fredag 31 mars 2017

31/3 fredag

En liten grupp var inne under fm de bygde till bilarna.
Bygget gör barnen på o under bordet. Skapande på fönstret. Vårblommor lite vårfint på avd.
Utelek både på fm o em. Det bygdens även ute och experimenterades med det lutande planet.
Trevlig helg!!

torsdag 30 mars 2017

Torsdag 30/3

Ute lek på fm och på em. Mycket vattenlek då det regnat mycket idag. Men barnen väljer att cykla också.

Det görs soppor, choklad osv

Här är en stor vattenmaskin med massa vatten. Barnen älskar sin vattenlek och de leker riktigt länge och väl. På fm hade barnen även stor sångstund med finger djur bla.

Onsdag 29/3

Ute lek under hela fm. Aktiviteter som man gör inne kan man göra ute. Barnen väljer ofta pussel här är några av favoriterna. Djup koncentration, kreativt skapande mm.



Bygga hinder med ute leksakerna. Ett hinder för hästar.

Så visar flickan hur man hoppar över hindret.



Mycket vattenlek ute. Här hittar barnen själva vatten från stupröret.

På em får man pussla med papper, pärlor, tråd och sax. Barnen får göra bläckfiskar med åtta ben. Jättefina blev dem hänger på hjulet inne på avdelningen.

tisdag 28 mars 2017

29/3 tisdag

Vi har varit ute på gården. De första sniglarna är upphittade i buskarna. Några barn har börjat att bygga upp hinder utav olika material och hoppar sedan över som hästar.
Det blir bra träning på turtagning, bygg och konstruktion och bra fysisk träning.
Några barn kämpar med att kunna klättra upp i klätterträdet. ( det stora körsbärsträdet i mitten av gården). De får klättra där om det finns en personal i närheten som ansvarar. De ska också kunna klättra upp själva utan att använda sig något att stå på. Det blir en härlig upplevelse när de efter mycket kämpande till slut lyckat att klättra upp.
Mat: stekt fisk, potatismos, sås och grönsaker.

fredag 24 mars 2017

Fredag 24/3

På fm gjorde la några barn pärlplatta. Barnen övar fingermotorik, bild seende, färger, antal, mönstersättning osv.  



Några barn valde att göra flera blommor i färgade papper. Klippa och klistra är roligt.

Fruktstund ute! Härlig utelek under fm och em. Vacker vårväder som var riktigt skönt.

Lägga pärlor på pärlplatta kan man göra både inne och ute.

Trevlig Helg!!

torsdag 23 mars 2017

Torsdag 23/3

Våren närmar sig allt mera. Därför fortsätter vi med att göra olika sorters blommor. Här har barnen fått  göra blommor av färgad papper. Med en grön stjälk och blad och valfri färg på blomman. Dessa är uppsatta inne på avd dörren mellan Kolibrin och Fjärilen.

Alla barn har varit ute på fm och em. Här tittar något barn över maskarna i burken.

Några barn väljer att måla med vatten och därefter görs det gegga moja.



Lek innan maten Vem är under filten?
Mellanmålet äter vi som i går i två grupper. De yngsta barnen äter inne och de äldre äter ute. Senare på em var barn inne och lekte.

onsdag 22 mars 2017

Onsdag den 22/3

Först lite info. Påminna om förskolenkäten, som är sista veckan för att lämna in svar. På fredag den 24/3 är sista dagen. Veckorna går fort vill höra med er om vilken vistelsetid barnen har under v 15 då det är  påsk. Nästa verksamhetsutvecklingsdag är  fredag den 2/6. Då är förskolan stängd.   
 


Under fm hade alla barnen stor sångstund med flera favoriter med sånger från denna lilla lådan. Flera sånger har flera motoriska övningar och matematiska begrepp.
Därefter har barnen varit ute på gården. Alltså både på fm och på em. Barnen har skapat olika varianter av sandkakor, cyklat, jagat varandra och lekt vid Utterns lilla bygg/och bilhörna.
Härligt väder, våren är på väg.

tisdag 21 mars 2017

21/3 tisdag

Under fm gjorde en grupp ett experiment, de klippte ut blommor i papper i olika färger som de lade i en balja m vatten.barnens tankar kring vad som skulle hända när de hamnade u vattnet var: at de blev blöta, att de drunknade, de blev giftiga och att de skulle flyta.
Sen byggde de i bygghörnan. De byggde ett stort höghus till bockarna bruse,
På uppevilan gjorde barnen en egen saga med Helena. Den handlade om en klämma som blev mejad av ett berg så att den fick blod. Klämman var i handen, vi blåste på den och det kom en doktor. Berget trillade ner mot marken och gick i många bitar och försvann.
Barnen fick vara med och skriva ner den och sedan spela instrument som passade till sagan.

måndag 20 mars 2017

20/3 måndag

Under fm idag var en liten grupp inne. De gjorde en loppa med en fröken.
De fick välja en siffra mellan 1-10 och fick hjälpa till att räkna o sedan välja en färg. Under färgfilmen fanns ett uppdrag som de utförde.
En grupp var ute på gården och grävde mask för att lägga i maskburken, maskarna iakttogs när de kröp runt och hur de tog sig ner igenom skikten av sand, jord och mat.
En mask var väldigt snabb, den fick namnet Elsa.

fredag 17 mars 2017

Fredag 17/3

Denna underbara fredag har barnen varit ute både på fm och em. Mycket sand lek med att bygga sandkakor och sandtårter. Här sitter ett av de yngsta barnen och för med fingret i kulramen han säger 1,2, och 3. Matematiken finns överallt.  


Sand tårtor på ett bageri.




Vissa barn hittade små kryp i jorden. Dessa tog vi in för att titta lite närmare på. Med hjälp av datorn ser barnen detta förstorat, en mask och en geting.

Inför nästa vecka dvs 12 så kommer det vara två praokillar på Förskolan. Killarna kommer att vara på avd Uttern och Humlan under v12-13.
Nästa vecka Måste vi sammanställa  sommarsemester. Därför bör vi ha dessa lappar senast tisdag. För att verksamheten ska bli så bra som möjligt under sommaren. Utifrån barnens semester sätts personalens semester så det täcks upp så bra som möjligt. Tiden går fort nu och våren närmar sig allt mera. Påsken är snart här, v14. Bekräfta hur barnens vistelsetid ser ut denna veckan, då ev personal önskar vara lediga. Denna veckan blir det påskfest på onsdagen den 12/4. Barnen får gärna klä ut sig då.

Trevlig Helg!

torsdag 16 mars 2017

Policy ang parfymer

Hej. Vi vill informera att vi har en policy på förskolan att inte använda parfymer. Detta pga allergier.

Torsdag 16/3

De barn som var inne valde bygg-och konstruktion. Här är ett hus.

Några var med och arbetade ihop sk månsand. Med olja och mjöl. Lite speciellt inte som sand och inte som lera. Lite annorlunda att skapa med.  

Olika bollar med månsanden.

De yngre ville arbeta med leran.
 

Bygg-och konstruktion med glasspinnar och rullar av kartong.

I byggandet kommer även det tematiska arbetet fram med landskapet från bockarna Bruse.



Här är det gröningen och bron som syns. Jättefint!

Under uppe vilan så gör de äldsta barnen bockarna Bruses hus.

Detta huset skulle ha skorsten. Bockarna bruse familjen i detta huset såg först på tv och sedan vilar alla.

På fm och em har barnen varit ute på gården.
Och första nyckelpigan är hittad!

onsdag 15 mars 2017

Onsdag 15/3

Under fm har några fått hjälp med att göra en bok. En bok man ska ha vid övergången fån blöja till pott/toalett träningen. Med roliga klistermärken osv.

Ett par stycken barn satt med bockarna Bruse brickorna. Barnen sjöng och använde  aktiv både bockarna och trollen.

Bygg- och konstruktion, en  koja med sakerna som finns i detta rum

Det finns en markering i köket som barnen har observerat. Man får inte gå in i köket, så barnen står här och väntar på matvagnen.



En stund innan maten hade barnen en samling med dessa instrumenten. Barnen sjöng och spelade glatt några av sina önskesånger.

Det har varit härligt väder i dag så barnen har varit ute både på fm och em.

På uppevilan gick vi ut och läste en bok under trädet. Sen gick barnen på jakt efter maskar i jorden. De grävde med spadar o hittade två st. De fick tips om att fråga Utterns personal om vad maskar behöver för att må bra. De fick svar vatten och pinnar. Så de lade maskarna i vår kompostlåda och hämtade vatten och pinnar så att de skulle ha det bra.