fredag 31 augusti 2018

Fredag 31/8



 Barnen får öva motorik med nya lustfyllda bilder. Barnen får öva på att smyga som en Indian, gå som en elefant, myrsteg, osv.
 Gör dig så stor och  lång som möjligt.


Barnen visar och talar om hur man ska hoppa. Armarna bakåt och ta fart och hoppa fram. Många hopp görs av flera barn. Så fina hopp!


Gå fem elefantsteg framåt. Här sjunger vi en elefant balanserade ....osv.


 Barnen visar upp hur man rullar hela kroppen, fram och tillbaka rullar barnen. Akta så vi inte rullar på någon.

Blinka! Det var det svåraste. Det går att öva på fler gånger.
Sedan räknar vi alla korten. Det var 12 stycken. Sedan övar vi på att ta bilderna efter olika beskrivningar.
Barnen har varit ute som vanligt bla ett bageri med goa kakor har det varit i sandlådan.

Massa geggamojja med massa vatten.

Mat till hästarna! 

Dagens lunch spenatgryta,  bulger och grönsaker.
Nästa vecka 36 är Christian ledig på fredag. På den fredag önskar vi att barnen tar med något sommarminne.
Trevlig helg!

torsdag 30 augusti 2018

Torsdag 30/9

 Barnen har haft valfria aktiviteter inne på avd. Mycket fingermotorik övas med att sitt med pärlor o pärlplattor och skapa en bild av det. El då lego i olika färgskalor som barn har lärt sig. Det är röd, gul  och grön just här på denna bilden. Alla byggalster sparad sedan på hyllan.

 Barnen har ritat också med krita både på papper vid bordet el på staden i.
 Uppskattade bilhörnan har ändras om, där ligger nu hörnmattan som barnen också kan köra bilar på. Här övas matematik på ett enkelt sätt. Att ta antal bilar och lägga på parkeringplatserna uppe på garaget. Vi räknar bilar och tar talraden med hjälp av  fr olika siffrorna.Barnen är mycket intresserad av att lägga pussel av olika slag.
 Labyrinten att föra fram och hitta olika banor osv.
 Barnen har fått arbets med play-fo lera. Något de flesta vill göra. Barnen är aktiva och har en god fantasi i sitt skapande bla skapas bajdkorvar, pizza, tårtor, godis flera morötter mm.

 Barnen visar upp har ett stort berättande medan de arbetar med leran. Av den stora klumpen blir det lätt en dinosaurier som låter av stor förtjusning.

 Barnen gör den omtyckta snigeln och tillsammans sjunger vi den sången.
 Den omtalade och härliga månsanden kan man också använda. De övriga barnen har varit ute och lekt med vatten som har samlats på gården.

 En liten samling har barnen haft innan maten. Då kommer de olika favorit gosedjuren fram. Dock hann vi bara sjunga om hästen och ekorren.

 Fint besök vid lunchen. Hoppe hare ville sitta med oss och äta sina morötter.
Barnen har ätit korv stroganoff med ris och grönsaker.

onsdag 29 augusti 2018

Onsdag 29/8


På onsdagar har vi planering så då är det andra pedagoger från de andra avdelningarna. Vi önskar att frukostbarnen kommer  senast 7.45  då får barnen en lugnare frukost för den serveras kl 8.  Datum för föräldrarsamrådet blir den 13/10 kl 8-9. Barnen hade samling med fruktstund och den blåa språkpåsenmed olika saker. Bland annat  snigeln, kan vi någon sång om snigeln. Barnen kommer ihåg sångerna "lilla snigeln akta dig, lilla snigeln kom till mig och lilla snigeln  gå nu hem." Barnen får dra upp olika saker fr påsen. Vi sjunger både om hästen, lammet, och bilen. 
Sedan går alla barnen ut. Det blir mycket bakning av sanden. Några nya sandleksaker gör det hela roligare. Barnen upptäcker färgerna blå, röd och gul och jämför storlekar mm av de nya leksakerna.
Sandlek vid ugnen. Och uppe på bordet.
En färdig lagad kaka.

Någon barn väljer att öva på att cykla. Inte helt lätt att trampa  men framåt kommer man alltid.
Sopar och gör fint på sandbordet. Efter all sandbakning mm var det gott med dagens lunch som var potatissoppa, sås, smörgås och mjölk.


tisdag 28 augusti 2018

Inskolning forts

 Barnen har valt innelek efter frukosten. Då väljer barnen bla skapande med magnetfigurerna. Det blir fina blommor i olika storlekar.
 Bygg-och konstruktion med att bygga stort höghus. Mycket du fingermotorik, antal, färger, och kreativitet mm övas.

 Lägga upp och bygga efter bildkarta. Få barnen öva på att bygga på olika sett. Platt på bordet el på höjden mm.
 Vi har möblerat om i byggrummet. Så bygg hörna har vi på två ställen nu. Dagens stora torn med mjuka klossar. Måste vi spara, så fint!
 På andra sidan har vi då tåghörnan. Idag byggs det upp en hel stad m järnväg till tågen, bilar med vägar och hus osv.
 En barngrupp har varit ute och lekt byggt vägar och hus till myrorna bla.
 Lek med labyrinten har någon valt.
Samling med fruktstund för dem som är inne. Och även fruktfatt för ute gruppen. Vi hittar en elefant på en tröja och sjunger om den. Barnen övar på frukterna äpple o päron som visas upp här. Vad säger man när man får något? Tack! Säger de flesta. Något vi övar på här i samlingen bla.



 Tornet får stå kvar! Så bra!
 Dagens lunch panerad fisk med ungnstekt   klyftpotatis med grönsaker och sås. Mycket gott, barnen tömde alla faten.


fredag 24 augusti 2018

Inskolning

 Några barn har varit inne på fm. Barnen väljer då de nya mjuka klossarna. Dem är större än de vi hade innan. Det byggs flera olika torn. Höga och stora torn. Barnen övar på flera matematiska begrepp som liten, stor, många, få och geometri. Barnen hittar hål i vissa torn osv. Det bygg hus uppe på fönsterkarmen och som en liten stad.

 Magnetism dvs teknik genom att få upp gemen med magnetstav. Stor förtjusning när barnen kommer på hur man ska föra staven upp och ner på flaskan.
 Docktor på väg till någon som är sjuk. Tillsammans lär vi genom leken om yrket docktor. Man kan lyssna på hjärtat, slå med hammaren så att kroppens olika reflexer funkar, man kan ge varandra spruta på olika kroppsdelar osv. Barnen lär sig bla  tidtagning, olika benämningar, antal, läges benämningar osv. Rolig lek som utforskas länge.
 Utelek på gården med de övriga barnen på fsk. Barnen älskar bla att cykla, leka med sanden, lite vattenlek kan man också leka då det har regnat en del osv. 
 Barnen övar dagligen på av- och påklädning något som är bra att öva på både hemma och på fsk. Flera  barn går på toa och pottan så det är så skönt för dem att försöka lite med det. Det blir bättre och bättre för varje dag.

 Samling för alla med sångkort som fiskas upp av magnetisk fiskespö.
 Barnen övar då TAKK dvs tecken med stöd med händerna. Här visas båt.
 Färgerna kan barnen mycket väl och även  tecken med händerna. Barnen upptäcker klossar i resp färg. Antal, färglära och geometriska figurer övas.

Dagens lunch vegetariskgryta med bla  fänkål. Utelek för alla sedan på em efter mellanmålet. Vill påminna om att barnen får en långhelg då det är stängt på måndag pga vu- dag. Trevlig helg allihopa ses på tisdag.