstnen uppskattade.